Наливайченко взяв участь у відкритті виставки про життя та боротьбу провідників визвольного руху

Поділитися

Громадсько-політичний діяч, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко у Тернополі взяв участь у відкритті виставки «Сила Волі» – про боротьбу та особисте життя командирів УПА Романа Шухевича і Василя Кука, засновника ОУН Євгена Коновальця та лідера визвольного руху Степана Бандери.

Основу експозиції склали раніше невідомі широкому загалу документи про діяльність провідників національно-визвольного руху з розсекречених архівів СБУ.

Виступаючи на відкритті, Наливайченко наголосив на визначній ролі героїв виставки – людей, котрі є стовпами українського визвольного руху середини XX століття.

«Вони діяли у набагато безнадійніші часи, коли українців морили голодом, вивозили на Сибір і розстрілювали. Вони передали нам спадок боротьби. Кожен з них пройшов через великі випробування і муки, дивився смерті у вічі», – сказав Наливайченко.

Він нагадав – трьох із них вбила комуністична Москва, і тільки Василь Кук зумів із честю вийти з часу радянської окупації. Не кожен зможе прожити життя під наглядом КГБ з їхніми технологіями зламу особистості. Він зумів.

«Цю виставку створено молодими істориками, котрих я запросив для роботи у архіві СБУ. Завдяки їм унікальні документи можуть побачити мешканці всіх регіонів України. Мені надзвичайно приємно, що робота моєї команди дала такі добрі результати», – наголосив Наливайченко.

У відкритті виставки взяли участь і ветерани ОУН-УПА, колишні політв’язні та репресовані. Як відзначив колишній політв’язень, співробітник Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів Ігор Олещук, подібні заходи є надзвичайно актуальними сьогодні, в період, коли державою керує режим українофобів. За його словами, розкриття невідомих сторінок з історії боротьби українського народу за незалежність, популяризація національних героїв є надзвичайно важливою для утвердження української національної ідеї.

«Ми – учасники визвольної боротьби, вважаємо, що боротьба за українську державу не завершена. При владі перебувають українофоби, які намагаються знищити українську культуру, духовність, коригують українську історію. З цим не можна миритися, бо ми на своїй землі. Український народ пройшов тяжкий шлях, і зараз необхідно працювати над тим, аби ця боротьба мала результати», – наголосив Ігор Олещук.

Перед тернополянами також виступили фахівці-історики, котрі взяли активну участь у підготовці експозиції та організації виставки – редактор всеукраїнського тижневика «Шлях перемоги» Віктор Рог, директор Центру досліджень визвольного руху Руслан Забілий та голова обласного осередку громадської організації «Українська справа» Олег Вітвіцький.

Пісні про українських повстанців виконали відомі тернопільські митці Олександр Смик та Володимир Вермінський.

Наливайченко підтримав мешканців Великого Ходачкова у боротьбі з місцевим олігархом

Надал пропіарить Ратушного?