Місце Наливайченка — у першій п’ятірці об’єднаної опозиції

Поділитися

45-річний Валентин Наливайченко склав із себе повноваження голови політради партії “Наша Україна” та зупинив членство у цій політичній силі. Пояснив це затягуванням участі “НУ” у формуванні об’єднаної опозиції.

— У Наливайченка був давній конфлікт із так званим сімейним консервативним оточенням Ющенка, — пояснює політолог 59-річний Віктор Небоженко. — Говорю про Віру Ульянченко, брата Петра, племінника Ярослава, кумів і сватів. Наливайченко хотів влаштувати реальну перебудову. Це зробити йому не дали. А він честолюбний.

Чому саме зараз Наливайченко залишив “Нашу Україну”?

— Це пов’язано із зовнішніми факторами. Ніби нещодавно Ющенко літав у бібліотеку Буша в Америку. І там з ним серйозно розмовляла не діаспора, а впливові політики та сказали, що має дистанціюватися від “злочинного режиму”. А потім на чиказький саміт НАТО полетів Наливайченко (21-22 травня. — “ГПУ”). Саме після цього він і зробив висновки про свої подальші перспективи. Приводом для розлучення Наливайченко назвав те, що оточення Ющенка не хоче брати участь в об’єднаній опозиції. Його опоненти в “Нашій Україні” хотіли створити альтернативу опозиції Тимошенко — Яценюка. Це не підходить Наливайченкові, бо він не хоче бути з людьми, які по 15 років сидять у Верховній Раді та дискредитували себе. Сам Наливайченко не був у парламенті й не заплямований.

Які його політичні амбіції і потенціал?

— Він не обмежуватиметься мажоритарним округом. Створить загальнонаціональну партію чи рух.

Кажуть, від об’єднаної опозиції він отримає мажоритарний округ на Тернопільщині чи місце у списку.

— Місце Наливайченка — у першій п’ятірці об’єднаної опозиції, або він спокійно йде по мажоритарці. Він розуміє, щоб втриматися в політиці, треба об’єднуватися. Поодинці всіх знищать. І не обов’язково бити одне одного. Ти можеш із відразою ставитися до когось, але якщо він допомагає вирішити якусь проблему для країни, то співпрацюй з ним. У Британії з ХІІ століття політики конфліктують одне з одним, але що стосується інтересів країни — вони єдині.

Хто ще з відомих людей може вийти з “Нашої України”?

— Там, крім Ющенка і тих, хто належить до його родоплемінного клану, нікого не лишиться. До жовтня всі парламентарії, колишні депутати, керівники великих обласних організацій зникнуть із партії. Наливайченко дав їм сигнал.
Оксана ПЕРЕВОЗНА

Газета по-українськи

У природньому заповіднику «Медобори» розглядали ліміти на використання природних ресурсів

До адмінвідповідальності притягнуто 3 податківців