Завдяки реагуванню прокуратури Тернопільщини повернуто 369 га земель та відшкодовано 1,4 млн. гривень

Поділитися

Одним із пріоритетів діяльності органів прокуратури Тернопільської області є захист інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин.

 На виконання завдання Генеральної прокуратури України органами прокуратури Тернопільської області у поточному році за фактами порушень земельного законодавства порушено 14 кримінальних справ, з яких 10 – надіслано до суду. Складено 5 протоколів про вчинення корупційних діянь, внесено 107 приписів і подань, на незаконні рішення місцевих органів влади принесено 347 протестів, заявлено 32 позови. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 123 особи органів влади, у тому числі 75 – органів контролю.

За прокурорського втручання відшкодовано 1,4 млн. грн. (до бюджету – 1,1 млн. грн.) Попереджено незаконне надання 212 га земель, заходами правозахисного характеру реально повернуто 369 га земель. Підлягають поверненню 116 га земель за позовами, що перебувають у провадженні суду.

Значно активізовано роботу на цьому напрямку галузевим відділом прокуратури області. Працівниками відділу протягом поточного року внесено ряд документів реагування,  до відповідальності притягнуто 12 посадових осіб органів контролю.

Значна увага приділяється методичній роботі. З  метою активізації діяльності міськрайпрокурорів, підготовлено і скеровано на місця 4 інформаційні листи і 6 листів-зауважень.

Окремі питання щодо стану прокурорського нагляду у вказаній сфері розглянуто на міжвідомчій та оперативних нарадах. Працівниками здійснено 7 виїздів до міськрайпрокуратур для надання практичної допомоги і проведення відповідних перевірок.

Окрім того, структурним підрозділом прокуратури області порушено кримінальну справу стосовно колишнього начальника одного з управлінь Тернопільської облдержадміністрації, за клопотанням якого в цього управління  вилучено та передано у приватну власність 6-ти громадянам, 4 га земель штабу цивільної оборони, чим заподіяно державі збитки на суму понад 850 тис. грн.

Пред’явлено позови про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок загальною площею 74 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва сільськогосподарським підприємствами Теребовлянського та Чортківського районів області, а також про відшкодування завданих збитків  на загальну суму 75 тис. грн.

 

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

У Тернополі вихідні починаються “весело”

Як тернопільські Свободівці на Лексусах, коло власного ресторану національну ідею “захищають” (відео)