Всеукраїнська акція «День пам᾽яті» у Чорткові

Поділитися

У вівторок, 8 травня 2012 року Божого, у всіх країнах Європи відзначали  День пам᾽яті жертв Другої світової війни. Цього дня Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» зініціювала акцію для пошанування загиблих та примирення людей, поколінь і народів.

У рамках заходу за участю ТУСК “Обнова” відбулася презентація фільму «Три історії Галичини» у приміщенні храму  Преображення Господнього в м. Чорткові, що на вул. Копичинецька-Бічна.

Зустріч розпочалася о 18:00 Панахидою за людей, які загинули в період страшної війни, після того відбувся перегляд фільму.

Після показу фільму кожен охочий мав можливість поділитися своїми переживаннями, роздумами і сумнівами. Загально визнаним залишився висновок учасників про корисність та потребу такого роду заходів не лише з точки зору просвітництва й пам᾽яті минулого, а і віднайдення способів та відповідей на проблеми нашого часу.

Важливою стала присутність на презентації фільму живого свідка болючої історії – Марії Хамчук, яка провела 18 років свого життя на каторжних роботах Колими.

«Нічого, Бог добрий, – говорить п. Марія, – вже 89 рік свого життя доживаю і дякую за ласку повернення додому».

У середу, 9 травня, переглянути фільм змогли всі охочі при катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла в Чорткові.

Акція «День пам᾽яті» покликана залучити щонайбільшу кількість свідомих громадян України, а особливо молодь, також зрушити у свідомості українців акцент з «перемоги» чи «поразки» до «пам᾽яті», яка відкриває шлях до примирення і злагоди між людьми, поколіннями та народами, навіть тими, що різняться за своїми зовнішніми та внутрішніми ознаками.

Обновляни м. Чорткова

У Тернополі справжніх фронтовиків не залишилось?

Інтим про гроші