Як на Тернопільщині 20 років тривала приватизація

Поділитися

„20 РОКІВ З ДНЯ СТВОРЕННЯ ОРГАНУ ПРИВАТИЗАЦІЇ В ОБЛАСТІ. ПІДСУМКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ.”

 

Інформація начальника регіонального відділення

Шкільняка Михайла Михайловича.

 

Виповнюється 20 років з часу створення регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області.

Приватизація. За 20 років в області приватизовано 3130 об’єктів державної та комунальної форми власності, з яких державної – 761 об’єкт (в т.ч. 2 разом із земельними ділянками), 2369 – комунальної власності.

Перший етап приватизації, який отримав назву сертифікатної відкрив перспективи для створення малого і середнього бізнесу на Тернопіллі. В період масової (сертифікатної приватизації) 1992-2000 років населенням Тернопільщини було отримано понад 1137832 сертифікатів, що  становить більше 95 % від їх загальної кількості.

За час сертифікатної приватизації проведено 48 сертифікатних аукціонів за приватизаційні майнові сертифікати (ПМС) та 28 спеціалізованих сертифікатних аукціонів за компенсаційні сертифікати (КС) з продажу відповідно 508 і 252 пакетів акцій більше ніж 300 акціонерних товариств області.

Аналіз свідчить, що позитив масової сертифікатної приватизації полягає в тому, що сотні підприємств вийшли з-під неефективного управління держави та створено умови для отримання підприємствами інвестиційних коштів.

Від приватизації державного майна до Державного бюджету України перераховано майже 35 мільйонів гривень. Новими власниками приватизованих об’єктів малої приватизації (закладів торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення, об’єктів незавершеного будівництва) створено більше п’яти тисяч додаткових робочих місць, вкладено більше 110 мільйонів гривень інвестицій у добудову та облаштування цих об’єктів.

У 2011 році в області розпочато продаж об’єктів державної власності разом із земельними ділянками (приватизовано 2 таких об’єкта). За п’ять місяців 2012 року до державного бюджету від приватизації вже надійшло 227,7 тис. грн.

Результати аналізу діяльності приватизованих більше 10 років тому підприємств Тернопільщини,  показали, що на даний час, найбільш прибутково працюють роздержавлені об’єкти великої приватизації, зокрема підприємства харчової та переробної промисловості, сільського господарства. Так, вибірковий аналіз діяльності 18 господарських товариств, які характеризують галузеву структуру промисловості області, засвідчив, що інвестиції за останні три роки вносилися практично на кожному другому з проаналізованих підприємств, на загальну суму більше 160 мільйонів  гривень; відсутність прострочених заборгованостей із заробітної плати та до державного бюджету.

Оренда. Поряд із приватизацію об’єктів державної власності, підвищення ефективності використання державного майна, яке передається в оренду, стало одним із головних напрямків діяльності регіонального відділення і вагомим джерелом наповнення Державного бюджету України. Протягом 1992-2012 років, в області було укладено майже 1200 договорів оренди державного майна, загальна вартість якого становить більше 90 млн. грн. Із загальної кількості договорів, майже 800 договорів укладено безпосередньо регіональним відділенням.

Регіональне відділення щороку виконує планові завдання з надходження коштів від оренди державного майна, встановлені ФДМУ. Загальна сума надходжень від оренди державного майна до державного бюджету становить майже 27 млн. грн. Зокрема, за п’ять місяців 2012 року до державного бюджету вже надійшло 2,8 млн. грн. орендної плати за державне майно, що становить 72,4 % річного завдання.

Корпоративне управління. Протягом 1992-2012 років регіональне відділення здійснювало управління державними корпоративними правами у 327 господарських товариствах. На сьогодні, в управлінні перебуває 13 товариств.

Регіональним відділенням постійно здійснюється контроль за фінансовою діяльністю цих товариств, спрямований на досягнення кінцевих результатів роботи, недопущення їх боргових зобов’язань, вирішення гострих соціальних питань трудових колективів. До досягнень регіонального відділення необхідно віднести відсутність на сьогоднішній день заборгованостей із виплати заробітної плати працівникам та по сплаті обов’язкових платежів до бюджетів і Пенсійного фонду України.

Одним із найяскравіших прикладів успішного здійснення управління державними корпоративними правами  є  ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» (державна частка у статутному капіталі 96,13%), яке  20 квітня 2012 року  провело  загальні збори акціонерів, що засвідчили – підприємство має перспективи, бо вже впродовж десятків років відстоює своє право існування на ринку радіопродукції не лише України, а й за її межами. Продукція товариства  на сьогодні успішно продається у більше, ніж у 10 країнах світу.

Передача державних об’єктів у комунальну власність територіальних громад. З початку приватизації, 472 об’єкта державного житлового фонду (в т.ч. 69 гуртожитків) регіональним відділенням передані до комунальної власності територіальних громад, приватизовані громадянами, чим забезпечено реалізацію їх мешканцями свого конституційного права на житло.

У 2012 році в цілому завершено передачу державних гуртожитків у комунальну власність в області.

Захист державних інтересів у судах. В діяльності регіонального відділення одним з пріоритетних напрямків є також правове супроводження процесів приватизації, управління державною власністю, вдосконалення організації правової роботи по захисту інтересів держави в судових інстанціях. За всі роки регіональне відділення прийняло участь в розгляді 500 судових справ. В результаті претензійно-позовної роботи відділення за рішеннями судів до державного та місцевих бюджетів тільки з 2000 року надійшло близько 1,5 мільйона гривень.

Перспективи. З початку 2012 року, у зв’язку із прийняттям Закону України „Про Фонд державного майна України”, органи приватизації розпочали свою діяльність в нових умовах.

З метою реалізації Програми економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава” була розроблена та набула чинності Державна програма приватизації на 2012-2014 роки, внесені зміни до законів України про приватизацію державного майна,  невеликих державних підприємств (малу приватизацію), об’єктів незавершеного будівництва, агропромислового комплексу та прийнято ряд інших нормативно-правових актів, які мають забезпечити завершення приватизації як масштабного соціально-економічного проекту трансформації державної власності; переорієнтування діяльності Фонду державного майна на процес обліку й управління майном державного сектору економіки.

 

Прес-служба РВ ФДМУ

по Тернопільській області

Реформи Колеснікова на залізниці – черговий провал влади

Постав пам’ятник Гамалії в його родинному селі