Як тернопільські Свободівці на Лексусах, коло власного ресторану національну ідею “захищають” (відео)

Поділитися

Погрози, залякування, хлопці на дорогих автомобілях, високопосадовці з міської ради – таку картину було побачити 17 липня біля ресторану “Братислава”, повідомляє 20хвилин.

Там вкотре родина тернополянина Руслана Ліштаби намагалася відстояти свої законні права.
З рішеннями судів на руках та в присутності судовиконавців тернополяни намагаються демонтувати парковку, муровану огорожу та альтанки біля ресторану. Їх, як стверджують люди, всупереч закону на міській землі облаштував власник “Братіслави”, депутат міської ради від “Свободи” та голова комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі Михайло Гладкий.
Рішення судів не виконують. Люди змушені добиватися демонтажу, адже парковка, паркан та альтанки повністю відрізали від світу їхню земельну ділянку біля ресторану.

– П’ять років тому ми купили старий дерев’яний готель, а потім в держави викупили й земельну ділянку, – розповідає тернополянин Руслан Ліштаба. – Розташовані вони між рестораном “Братіслава” та мотелем з автомийкою цього ж закладу. Від головної дороги був облаштований заїзд через придорожній шматок землі, який належить місту. Зараз заїзду немає. Натомість на цьому клаптику – парковка, мурована огорожа та альтанки. В судах різної інстанції, в тому числі й апеляційному та касаційному, ми довели, що ці об’єкти не мали права там зводити. Крім того, що вони незаконні, вони ще й повністю відрізали нас від світу.
Будівництво провів, як стверджує чоловік, депутат міськради Михайло Гладкий. Це підтверджено і в судових документах (копія є в редакції – прим. ред.).

– Є законне рішення про демонтаж, – продовжує пан Ліштаба. – Проте ніхто й не думав його виконувати. Просто ігнорували. Ми звернулися до судовиконавців та нещодавно приїхали сюди з екскаватором. Тут ходив пан Гладкий і особисто залякував робітника. Цього разу Гладкого вже немає, але з’явилися молодики на дорогих іномарках, які заважають демонтажу.

17 липня біля “Братіслави” кореспондент також помітив молодих людей, на яких вказував чоловік. Вони спочатку припаркували білий Lexus майже в поперек бічного проїзду, яким намагався проїхати екскаватор. Коли ж техніка таки оминула перешкоду, з’явився мікроавтобус, який заблокував вузький заїзд через городи, а біля нього припаркувалася ще одна іномарка.
– Провести демонтаж з боку створеної парковки — неможливо. Там навмисне крайній від огорожі ряд заставили транспортом, – пояснює пан Руслан. – Тож ми намагалися в’їхати на нашу територію збоку. Проте й там нас почали блокувати. Ми мали бензопилу і каністру пального, аби обрізати гілля для заїзду. Але підійшов син Гладкого і так прямо: “Пішли на … звідси. Ми вас тут зараз просто перестріляємо”. Відібрав у робітника каністру і поніс собі.

Судовиконавці й правоохоронні органи, на переконання чоловіка, – теж “хороші”.
Вони ж мають повноваження і повинні захищати закон, – каже пан Ліштаба. – Натомість виконавець бігає між міською та районною міліцією, яку ми викликали, а ті перекладають компетенцію одні на одних.
“Розповідав про звязки”. Хоча дивуватися такій ситуації не варто, вважає чоловік.
– Батько підходив, коли Гладкий почав будувати, запитував що ж він таке робить, а у відповідь почув: “Поки я живий, ви сюди не зайдете”, – пригадує чоловік. – Батько запитав, може Гладкий хоче купити ту землю. Той пояснив, що якщо і купить, то за копійки. Почав розповідати про свої зв’язки з владою…
„Зв’язки”, до слова, під час інциденту й самі нагадали про себе. На місці конфлікту люди бачили заступника міського голови Владислава Стемковського. Там він висловив своє бачення ситуації, хоча рішення судів з ним і розходиться.

– Сказав, що це все — елемент благоустрою, який прикрашає чи то територію, чи то місто і, відповідно, його не можна чіпати, – розповідає Руслан Ліштаба.

До журналістів родина звернулася, як пояснив чоловік, аби надати розголосу цій історії.
– Ми сподівались, що все вдасться вирішити спочатку по-людськи, а потім за законом, – продовжує Руслан Ліштаба. – І хоча закон на нашому боці, – ситуація самі бачите яка…
Пояснити ситуацію ми попросили Михайла Гладкого.

– Прошу вибачення, я не можу коментувати зараз, я розмовляю з людьми, – відповів 18 липня Михайло Гладкий телефоном після того, як ми озвучили причину дзвінка. – Пізніше наберете…
Проте під час наших наступних дзвінків впродовж дня чоловік не брав слухавки. Так само – й наступного дня. Ми готові висвітлити позицію Михайла Гладкого щодо цього конфлікту.

В обласній міліції ані подій 17 липня, ані протистояння тернополян та депутата наразі не коментують.
До речі, це не перший конфлікт, пов’язаний із Михайлом Гладким. У листопаді минулого року, як писали місцеві ЗМІ, міська влада встановила біля ресторану “Братіслава” світлофор вартістю 200 тисяч гривень. Хоча, на думку міщан, такий апарат був би значно доцільнішим біля психоневрологічної лікарні чи приміром хлібзаводу. Того ж року тернополяни жваво обговорювали ще одну новину — капітальний ремонт однієї з невеличких вуличок “Нового світу”. Саме на ній, хоча, можливо, це й збіг, розташований будинок Михайла Гладкого. З міського бюджету на роботи виділили близько 800 тисяч гривень.

Завдяки реагуванню прокуратури Тернопільщини повернуто 369 га земель та відшкодовано 1,4 млн. гривень

Арт-проект “Люди і квіти”