На Тернопільщині ліси будуть як у казці

Поділитися

Тернопільські лісівники працюють над поліпшенням якості лісокультур

Тернопільські лісівники завершили весняний цикл робіт з лісовідновлення та лісорозведення 2012 року. З весняними турботами завершилися й акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» та День довкілля. Проте роботи у працівників лісової галузі з настанням погоди лише додалося, адже тепер потрібно доглядати за всіма висадженими площами молодих деревець. Одні потрібно залишити у затінку, аби добре вкоренилися і не «спалилися» під сонцем, інші, навпаки, потрібно постійно прополювати, аби сонячних променів на молодих пагонах було якнайбільше. Тож турбот вистачає як на відкритих лісових площах, так і на розсадниках, яких на територіях державних підприємств є 86,4 гектара і де зростають не лише різноманітні лісові культури, а безліч декоративних дерев та кущів, які лісівники реалізовують для мешканців навколишніх міст та сіл.

Крім того, лісівники закладають селекційні родинні плантації лісових культур. Так, на початку тижня у ДП «Чортківське лісове господарство» у двох кварталах Скала-Подільського лісництва родинну плантацію дугласії Мензиса доповнено дугласією тисолистою. 357 штук деревець розмістилися у шахматному порядку на 2,3 гектарній площі. За технічними характеристиками дугласія прирівнюється до деревини вітчизняних соснових порід. Крім того, дугласія швидко росте – річний приріст – 40 см у висоту та 20 – в ширину. За молодими деревцями дугласії потрібно ретельно доглядати, адже вони вразливі як до сухості, так і надмірної вологості у грунті. Деревця дугласії люблять світло і півтінь, також є стійкими до морозів

Як повідомила головний спеціаліст лісового відділу Тернопільського облуправління ЛМГ Надія Козацька під пильним оком якої і проходила посадка цієї хвойної породи, Чортківський лісгосп лідирує за кількістю закладених плантацій різних лісових культур. Є тут і плантації модрини. Минулої весни на цьому підприємстві закладено 6-гектарну площу двох родинних селекційних плантацій головної породи – дуба звичайного, що дало змогу чортківським лісівникам фактично виконати Галузеву програму з закладення вирощування селекційних об’єктів до 2015 року.

Не відстають від своїх колег і переможці минулорічного конкурсу на кращий лісовий розсадник – ДП «Кременецьке лісове господарство». Як повідомив головний лісничий ДП «Кременецьке лісове господарство» Сергій Колінчук, у Шпиколоському лісництві закладено родинну плантацію дуба звичайного з насіння плюсових і привитих клонових дерев. Всього ж площа плантації становить 3,5 гектара. Однорічні сіянці ж кременецькі лісівники взяли з клонової плантації дуба звичайного у Білецькому лісництві Чортківського лісгоспу.
Довідка. Плюсові дерева – дерева, за інтенсивністю росту перевищують середні показники свого насадження за висотою не менше ніж на 10%, за діаметром стовбура не менше ніж на 30%, характеризуються високою якістю стовбурів і добрим очищенням їх від сучків, стійкістю до шкідників і хвороб та добре розвиненою кроною.

Прес-служба Тернопільського обласного управління

лісового та мисливського господарства

 

Тернопільських податківців майже нічого не питають

Ярмарок вакансій в Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка