Майже 40% діабетиків ризикують втратити зір через ретинопатію

Поділитися

Вітаю Вас, шановні читачі! Сьогодні тема нашої бесіди – цукровий діабет, а точніше – ураження органу зору при цукровому діабеті. Світова статистика останніх років свідчить про значне і стійке зростання захворюваності на цукровий діабет серед населення, кожного року кількість хворих у світі зростає на 5-7%.

Діабет небезпечний своїми наслідками. Найчастіше ускладнення, яке зустрічається у пацієнтів з цукровим діабетом, це діабетична ретинопатія. Вона займає одне з перших місць серед причин виникнення сліпоти, а кількість випадків втрати зору в результаті ретинопатії збільшується з року в рік. Діабетична ретинопатія є найбільш частою причиною сліпоти серед працездатного населення розвинених країн. Ризик розвитку сліпоти у пацієнтів з цукровим діабетом у 15-20 разів вищий, ніж серед інших груп населення. На момент діагностики цукрового діабету ІІ типу (найбільш розповсюджений) діабетична ретинопатія виявляється у 30-40% пацієнтів, а серед пацієнтів з 10-15-річним стажем – у 85-95%. Проте нерідко трапляються випадки, коли саме офтальмолог вперше виявляє ознаки діабету на очному дні і направляє хворого на обстеження до ендокринолога. Діабетична ретинопатія – це захворювання сітківки, яке виникає внаслідок ураження судин, і причиною виникнення ретинопатії є ураження саме дрібних судин. На ранніх стадіях захворювання стінка судин стає слабкою, нееластичною, потоншеною внаслідок токсичної дії високого вмісту глюкози у крові.

Ламкість судин приводить до виникнення точкових крововиливів, через слабку стінку судин виходить рідка частина крові, внаслідок чого утворюється набряк сітківки. У наступній стадії захворювання – проліферативній – порушення кровообігу в сітківці призводить до її кисневого «голодування» – ішемії. У відповідь на це організм намагається утворити нові судини, щоб підтримати адекватний рівень кисню в сітківці. Цей процес називається неоваскуляризацією. Проте ці новоутворені судини не є повноцінними, і вони, у свою чергу, стають джерелом нових, ще більш масивних крововиливів, особливо часто вони трапляються під час фізичних навантажень або при підвищенні артеріального тиску.

Початкова стадія ретинопатії протікає безболісно і часто непомітно для хворого, може турбувати незначне зниження зору. При посиленні макулярного набряку виникає відчуття туману перед оком, розпливчасте або спотворене зображення, характерна поява проблем при читанні, роботі з дрібними предметами. Виникнення крововиливів супроводжується появою перед оком плаваючих плям темно-коричневого або бурого кольору. Нерідко затуманювання та дрібні плями перед оком зникають без лікування, але це не свідчить про те, що ретинопатія пройшла і сітківка стала здоровою. У подальшому туман перед оком стає щільнішим, плями – більшими. Якщо не розпочати вчасно лікування, то ретинопатія переходить у наступну стадію і виникають масивні крововиливи в сітківку і склисте тіло, що стає причиною тривалої втрати зору та інвалідизації пацієнта. Розсмоктування внутрішньоочних крововиливів вимагає тривалого та планомірного лікування.

Як попередити сліпоту при діабеті? Насамперед необхідно врегулювати кількість глюкози у крові. Ретельний контроль рівня цукру в крові, дотримування необхідної дієти, контроль артеріального тиску, здоровий спосіб життя дають можливість зменшити ризик втрати зору від ускладнень діабету. Проте найбільш правильний спосіб попередження сліпоти – дотримуватись періодичності оглядів у офтальмолога – 2 рази на рік при тривалості діабету менше 10 років, 3-4 рази на рік, коли стаж захворювання більше 10 років з наступним проведенням курсів відновного лікування очей під наглядом досвідченого офтальмолога. Навіть якщо у вас немає ніяких скарг, оглядами нехтувати не варто, адже діабетична ретинопатія розвивається поступово й непомітно, і навіть розвинуті стадії можуть бути непоміченими. Вчасний огляд очного дна, стану судин, вчасно розпочате лікування дають можливість уникнути незворотної втрати зору. Бережіть свій зір. Доброго Вам здоров’я!

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус Наталя Ягодинська

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою: м. Тернопіль, вул. Живова, 28, Поліклініка Медікус. Запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57, 40-05-17.

Наливайченко вшанував пам’ять командира УПА Бондаренка

У Теребовлі відкрили реконструйоване терапевтичне відділення райлікарні