Міністр оборони Чеської Республіки Олександр Вондра та представники Збройних Сил України взяли участь в урочистостях з нагоди 95-ї річниці битви чехословацьких легіонерів під Зборовом у Першій світовій війні

Поділитися

 Сьогодні, 2 липня, селі Калинівка Зборівського району Тернопільської області відбулася традиційна акція вшанування пам’яті загиблих чеських та словацьких легіонерів з нагоди 95-ої річниці битви чехословацьких підрозділів у Першій світовій війні.

 Для участі в урочистих заходах в Україну з візитом прибула чеська делегація на чолі з Міністром оборони Чеської Республіки Олександром Вондрою.

 Українську військову делегацію на заходах очолював ТВО командувача Західного оперативного командування генерал-майор Віктор Ганущак.

 У Калинівці українські і чеські представники органів державної влади, військових відомств віддали шану загиблим чехословацьким легіонерам у Першій світовій війні – взяли участь у мітингу-реквіємі.

У своєму виступі Міністр оборони Чеської Республіки Олександр Вондра наголосив на тому, що чеські та словацькі воїни положили своє життя за майбутню державу, яка жила у їхніх серцях, а також висловив слова вдячності місцевим жителям та владі за збереження пам’яті про цей подвиг.

 – Битва під Зборовом мала для чеського народу надзвичайно вагомі наслідки. Цей усіх став поштовхом до визнання прав чехів і словаків на самостійну державність, – підкреслив у своїй промові Міністр оборони Чеської Республіки Олександр Вондра.

 Він також зазначив, що такі ідеали як служіння Вітчизні, патріотизм, вшанування демократичних цінностей, солідарність і дисциліна єднатимуть український та чеський народи, а могили героїв будуть про це постійно нагадувати.

 Варто наголосити, що битва під Зборовим – непересічна подія в історії Чеської Республіки, яка мала значний вплив на подальше становлення чеської та словацької державності, прискорила падіння Австро-Угорської імперії. Битва сприяла піднесенню свідомості чехів та словаків, мала велике значення для формування майбутньої чеської армії.

Василь ЛАБАЙ

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Фото автора

 ДОВІДКА.

 Битва чехословацьких та австро-німецьких військ відбулась 2 липня 1917 року під с. Калинівка (на той час – Ценева) Зборівського району Тернопільської області в часи Першої світової війни.

З метою боротьби за незалежність своєї держави в 1914 році в м. Києві була сформована дружина з числа чеських і словацьких емігрантів. Вони воювали на боці царських військ проти Австро-Угорщини.

Наприкінці червня 1917 року чехословацька бригада, до якої входили 3 полки: ім. Яна Гуса, ім. Іржи з Подброд, ім Яна Жижки з Троцково, у складі російського Південно-західного фронту під командуванням генерала Брусилова зайняла позицію в районі м. Зборова Тернопільської області. Штаб бригади був розташований в с. Красне. Напередодні битви багато чеських вояків перейшли від військ Австро-Угорщини до полків емігрантів. 2 липня 1917 року у результаті проведеного наступу російсько-чехословацьких військ, австро-німецькі війська відійшли від р. Стрипи. Під с. Калинівка (Цецева) було взято в полон 62 офіцера, близько 4-х тисяч солдат, захоплено 20 гармат та багато іншої зброї противника.

«Слід схилитися перед завзяттям чехословацького солдата», – зазначив тоді генерал О.Брусілов.

В районі с. Калинівка загинуло 190 чехословацьких воїнів, прізвища більшості яких невідомі. Невдовзі на місці бою було споруджено братське поховання, яка було висипане з землі та обкладене дерев’яними балками. На місці поховання була встановлена плита з надписом: «Тут, на древній слов’янській землі під Зборовом сплять сини Чехословаччини, що полягли за волю, за мир, за краще майбутнє всіх слов’янських народів. 2 липня 1917 року. вічна їм пам’ять».

В Тернополі відбулися традиційні змагання на Кубок Шухевича

Наливайченко нагородив переможців турніру з міні-футболу