Чому на Тернопільщині стихія завдала великої шкоди багатьом селам? І хто в цьому винен?

Поділитися
Нас побило нашим же лайном

Випало мені поспілкуватись з робітниками аварійно-рятувальних бригад, що працювали ще так недавно на територіях затоплень та замулень в наших квітучих селах Заліщицького, Бучацького, Чортківського районів. Люди нарікають, що стихія наробила багато біди: затопила городи, підвальні приміщення, сараї та господарські споруди, зруйнувала мости та гідротехнічні споруди.
За безпекою громадян нашої області зобов’язані стежити різні служби та управління. У нас їх аж ТРИ!
Управління надзвичайних ситуацій ОДА
Управління МНС в Тернопільській області
Тернопільське обласне управління водних ресурсів
В кожному з них ведеться щоденне оперативне чергування відповідальних працівників, котрі зобов’язані, як то кажуть, «тримати руку на пульсі».
Створено обласні комісії із запобігання та ліквідації наслідків повеней та паводків. Та людей всерівно топить. Як знайти відповідь на питання?
А відповідь, виявляється, закопана не так глибоко – достатньо одного ковша екскаватора, а інколи вона просто лежить на поверхні, на березі ставка чи річки у вигляді безрозмірних накопичувань побутового, будівельного сміття. Подекуди екскаватори, вибираючи намул із струмка, виймали звідки тачанки, відра, траплялись навіть старі холодильники.
Люди в багатьох селах не хочуть укладати договори на централізоване вивезення сміття, висипають його в рівчаки і воно під час зливи забиває мости, труби.
Сьогодні природа відігралась на нас, нагадала, що недбалість і байдужість до неї може обернутись неприємними наслідками, і добре, що цього разу обійшлось без трагічних.
Люди, не залишайте сміття на прибережних смугах річок і ставків.

Анекдот дня у Тернополі до Євро-2012

Віталій Кличко з УДАРу звернувся до тернопільської молоді