У Тернополі розпочався об’єднавчий процес між Українською Автокефальною Православною Церквою (УАПЦ) та Українською Православною Церквою Київського Патріархату. Патріарх Філарет каже про алкоголізм (відео)

Поділитися

Сьогодні у Тернополі відбулась спільна прес-конференція митрополита Мефодія та архієпископа Іова про початок об’єднавчого процесу між Українською Автокефальною Православною Церквою ( УАПЦ) та Українською Православною Церквою Київського Патріархату.

На прес-конференції йшлося, що Тернопіль став колискою об’єднавчого процесу УАПЦ і УПЦ КП.

Архиєпископ Іов зачитав спільну заяву Митрополита Мефодія та архієпископа Іова  про початок об’єднавчого процесу між двома гілками православ’я на регіональному рівні ( знизу).

Учасники прес-конференції вважають, що у них получилось те, чого не зміг зробити Патріарх Філарет.

Напередодні, Патріарх Філарет зробив заяву щодо діяльності архієпископа Іова.

Звернення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета до духовенства і вірних Київського Патріархату на Тернопільщині

Всечесні отці! Дорогі брати і сестри!

З сумом вимушений звернутися до вас з приводу деструктивних дій колишнього керуючого Тернопільсько-Кременецькою єпархією УПЦ Київського Патріархату архієпископа Іова (Павлишина).

Як відомо, Священний Синод на своєму засіданні 13 травня 2012 р. ухвалив рішення «для належного покаяння і надання можливості повноцінного лікування та з метою розв’язання конфліктної ситуації звільнити преосвященного Іова, архієпископа Тернопільського і Кременецького, від керівництва Тернопільсько-Кременецькою єпархією та почислити його на спокій». Місцем перебування і лікування владики Іова визначений Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві.

Поважаючи багатолітнє служіння та працю архієпископа Іова і сподіваючись на його розуміння Синод у своєму рішенні не пояснював, яка хвороба владики потребує лікування. Проте, подальші дії архієпископа Іова показують, що він обрав шлях протистояння рішенню Священного Синоду, шлях розбрату і розділення.

Тому зараз слід сказати, що хвороба, про яку йдеться у рішенні Синоду – хронічне пияцтво.

Турбуючись про тілесне здоров’я,  а головне – про спасіння владики Іова, Синод і надав йому можливість вилікуватися від пияцтва, яке загрожує не тільки смертю тілесною, але й загибеллю духовною.

Проте владика Іов не підкорився рішенню Синоду, не переселився у Михайлівський монастир, а навпаки – пограбував і привласнив собі майно єпархіального управління Тернопільсько-Кременецької єпархії, в т.ч. кошти та документи, за що йому загрожує кримінальна відповідальність.

Також Київська Патріархія отримала достовірні свідчення, що архієпископ Іов домовився з митрополитом УАПЦ Мефодієм про свій перехід в юрисдикцію УАПЦ. За це він має отримати сан митрополита, якого незаслужено добивався у Київському Патріархаті. Умовою прийняття владики Іова в УАПЦ є переведення ним під владу митрополита Мефодія щонайменше 20 парафій. Тому зараз владика Іов сіє розбрат у Тернопільсько-Кременецькій єпархії, шукаючи способу знайти ці 20 парафій, щоби заради задоволення своїх нездорових амбіцій відірвати їх від Київського Патріархату.

Цим самим він порушує дану перед рукоположенням на архієрея клятву, а також власноручне свідчення, дане 13 травня 2012 р. Священному Синоду: «Я находжусь в складі Української Православної Церкви Київського Патріархату і надалі буду находитись в УПЦ КП».

Пияцтво, крадіжка, клятвопорушення – все це гріхи, які ведуть людину до вічного осуду. Наш спільний християнський обов’язок – зупинити владику Іова від загибелі.

Тому, всечесні отці, дорогі брати і сестри, я звертаюся до вас із закликом зберігати вірність Київському Патріархату, плекати церковну єдність та не підтримувати деструктивних дій архієпископа Іова (Павлишина).

Єдиним керуючим Тернопільсько-Кременецькою єпархією УПЦ Київського Патріархату з 13 травня 2012 р. є архієпископ Нестор, призначення якого було підтримане всіма благочинними (деканами) єпархії та всім духовенством (за виключенням кількох наближених до владики Іова осіб). Гуртуйтеся навколо владики Нестора і підтримуйте його.

Також я закликаю всіх вас до молитви про напоумлення і вилікування архієпископа Іова, а його самого – одуматися і зупинитися.

Нехай Боже благословення перебуває на всіх ваших добрих справах!

Філарет,

Патріарх Київський і всієї Руси-України

30 травня 2012 р.

м. Київ

Як сьогодні злива топила Тернопіль (відео)

Володимир Клименко побував у Збаражі на дитячому святі