Рекс не тільки взяв слід крадіїв, а й допоміг затримати одного з них

Поділитися

 

    П’ятнадцять кілометрів чотирилапий помічник на прізвисько Рекс вів підволочиських міліціонерів слідом крадіїв. А коли в засідці правоохоронці дочекалися зловмисників, німецька вівчарка першою кинулася і наздогнала найпрудкішого зі зграї.
Кінолог Ігор Слобусь, який виховує Рекса каже, що стовідсоткове розкриття злочину гарантоване, якщо собака почне працювати, так би мовити, гарячими слідами. Тактика розкриття крадіжки худоби з пасовища села Богданівка підволочиськими правоохоронцями була обрана правильно. Зрозумівши, що злодії відігнали худобу надто далеко, оперативники звернулися за допомогою до кінологічної служби при обласному управління внутрішніх справ.
    Як розповів слідчий районної міліції Тарас Стець, повідомлення про вчинений злочин надійшло до чергової частини пообідньої пори із села Богданівка. Зателефонував місцевий житель і попросив допомогти знайти худобу свого родича, яка зникла з пасовиська. Що вчинена крадіжка було очевидно, адже дві корови невідомі забрали разом з ланцюгами і слід вів далеко за межі населеного пункту.
Слідчо-оперативна група почала роботу разом з кінологом. Собака впевнено йшов по сліду. Було зрозуміло – зловмисники відігнали занадто далеко корів, тому, аби втомлений Рекс не збився зі сліду, довелося помічнику давати відпочинок. Майже дві доби німецька вівчарка йшла по сліду зловмисників, минаючи села, хутори. Аби мати підтвердження, що пес веде у правильному напрямку, міліціонери опитували людей. І справді, знайшлися свідки, котрі бачили, як молода незнайома жінка гнала вулицями їхніх населених пунктів дві корови.
    Відстань від місця вчинення злочину до місця, де було знайдено крадену худобу, становила майже п’ятнадцять кілометрів. Це було село Романівка Тернопільського району. В лісосмузі правоохоронці знайшли ще живою одну худобину і тельбухи від іншої.
    Смеркало, коли правоохоронці влаштували засідку, аби дочекатися тих, хто причетний до злочину. Чекати довелося до ранку. Двоє чоловіків, озброєних сокирою та ножами йшли з села до лісу, аби «пустити на м’ясо» ще одну корівчину. Та, помітивши міліцейську машину, зрозуміли – їх засікли, тож кинулися навтьоки. Старший з лиходіїв довго бігти не міг, а от шанси скритися були у молодшого Та Рекс активно проявив себе під час затримання. Кайданки замкнулися на руках і вже за деякий час злодійський дует давав свідчення у міліцейському відділі.
    Як з’ясувалося, до злочину причетні не двоє, а четверо осіб. Одна з них – жінка. Лихий задум мати вигоду від чужого товару виник у батька та двох його синів. Хто конкретно з них виступив організатором злочину міліціонери ще з’ясовують, та очевидно інше – троє родичів до спілки покликали 36-річну жительку Волочиського району Хмельницької області. Що їй було обіцяно за те, що п’ятнадцять кілометрів гнала чужу худобу – про це зловмисники мовчать, та розповідають про плани відремонтувати за виручені від продажу м’яса кошти «Жигулі» старшого з синів.
    Найактивнішими у злодійському квартеті, очевидно, були саме старший син та батько. Воно й не дивно – 32-річний чоловік уже був судимий за майнові злочини, а 57-річний батько взяв на себе роль забійника, бо багато років працював ним. Молодший з родини надавав транспортні послуги – підвозив хмельничанку до Богданівки, відвозив на ринок м’ясо. Мабуть не останню скрипку грала в цій зграї хмельничанка, бо досвід крадіжок худоби мала, за це й притягувалася до відповідальності.

Проти затриманих порушена кримінальна справа за частиною другою статті 185 Кримінального кодексу України. Проводиться розслідування. Також правоохоронці вилучили у зловмисників три тисячі гривень, які ті вторгували за м’ясо.

Прокуратурою Тернопільської області викрито у хабарництві сільського голову

Тернополяни бояться, що їх вбиватимуть заради органів?