У природньому заповіднику «Медобори» розглядали ліміти на використання природних ресурсів

Поділитися

Нещодавно науково-технічна рада в природному заповіднику «Медобори» розглядала ліміти на використання природних ресурсів та проведення лісогосподарських заходів у 2013 році.

З даного питання заслухали доповідача – головного лісничого природного заповідника Івана Філя та співдоповідача – начальника наукового відділу заповідника Ярослава Капелюха, які детально охарактеризували лісогосподарські заходи, які проводитимуться 2013 року на території заповідника.

Зокрема, щороку проводяться рубки формування та оздоровлення лісів. Це рубки догляду в молодняках віком до 40 років: освітлення, прочищення, проріджування і вибіркові санітарні рубки.

Як сказав Іван Ярославович, в основному санітарні рубки проводяться на тих ділянках, дерева яких пошкоджені хворобами та на насадженнях, які всихають. Загальна ж площа санітарних рубок у 2013 році по природному заповіднику «Медобори» становить 170 гектарів.

У природному заповіднику існує проблема всихання ялини. Як сказав начальник наукового відділу ПЗ «Медобори» Ярослав Капелюх, є кілька ділянок у Краснянському та Вікнянському лісництвах зі всихаючою ялиною уражені кореневою губкою. Крім того, є ділянки, де спостерігається масове всихання сосни. Тож потрібно вилучати хворі дерева, аби попередити поширення хвороби на інші лісокультури.

Говорили доповідаючі і про ліміти, передбачені на проведення науково-дослідної та еколого-освітньої діяльності в 2013 році. Тут передбачено збір 50 екземплярів гербарію, відбір альгологічних проб, якщо буде продовжено дослідження водоростей у заповіднику, а також відлов дрібних ссавців живоловками на самих стаціонарах. З метою дослідження буде відловлено майже 300 особин, яких згодом випустять на волю. Також передбачено збір ентомофауни на стаціонарних лініях природного заповідника з метою подальшого їх вивчення, а також проведення інвентаризації та формування колекції. Проте пан Ярослав запевнив присутніх, що обсяг вибирання комах є невеликий.

На засіданні заслухали також використання лімітів з метою еколого-освітньої діяльності щодо екологічних стежок – До пущі відлюдника, гір Бохіт та Гострої. Так, за словами Ярослава Капелюха, на гору Гостру масових екскурсій не проводять і відвідують її по мінімуму лише спеціалісти та науковці. Дещо більша відвідуваність гори Бохіт та До пущі відлюдника, та незважаючи на це працівникам природного заповідника вдається контролювати відвідуваність екологічних стежок і ліміти на їх використання не перевищують допустимо можливих. Зокрема, заступник директора природного заповідника «Медобори» з наукових питань, перший заступник голови науково-технічної ради Галина Оліяр повідомила, що загалом всі три екологічні стежки за рік відвідало трохи більше 500 осіб.

На фото: надзвичайно краєвидна та мальовнича гора Гостра – екологічна стежка природного заповідника «Медобори», цвіте ясенець білий

Прес-служба Тернопільського обласного управління

 лісового та мисливського господарства

Выбираем подарок для женщины

Місце Наливайченка — у першій п’ятірці об’єднаної опозиції