Через виконання передвиборчих обіцянок президента зростуть ціни

Поділитися

Про можливості втілення передвиборчих обіцянок Президента і їх наслідки для українців газеті «Комментарии» розповів провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

— Чи зуміє Кабмін в нинішній економічній ситуації знайти необхідні 33 млрд. грн. для втілення в життя соціальних ініціатив глави держави?

Відразу невелике уточнення. На самі соціальні ініціативи планують витратити приблизно 18 млрд. грн., інші 15 млрд. грн. було виділено на збільшення фінансування органів влади. Що стосується можливостей реалізувати соціальні ініціативи, то вже перший квартал 2012-го показав: економічна ситуація в Україні викликає занепокоєння. Навіть за інформацією Держкомстату зростання ВВП в першому кварталі склало усього 1,8%, тоді як планова цифра бюджету — 3,9%. З початку року заборгованість із заробітної плати збільшилася на 10% на економічно активних підприємствах, а в цілому по країні вона перевищує 1 млрд. грн.

Жалюгідний стан економіки підтверджує і ситуація в Пенсійному фонді України. За січень-квітень, за моїми розрахунками, щоб виконати бюджет в повному обсязі ПФУ треба було зібрати близько 54 млрд. грн., а зібрали лише 48,7 млрд. Тобто за перші чотири місяці утворився додатковий дефіцит бюджету фонду приблизно в 5 млрд. грн. І це вже зважаючи на затверджений річний дефіцит (з урахуванням державних дотацій) у 65,5 млрд. Тобто в уряду немає достатніх ресурсів для того, щоб забезпечити навіть планові соціальні виплати, не кажучи вже про додаткові кошти для фінансування передвиборних соціальних ініціатив.

— Є приклади того, що Пенсійний фонд не справляється зі своїми зобов’язаннями перед пенсіонерами?

Зрозуміло, що ПФУ перед виборами виконує усі зобов’язання на 100%. Питання в іншому: за рахунок чого? Тільки за рахунок щомісячних позик в Держказначействі за умови їх подальшого погашення. Але від цього страждають інші соціальні програми. Фінансуються тільки проекти, пов’язані з Євро-2012. Виконання усіх інших програм відкладене на останній квартал цього року. Але грошей все одно бракує, і сьогодні вже є перші сигнали про те, що працівників бюджетної сфери примушують масово писати заяви про відпустку за свій рахунок і виплачують їм тільки зарплату у розмірі 20% посадового окладу. І це в період, коли напередодні літніх відпусток треба виплачувати відпускні працівникам сфери освіти.

— Чи перевищить інфляція 10%?

Іншого сценарію на сьогодні немає. Якщо судити з офіційних заяв представників влади, вони говорять — можлива девальвація, можливе прискорення інфляції. Про прискорення інфляції в листопаді-грудні прямо говорять члени уряду. Людей потихеньку готують до зростання цін і послаблення гривні. Вже сьогодні можна прогнозувати удвічі вищий рівень інфляції, ніж той що був зафіксований у бюджеті, — 12-14% в річному обчисленні. Якби ця інфляція розтягувалася рівномірно протягом всього року, то не була б так помітна. Ризики якраз в можливості різкого ривка — за листопад-січень ціни можуть підскочити відразу на 20-30%. Що стосується національної валюти, то навіть представники НБУ «між рядків» у своїх коментарях допускають можливість знецінення гривні на рівні 10%. Це, звичайно, ще оптимістичний сценарій. Якщо негативні тенденції в економіці України матимуть продовження, я не виключаю ризик знецінення національної валюти в межах 13-15%.

Джерело

Розвиток туризму – пріоритет для місцевого бізнесу

Арсеній Яценюк: «Тернопільщина – базовий регіон для об’єднаної опозиції» (відео)