Міський голова Зборова зізнався у фальсифікації рішення

Поділитися


СБУ впіймала на гарячому Зборівського міського голову Шевчука Олексія Панасовича за здійснення відвертого корупційного правопорушення.
Суд встановив, що Шевчук О.П. «використав свої посадові повноваження та пов’язані з цим можливості, діючи умисно з корисливих мотивів» видав сфальсифікований ним витяг з рішення, згідно якого відчужував на користь одного приватного підприємства підвальні приміщення у центральній частині міста по вулиці Миру.
Таким чином він порушив пункт 30 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також вимоги частини 1 статті 6 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
Цитати з рішення суду:
«В судовому засіданні правопорушник свою вину визнав, та пояснив суду, що він видав витяг з рішення Зборівської міської ради, за що мав намір отримати винагороду в розмірі 500 гривень.»
«Крім визнання своєї вини, його вина у вчинені правопорушення доведена протоколом про порушення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та іншими матеріалами справи».
Що суд постановив?
Відповімо словами класики – «Да здравствует наш суд, самый гуманный суд в мире!» За визнання своєї вини та очікування хабаря у розмірі 500 гривень наклав мінімальний штраф у розмірі 850 гривень. А дослівно звучить так:
«Шевчука Олексія Панасовича визнати винним у вчинені адміністративного правопорушення передбаченого ст. 172-2 ч.1 КУпАП і накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді 850 грн. штрафу».
Хоча цікаво також те, що згідно статті ст. 172-2 ч.1 КУпАП, на яку посилається суд, штраф має бути від 150 до 500 неоподаткованих мінімумів (2 550 – 8 500 грн.) оскільки сума очікуваної винагороди Шевчуком перевищувала 85 грн. Звісно можливо суд знайшов якісь інші «лазійки» щоб зменшити штраф, які не помітні оку пересічних громадян.
Інший момент судового розгляду – це те що дана справа проходила надзвичайно тихо. Жодної згадки у пресі, громадськість і навіть депутати міської ради та районна влада не була обізнана про дати та про перебіг судових засідань. Варто доповнити, що порушення було скоєно ще у 2011 році, а все стало відомо лише 18 червня 2012, коли поступило відношення у міську раду із копіє постанови Зборівського районного суду. Це дуже дивно оскільки такі резонансні справи прокуратура і правоохоронці люблять піарити, але чомусь не в цьому випадку…
Є ще одна туманна сторона справи, що стосується прокуратури. Це ст.22 ч.1 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Згідно неї посадова особа могла б бути відсторонена від виконання покладених на неї повноважень до прийняття рішення судом. Але таких клопотань з прокуратури в міську раду не поступало.
Можливо їм «видніше», але щось не логічно. Міський голова, який сфальсифікував рішення ради, без жодних пересторог продовжував підписувати рішення сесії та ділову кореспонденцію.
Але рухаємося далі. Рішення про визнання винним Шевчука О.П. і про притягнення його до відповідальності вступило в дію 16 червня. Мер вирішив не користуватися своїм правом на оскарження і згодився із вироком суду. Згідно статті 79 ч.1 п. 3-1 «Про місцеве самоврядування в Україні»:
«Повноваження міського голови, вважаються достроково припиненими у разі набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення»
Усе здається зрозумілим – рішення є, вступило в силу – повноваження припинено.
Залишилось лише згідно статті 79 ч.7 п. 1 «Про місцеве самоврядування в Україні» міській раді взяти «до відома зазначений факт»(тобто постанову суду) і звернутись до Верховної Ради України про призначення позачергових виборів.
Проте як виявилось, Альоша(так його називають колишні однопартійці по компартії) навіть після добровільного зізнання у корупційних діях і відмові в оскаржені рішення суду, він очевидно немає наміру залишати стін міської ради.
На сесії, яка відбулась 21 червня, міський голова намагався за підтримки своїх прихильників із числа депутатів уникнути голосування за взяття до відома рішення суду і звернутись до Верховної Ради України про призначення позачергових виборів.
Які аргументи? За словами присутніх, Олексій Панасович так жодної статті закону і не назвав, розводячи лише полеміку навколо того, що за його звільнення мають голосувати депутати або має відбуватися референдум про недовіру йому. Варто зазначити, що на початку сесії було публічно зачитано для всіх депутатів рішення суду і таким чином вони ознайомились з ним і фактично вже взяли до відома даний факт.
Кілька разів секретар ради пробував ставити на голосування питання про взяття до відома інформації про рішення суду. Проте постійні вигуки та аморфні роз’яснення Шевчука О.П. про консультації із якимись юристами без наведення жодних прізвищ і посилань на конкретні статті закону – перетворили голосування на балаган.
Як наслідок це призвели до неможливості проведення сесії. Депутатами було узгоджено, щоб сесію міської ради перенести на 1500 26 червня(вівторок) у приміщення Зборівської районної ради. На неї обов’язково запросити представників обласної СБУ(які порушили дану справу), прокуратури, районної та обласної влади.
Таким чином, якби не хотіли тепер тихо закрити дану справу – дзуськи! Розголос пішов. Громадськість в курсі. Журналісти триматимемо руку на пульсі

От такі то пироги. А у Зборові тепер ще й новий афоризм – «Альоша сів у калошу».

Що є крутіше від жіночого стриптизу?

З 1 липня зміняться тарифи на електроенергію