Архиєпископ Нестор може повторити «подвиги» Архиєпископа Іова

Поділитися

Скандал в тернопільських православних закінчився. Нагадаємо, у Тернопільсько-Кременецькій єпархії в останні місяці розгорівся конфлікт між керуючим єпархією преосвященним Іовом, архієпископом Тернопільським і Кременецьким, з одного боку, і частиною духовенства єпархії – з іншого боку. Обидві сторони конфлікту звинувачують одна одну в порушеннях церковних канонів і недостойній поведінці.
Для розв’язання конфлікту на прохання духовенства Указом Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета Збаразьке благочиння Тернопільсько-Кременецької єпархії було передане до складу Тернопільсько-Бучацької єпархії.

Проте, конфлікт не був розв’язаний, свідченням чого стали рішення єпархіальних зборів Тернопільсько-Кременецької єпархії, проведених під головуванням преосвященного Іова, архієпископа Тернопільського і Кременецького, 24 квітня 2012 р., які за його підписом були надіслані на адресу Патріарха Київського і всієї Руси-України та Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату.

Синод УПЦ Київського Патріархату детально вивчивши ситуацію прийняв рішення усунути архієпископа Іова від управління єпархією, а єпархію передати архієпископу Нестору.

Проте конфлікт на цьому не закінчився більшість духовенства насторожено сприйняло нового архієрея, а деякі деканати навідріз відмовились йому підпорядковуватись тому подали прохання Патріарху Філарету про перехід в Тернопільсько-Теребовлянську єпархію до єпископа Павла.

Своє рішення кожен священник коментує по різному. Одні більше довірять владиці Павлу, вважають, що він краще розуміється з священниками, так як сам має великий досвід парафіяльного священика. Інші вважають, що конфлікт в Тернопільсько-Кременецькій єпархії спровокував сам владика Нестор, систематично переманюючи до себе священників на яких архієпископ Іов накладав певні дисциплінарні стягнення і тому не хочуть йому підпорядковуватись. Багато сказали просто, що розміщення єпархіального управління в Чорткові для них зручніше ніж в Тернополі.

Але очевидно одне, єдиного самодержавного архієрея з владики Нестора не вийшло. Кафедра під ним захиталась, не встиг він ще на неї стати. Побудувати «архиєпархіїї» не получилося, проте засліплений гординею архієпископ Нестор за короткий час встиг зіпсувати стосунки як з духовенством Тернопільсько-Кременецької так і Тернопільсько-Теребовлянської єпархії заклавши фундамент нової напруги серед духовенства, яка невідомо чим закінчиться.

Роман Якимчук, спеціально для ВІСНИК ПРАВДИ.

Грандіозна подія в Україні станеться у 2017 році

Антигерої публікації про «Антибутік Тернопіль» повернули кошти