Тернопільські підприємці відстоюють рівні умови оподаткування

Поділитися

Чортківська районна асоціація підприємців і Тернопільський обласний осередок об’єднання «Фортеця» розпочали активну роботу з відстоювання рівних умов оподаткування приватного бізнесу. Зокрема, організації спільно звернулися до кожної з місцевих рад Чортківського району з пропозицією щодо ставок єдиного податку за новим класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД). У подальшому активісти також планують взяти участь у засіданні сесії цих органів самоврядування, щоби звернути увагу депутатів на важливість піднятих ними питань для розвитку підприємництва.

«Ми прагнемо, аби місцеві ради по всій області затвердили однакові ставки єдиного податку. Адже, наприклад, якщо в одному селі певний вид економічної діяльності оподатковуватиметься у розмірі 10% від обороту, а в іншому – 5%, підприємці автоматично опиняться в нерівних умовах. Крім того, існує ризик виникнення своєрідних «міні-офшорів», коли представники бізнесу будуть реєструватися лише у тих населених пунктах, де податок менше, а працювати в інших», – коментує заступник голови Чортківської районної асоціації підприємців, голова Тернопільського обласного осередку об’єднання «Фортеця» Людмила Скакун.

Нагадаємо, новий КВЕД вступив у силу з початку 2012 року, а до його кінця всі підприємці-спрощенці мають пройти перереєстрацію згідно з цим документом. Але працівники бізнесу зможуть подати відповідні документи лише після тоді, коли місцева рада за місцем реєстрації кожного з них затвердить на своїй сесії і оприлюднить ставки єдиного податку (причому кожна може встановлювати свої розміри збору). Згідно з законодавством, депутати зобов’язані зробити це до 15 липня поточного року. Проте на сьогодні абсолютна більшість органів місцевого самоврядування лише нещодавно розпочали відповідну роботу.

«Якщо місцеві ради не встигнуть вирішити питання у встановлений термін, тоді, згідно з законодавством, діятиме найменша ставка єдиного податку, можлива для того чи іншого виду діяльності. Тобто, для певних підприємців вона може становити всього лише 1%, – доповнює Людмила Скакун. – Здається, підприємці мали би тільки радіти такому розвитку подій, адже їм довелося віддавати державі меншу частину заробітку. Проте, виходячи зі своєю ініціативою, ми виявляємо свою громадянську позицію. Вона полягає у тому, що кожен має платити справедливі податки, адже вони йдуть на утримання шкіл, лікарень тощо».

Підприємницькі організації у своїх листах до місцевих рад також вказали на інші «слабкі» місця, пов’язані з впровадженням нового КВЕДу. Зокрема, у багатьох населених пунктах в проектах рішень щодо затвердження ставок єдиного податку деякі види економічної діяльності просто відсутні. Тобто, певна група підприємців у разі прийняття подібного документу не змога би працювати або мусила би шукати шляхи, як обійти законодавство. А, наприклад, і сільській раді Біли чомусь взагалі не подали на затвердження ставки податку для першої групи підприємців (тих, що торгують на ринках і надають послуги населенню на суму не більше 150 тис. на рік).

Відстоювання рівних умов оподаткування приватного бізнесу зазначеними організаціями не обмежується лише Чортківським районом. З допомогою партнерських спілок підприємців подібна робота сьогодні ведеться також і в інших районах Тернопільщини.

Не зраджуйте мову заради партійних інтересів!

«Екотолока-2012»