Наливайченко вшанував пам’ять командира УПА Бондаренка

Поділитися

Громадсько-політичний діяч, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко взяв участь у заходах по вшануванню пам’яті командира Володимира Якубовського (псевдонім Бондаренко) – курінного УПА, шефа штабу УПА ВО «Лисоня».

У селі Залізці Зборівського району, де народився герой, і де він похований, відбулася панахида та молодіжний квест «Пам’яті командира Бондаренка», організованим МНК.

«Такими мають бути справжні патріоти. І я би хотів, щоб українська молодь саме на прикладі свого видатного земляка виховувалася, формувала своє розуміння патріотизму, відповідальності за долю України», – сказав під заходу з ушанування Наливайченко. «Покоління Бондаренка, учасники визвольного руху ОУН-УПА діяли в значно тяжчих обставинах, ніж ми живемо зараз. Але вони гуртувалися і активно боролися за волю України. На мою думку, це головний урок, який сьогодні українські сили мають засвоїти: єдність і боротьба до перемоги», – наголосив політик.

Він подякував усім, хто здійснює зараз виховну роботу, зокрема і через проведення молодіжного квесту. Наливайченко вручив призи переможцям квесту та відвідав експозицію виставки «Сила волі. Провідники визвольного руху» в місцевому будинку культури.

В с. Конюхи Козівського району Наливайченко зустрівся з учасниками кампанії «Героям слава!», які впорядковують могили борців за волю України у своїй місцевості. «Є речі, в яких не треба оглядатися на владу, серед них – впорядкування могил національних героїв. Впорядковані могили героїв – це пряме свідчення, що в цьому селі чи містечку є патріотичні громади», – наголосив політик.

«Упорядкування могил героїв – це одна з тих справ, з якої починається виховання патріотизму. Так передається естафета поколінь: молодь пізнає подвиги дідів, і саме прагне жити достойно. Саме тому я гаряче підтримую кампанію «Героям слава!» і дякую усім молодим людям, які до неї долучилися», – сказав Наливайченко.

Цього дня він також долучився до презентації книг про Осипа Дяківа (псевдонім Горновий) спільно з видавництвом «Літопис УПА» та кандидатом історичних наук Миколою Посівничем в с. Олесино Козівського району.

Осип Дяків-Горновий (псевда «Артем», «Гончарук», «Горновий», «Наум», «Осипенко») — крайовий провідник ОУН Львівщини, теоретик і організатор боротьби УПА, заступник голови Генерального Секретаріату УГВР.

«Я підтримую ініціативу молодих українських істориків щодо популяризації праць Осипа Дяківа. Ми передамо ці книги в сільські бібліотеки, для того, щоб люди, а особливо молодь, отримали можливість більше дізнатися про свого великого земляка, справжнього героя України. Нехай ідеї та героїчна діяльність Горнового буде прикладом для усіх нас, а передусім для молодих людей, яким належить творити майбутнє України», – сказав Наливайченко.

Роман Заставний не здається: чи погодиться Надал “поділитися” частиною сміттєвого ринку Тернополя?

Майже 40% діабетиків ризикують втратити зір через ретинопатію