Бучацький лісгосп є першопрохідцем із вирощування дуба звичайного в таблетках

Поділитися

Однією із умов здорового лісу є якісний садивний матеріал. Звичайно, для того, аби молоді саджанці вдало прижилися на лісовій ділянці, потрібно не один рік ретельного догляду за ними, проводячи різноманітні заходи з регулювання вологості в грунті та забезпечуючи потрапляння достатньої кількості сонячних променів на молоді пагони.

Немаловажливою є й інформація, яка закладена в молодих пагінцях на початковій стадії їх зростання у лісовому розсаднику. Адже з якісного насіння з гарним генофондом за сприятливих умов зростання виростуть здорові саджанці, які гарно приживуться в лісі. Отож, про лісорозсадницьку справу говоримо з головним лісничим ДП «Бучацьке лісове господарство» Володимиром Островським, який у середині червня побував на виїзному семінарі на базі Полтавського ОУЛМГ, де обмінювався досвідом із головними лісничими держпідприємств із усіх регіонів.

Особливий акцент було наголошено в правильній організації та функціонуванні лісових розсадників. А побували лісівники на базі двох розсадників, де були ознайомлені з механізованим доглядом за дворічними молодими лісами та оглянули техніку, яку використовують у лісокультурному виробництві, а також побачили в дії систему дрібнокрапельного поливу, яка забезпечує садивний матеріал від надмірного висихання.

Володимире Олександровичу, які висновки зробили для себе після проведеного регіонального лісівничого семінару?

В.О.: Обмінюватися досвідом завжди потрібно. Під час проведення таких заходів можна дізнатися багато корисного як для себе, так і показати свої напрацювання, які можуть згодитися колегам із інших регіонів у веденні лісокультурних робіт. Що ж до семінару, то найбільше сподобалася культура ведення лісорозсадницької справи, яка значно різниться від тих умов, у яких працюємо ми.

На виїзному семінарі Ви ознайомилися з системою крапельного зрошування на лісовому розсаднику. Чи актуальним це питання є для Бучацького лісгоспу?

В.О.: Система крапельного зрошення річ потрібна, адже, незважаючи на те, що дощів у нас буває достатньо, останнім часом посушлива спекотна погода встановлюється і в нашій області.

Скільки лісових розсадників функціонує на території держпідприємства «Бучацьке лісове господарство»?

В.О.: Наразі у нас функціонує 7 постійних лісових розсадників, які зосереджені у кожному лісництві. Загальною площею 5,7 га, де вирощуємо дуб звичайний, ялину звичайну, сосну звичайну, модрину, клен звичайний, а також багато декоративних порід, таких як самшит, різні види ялівцю, туї й ін.

Найбільшим асортиментом порід у нас зосереджено в Монастириському лісництві – 12-13 порід. Крім того, в Дорогичівському лісництві непоганий розсадник із вирощування таких хвойних порід, як сосна звичайна, ялина звичайна та модрина.

До речі, наш лісгосп один із перших у області почало застосовувати вирощування дуба звичайного з закритою кореневою системою. Це дало змогу значно поліпшити приживлюваність головної лісової породи та забезпечити його якість та стійкість до різноманітних деревних хвороб.

Які роботи проводяться задля належного стану лісових культур на лісових розсадниках?

В.О.: Лісові культури різного віку потребують відповідно різних підходів по догляду за ними. Якщо брати у відсотковому співвідношенні, то виконання ручної роботи до механізованої відповідно ділиться порівну 50 на 50. На виконання ручної роботи на нашому підприємстві немає штатних працівників. Тож ми на період обробітку площ лісових культур укладаємо договори або приватними підприємцями, або ж безпосередньо з фізичними особами. Механізованим способом обробляємо лісові культури кущорізами. До речі, такий механізований спосіб обробітку добре себе зарекомендував. Крім того, добрим помічником обробітку лісокультур, які створені на нерозкорчованих вирубках посівом чи посадкою на смугах є культиватор КЛБ-1,7.

Минулоріч Держлісагентство України зобов’язало створити на базі кожного лісового господарства централізований розсадник, у якому має бути зосереджено не лише лісові породи, а й декоративні. Чи створено такий лісовий розсадник у вашому держпідприємстві?

В.О.: Ми працюємо над цим питанням. Поки що кожне лісництво повністю забезпечує себе посадковим матеріалом із тимчасових розсадників невеликої площі, який є у наявності в кожному із семи лісництв. Проте ми розуміємо, що питання створення сучасного централізованого розсадника, який би забезпечував весь лісгосп якісним посадковим матеріалом, де б було зосереджено не лише базу лісових із маточними та шкільними відділеннями, теплицями, а й великим асортиментом декоративних культур для подальшої їх реалізації для населення та зацікавлених у цьому підприємств, актуальне для сьогодення.

Прес-служба Тернопільського

облуправління ЛМГ

 

Енергопостачання відновлено. Поки що…

Що найбільше турбувало тернополян у червні?