Лікар-акушер-гінеколог «Поліклініки Медікус» Ірина Зубакіна про бактеріальний вагіноз

Поділитися

Що таке бактеріальний вагіноз?

     Бактеріальний вагіноз – це дисбактеріоз вагіни, тобто стан, при якому порушується співвідношення мікроорганізмів, які в нормі живуть у вагіні.

Зазвичай в нормі у вагіні підтримується кисле, збагачене киснем середовище, яке сприятливе для розмноження молочних бактерій. При зміні умов середовища – відсутності кисню і залужнюванні – молочні бактреї  заміщуються тими, для кого ці умови сприятливі: гарднерела, стрептококи, анаероби.

З вищевказаного стає зрозумілим, що вагіноз – це не інфекція, тому не передається статевим шляхом і не потребує лікування партнера.

Чинниками появи вагінозу являються :

  1. Щоденне користування неякісними прокладками і тампонами.
  2. Часті спринцювання вагіни (коли вимивається здорова флора і на її місці виникає хвороблива).
  3. Тривале вживання антибіотиків.
  4. Наявність хронічного дисбактеріозу кишківника.
  5. Відмова від молочно-кислих продуктів.
  6. Неспроможність імунної системи вчасно реагувати на зовнішні і внутрішні подразники.
  7. Порушення менструальної функції.
  8. Зміна статевого партнера.

Проявляється вагіноз збільшеними виділеннями біло-сірого кольору, однорідними, рідко незначно пінистими, які не залишають слідів на білизні. Характерною ознакою є наявність неприємного різкого «риб’ячого» запаху, який підсилюється після статевого контакту без презерватива.

Запідозрити бактеріальний вагіноз лікар може вже під час взяття мазків по характерному вигляду і запаху виділень. Загальний мазок виявляє

« ключові клітини» (тобто клітини вагінального епітелію, які вкриті гарднерелою) і відсутність лактобацил (або різке їх зменшення).

      Лікування бактеріального вагінозу проводиться, як правило в два етапи : на першому призначаються припарати для виведення анаеробних мікроорганізмів, а на другому – засоби, які направлені на відновлення здорової флори вагіни.

Будьте здоровими!

Матеріал підготувала лікар-акушер-гінеколог «Поліклініки Медікус»   Зубакіна Ірина Іванівна. За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою : «Поліклініка Медікус» м. Тернопіль, вул. Живова 28.,

тел. (0352) 525757,(0352)400517.

Головний лікар к.м.н. Андрій Миколайович Швед.

Інфотурцентру 2 роки

Понад 600 осіб взяли участь в олімпійському забігу в Тернополі