Що змінилось через місяць після обговорення проекту програми об’єднаної опозиції «За Батьківщину»?

Поділитися

25 червня в Тернопільській обласній раді відбулося широке обговорення проекту Програми Об’єднаної опозиції «Батьківщина». Сьогодні минає рівно місяць з того часу, як опозиціонери Тернопілля доволі жорстко розкритикували цей сирий документ. “Про все” хоче підгадати як усе відбулось, щоб згодом тернополяни змогли порівняти, як дослухались до лідерів нашого краю у столиці.




Участь в обговоренні документу взяли представники Об’єднаної опозиції – народні депутати України Роман Ткач та керівник виборчого штабу опозиції на Тернопільщині Василь Деревляний, його перший заступник Роман Заставний, голова  Тернопільської обласної крайової організації НРУ Анатолій Вихрущ, представники всіх районів області – фахівці різних галузей господарства, освітяни, медики, представники органів місцевого самоврядування та засобів масової інформації.

Найбільш обговорюваними стали проблеми українського села, безробіття, розграбування землі, занепаду агропромислового комплексу, нищівних реформи діючої влади, що призвели до так званого укрупнення (закриття) освітніх та медичних закладів в державі та області зокрема.

Більшість виступаючих пропонували повернутися до ініціатив уряду Юлії Тимошенко, які вона вже розпочала втілювати в життя за час свого прем’єрства. А також, ратифікувати антиукраїнські, руйнівні для держави та людей законопроекти (Податковий Кодекс, закони про ринок землі, тощо), ухвалені діючим режимом Януковича.

За три години обговорення, окрім представників президії слово мали професор, лікар педіатр з багаторічним досвідом Валентина Лобода, керівник сільгосппідприємства, екс-начальник Головного управління Держкомзему в Тернопільській області Іван Крисак, аграрій, директор приватного сільськогосподарського підприємства Михайло Апостол, голова селищної ради с. В. Бірки Роман Мацелюх, голова ТОВОІ «Союз організацій інвалідів України» Михайло Костів, голова Монастириської районної ради Володимир Данилюк, депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна, депутати Чортківської, Кременецької, Шумської районних рад – Віктор Шепета, Лілія Чечуріна (голова профспілок Кременеччини) та Олександ Макаревич. Пропозиції освітян були передані у письмовій формі та зачитані під час обговорення освітньої галузі.

Підбиваючи підсумки обговорення Василь Деревляний зазначив, що всі пропозиції та ініціативи зафіксовані до протоколу засідання і, після відповідного оформлення, будуть передані до Центрального штабу Об’єднаної опозиції.

«Я вдячний кожному з присутніх за небайдужість, активне обговорення та власну позицію», – наголосив керівник Об’єднаної опозиції на Тернопільщині.

За словами народного депутата, особливо до вподоби йому прийшлася ініціатива  щодо люстрації кандидатів як по мажоритарних округах так і по партійних списках.

«Дійсно, щоб після перемоги убезпечити себе від так званих «тушок» потрібно сьогодні вживати заходи. Для прикладу, перед виборами до Івано-Франківської обласної ради, всі кандидати від партії ВО «Батьківщина» домовилися, що на Біблії у храмі дадуть клятву про вірність ідеї, політичній партії та Україні. І це зробили усі, окрім двох. З досвіду підготовки до виборів Івано-Франківської обласної ради, я б запропонував щось подібне для кандидатів у народні депутати України від Тернопільщини напередодні парламентських виборів. Кожен з нас в присутності священників українських традиційних церков в храмі, щоб дав клятву на вірність Україні. Це не обов’язково має декларуватися у Програмі, але таким кроком ми заручимося ще більшою довірою один до одного, власної совісті та довірою людей – наших виборців», – наголосив Василь Деревляний.

Його слова підтримав народний депутат Роман Ткач, який приїхав до Тернополя щоб поділитися враженнями та досвідом від спілкування з учасниками подібних круглих столів у східних областях України.

«Ми сьогодні намагаємося бути логічними та послідовними. На даному етапі нашої підготовки ми зустрічаємося з громадами, щоб почути та врахувати їх наболіле. Основна ціль не просто написати документ – Програму Об’єднаної опозиції, а ознайомитися з локальними проблемами регіонів. На Тернопільщині я почув декілька найважливіших речей – проблеми занепаду села, розграбування земель представниками влади та безробіття. Звісно, проблемних питань безліч, саме тому, щоб не відтягувати час, ми ще до виборів поставили собі мету: підготувати перелік законопроектів, щоб одразу ж після нашої перемоги виносити їх на голосування у Верховній Раді», – зазначив під час свого виступу на підсумковій прес-конференції Роман Ткач.

Він також додав, що в результаті подібної зустрічі з громадянами у Дніпропетровську вже днями у парламенті буде зареєстровано законопроект про недопущення закриття медичної установи (поліклініки) в згаданій області.

«Спілкуючись з людьми, працюючи спільно, ми побачимо результати ще раніше, ніж того очікуємо. Ця влада вже настільки себе дискредитувала та налаштувала проти себе, що дальше нікуди. В рамках пілотного проекту влади з реформування галузей медецини та освіти по Україні закрито безліч шкіл та медичних закладів. У Дніпропетровську декілька десятків жінок за одну ніч організували громадську організацію, яка стала на захист місцевої поліклініки від закриття. Їх прикладу мають наслідувати всі інші, кого зачепили подібні владні ініціативи, а ми обов’язково станемо на захист та допомогу людям», – наголосив Роман Ткач.

Голова Тернопільської обласної організації «Фронт змін» Роман Заставний відзначив, що обговорення проекту Програми було жвавим та дискусійним, що свідчить про цікавість суспільства та потребу у переформатуванні влади.

«До нас приходять дійсно активні люди, працюють з цим документом, виносять конкретні пропозиції, які сформують кінцевий варіант Програми Об’єднаної опозиції», – зазначив Роман Заставний.

«Особисто в мене виникло внутрішнє переконання, що люди готові до перемоги. В цьому істина і це основне», – резюмував голова Тернопільської обласної крайової організації НРУ Анатолій Вихрущ, повідомляє http://byut.com.ua

Міліціонери затримали магазинного злодія

Дружина Хоптяна зазнала нищивної поразки від опозиції