Не зраджуйте мову заради партійних інтересів!

Поділитися

Мова – одне з найбільших надбань українського народу. Без мови його не буде. Тому мова для кожного українця це – це святе. Про мову можна говорити словами Тараса Шевченка і Лесі Українки, але найкращі ті слова, що йдуть від самого серця та з глибини душу. Так само щирими повинні бути й дії, коли йдеться про суспільне функціонування  української мови.

Прийняття Верховною Радою законопроекту «Про засади державної мовної політики», яким робиться спроба запровадити фактично другу державну мову – російську, і  в такий спосіб повністю витіснить українську, відгукнулося болем у серці кожного українця. Але не менш боляче і прикро було спостерігати на недавній сесії Тернопільської обласної ради за діями більшості депутатів під час прийняття Звернення з приводу цього законопроекту. Спочатку кожна депутатська фракція обласної ради запропонувала свій проект, потім довго узгоджували спільний текст, а коли дійшло до обговорення, посипалися словесна полова на кшталт, хто більший патріот і хто більше любить українську мову, намагання образити своїх колег-депутатів, таких же українців, і возвеличити інших.

Прикро було спостерігати за цим дешевим політичним піаром на святому – на нашій українській мові.  Деякі націонал-патріоти договорилися до того, що назвали голову осередку Партії регіонів в Івано-Франківську українським героєм, бо бачити, він написав заяву про вихід з партії.  Та якщо йти за цим принципом, то багато депутатів нинішньої облради вже кількакратні «герої», бо, шукаючи власну вигоду, поміняли не одну політичну партію.

Ніхто навіть півсловом не обмовився про те, що їхні однопартійці – депутати Верховної Ради фактично здали українську мову, бо дали можливість парламентській більшості спокійно проголосувати за антиукраїнський мовний  закон.

Натомість, вихваляючи вже колишнього регіонала, нікому не вистарчило сміливості сказати, що серед членів Партії регіонів є і депутат Верховної Ради України Муц Орест Павлович, який завжди має свою  принципову позицію, а тому проголосував  проти законопроекту про засади мовної політики. Бо у нього любов до рідної материнської мови, до батьківського краю настільки сильна, що він не може зрадити її за жодних обставин, зокрема, й заради партійних інтересів, як це фактично зробили опозиційні депутати в українському парламенті.

Я не міняю партій, як це роблять інші, залежно від політичної вигоди, завжди була і буду патріотом свого рідного краю, і абсолютно переконана, що, хто  є справді патріотом рідної землі, поважає себе і своїх краян, не буде робити дешевий партійний піар на питанні української мови.

 

Ярослава П’ЯЛА, депутат Тернопільської обласної ради.

Володимир Клименко привітав медиків із професійним святом

Тернопільські підприємці відстоюють рівні умови оподаткування