Продав автомобіль – сплати податок

Поділитися

Я платник єдиного податку – фізична особа, друга група. У травні 2012 року планую продати по безготівковому розрахунку один із вантажних автомобілів, які  використовую в господарській діяльності. Чи потрібно буде суму, виручену від продажу цього транспортного засобу, включати  до складу доходів єдинника”, і чи  можу  я отримувати розрахунок за надані послуги товаром?

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Починаючи з 1 січня 2012 року суб’єктами підприємництва застосовується нова спрощена система оподаткування, обліку та звітності, яка регламентується главою І розділу ХІV Податкового кодексу України (далі ПКУ). Облік за новою спрощеною системою ведеться в книзі обліку доходів, форму якої затверджено наказом № 1637.

Податковим кодексом  передбачено, що  підприємці можуть отримувати дохід у таких формах:

–    грошовій – готівковій  та/або безготівковій;

– матеріальній або нематеріальній – у вигляді суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності; вартості безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Водночас, згідно з пунктом 291.6 статті 291 ПКУ платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі – готівковій та/ або безготівковій. У податковій декларації платника єдиного податку доходи, отримані від операцій, за якими застосовуються інші способи розрахунку, відображаються окремо. До таких доходів застосовується ставка податку 15%. Також,  в такому випадку, підприємець зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування з першого числа, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків.

Хочу зазначити, що пунктом 292.1 статті  292 Кодексу  визначено, що до підприємницького доходу не включаються отримані підприємцем – “ спрощенцем” пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Такі доходи оподатковуються у загальновстановленому порядку відповідно до розділу ІV Податкового кодексу. У Вашому випадку, дохід від продажу вантажного автомобіля буде оподатковуватись за ставкою 5 відсотків від ціни, зазначеної в договорі купівлі продажу, але не нижче оціночної вартості такого транспортного засобу.

 

Податковий календар на травень для тернополян

Тернопільських податківців майже нічого не питають