Тримати заощадження краще порівну в гривні та валюті, але не в золоті

Поділитися

Сьогодні в Україні існує високий попит на долари, оскільки українці прагнуть зберігати свої вклади у надійній валюті, — пише газета «Аргументы и факты».

На думку директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, долар і євро вийшли на новий, рівноважний рівень, а до кінця 2012 року євро може навіть трохи зміцнитися. Втім, каже знавець, не слід надто покладатися на валютні операції: «Вважаю, що з іноземними валютами не треба гратися. В таких обмінах ми значно більше програємо, адже не знаємо майбутньої динаміки». При заведенні депозитів також не варто повністю відмовлятися від гривні: «Якщо ви хочете завести депозити, і у вас є така можливість, то я б рекомендував 50 на 50 — в іноземній і національній валюті. Причому не важливо, яка іноземна валюта — долар або євро. На мою думку, це досить безпечне на даний момент поєднання, попри те, що депозитна система теж не ідеальна».

Разом із тим знавець вважає, що золото не є зручним засобом для заощаджень. «Як ви його зберігатимете — вдома шматком, чи як? Крім того, будь-який метал або інший актив природного походження не має постійної ціни, не є мобільним. Треба враховувати, що ціна на золото істотно коливається, а різниця між купівлею і продажем золота набагато вища, ніж між купівлею і продажем тих самих доларів», — каже Василь Юрчишин.

Ігор Побер представив кандидата

«Франко Фест» чекає на тебе!