Луценко і Тимошенко – символи демократії

Поділитися

Україна може поліпшити свій імідж у світі лише за однієї умови: якщо опозиційних політиків Тимошенко, Луценка та Іващенка  звільнять з-під арешту. Про це заявили канадські парламентарі, які перебувають в Україні. У Києві, Харкові та Львові члени постійного комітету із закордонних справ канадського парламенту провели слухання про стан прав людини в Україні.

Канадські політики спілкувалися з місцевими політиками, громадськими активістами, науковцями,зокрема з істориком Русланом Забілим (директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»), якого СБУ намагається звинуватити в розголошенні державної таємниці, коли він писав роботу про діяльність УПА та репресії.

Зустрілись парламентарі і з Євгенією Тимошенко, а ось до лідери опозиції Юлії Тимошенко їх не допустила  Пенітенціарна служба. З цього приводу парламентський секретар Міністерства закордонних справ Канади Боб Дечерт зазначив, що вони дотримались усіх офіційних формальностей, але не потрапили до ув’язненої.

Ми вбачаємо політичні мотивації переслідування Луценка і Тимошенко
Боб Дечерт

«Я був в Україні у березні й тоді просив дозволу зустрітись з Тимошенко, але мені було відмовлено. Ми почули в Україні такі речі, які нас дуже непокоять. Ми вбачаємо політичні мотивації переслідування Луценка і Тимошенко», – каже представник канадської делегації.

«Луценко, Тимошенко, Іващенко є символами демократії у світі»

На запитання Радіо Свобода, за якої умови може поліпшитись імідж України у світі, який через арешти опозиції є негативним, Боб Дечерт відповів.

«Луценко,Тимошенко, Іващенко є символами демократії у світі. Ми занепокоєні політичними переслідуваннями. Світ розуміє, що влада розправляється з неугодними їй політиками і демократією. Їхнє звільнення – це перший крок. Другий – забезпечити вільні вибори, мають бути обрані ті, кого хочуть люди і процес виборів має бути відкритий для міжнародних спостерігачів», – зазначає Боб Дечерт.

Канадські парламентарі повідомили, що невдовзі в Україну прибудуть спостерігачі з Канади, які стежитимуть за перебігом виборчої кампанії. Адже чесні вибори є важливими для цієї держави, в якій мешкає 1 мільйон 300 тисяч громадян українського походження.

За результатами поїздки в Україну канадські парламентарі писатимуть звіт, який визначатиме майбутню українсько-канадську співпрацю.

18 травня делегація з Канади огляне Львів і найдавніший єврейський цвинтар Галичини та братню могилу у Самборі. Це місце – мовчазний свідок знищення  єврейської історії і громади Самбора у роки Другої cвітової війни.

Радіо Свобода

Сергій Притула + Оля Фреймут + Педан = «Кабріоліто»

Головка та Сиротюка знову можуть кинути