У Чумалях трапляються дива

Поділитися

Представники благодійного фонду «Галичина-Волинь» Володимира Клименка подарували громаді сертифікат на 5 тисяч гривень до ювілею церкви у селі Чумалі Збаразького району. Тут трапляються  дива. Біля джерела  зцілюються люди, тому  біля води  звели капличку.  

На  сторіччя церкви до Чумалів з’їхалися звідусіль. Люди прийшли помолитися і скуштувати води. Після богослужіння  священики освятили джерело.

–  Кажуть, що тут є велика сила, – ділиться  житель села Ігор Ярош. –  Тут  з’явилася матір Божа. Ця вода  помагає хворим.

Коли біля джерела вперше сталося диво, люди не знають.  Кажуть що  давно.

– Ще діди розказують, – пригадує Ольга Ковальчук. –  Наймичка прийшла до джерела  побачила у воді ікону. Одразу побігла в село, розповіла про все. Люди хотіли, щоб ікону забрали хтось із поважних, священик чи багата людина. Але кажуть, що нікому та ікона не далася в руки. Ніхто не міг її забрати, тільки та наймичка.  Відтоді почали чудеса творитися.  Сюди  приходили люди на милицях, а  додому йшли  вже здоровими.

У радянські часи будували дорогу і  воду засипали камінням. Не залишилося жодного знаку від джерела, але залишилося попередження. Це у 1989 році, зрозумів священик,  який  тоді прийшов до села.

– Тут були всілякі біди.  – розповідає Отець Володимир Борис, настоятель церкви «Введення пресвятої Богородиці в храм». Моя однокласниця  втопилася. Маленький хлопчик втопився. Автобус переїхав ногу чоловікові. Хлопчина загинув під автомобілем. Тобто трагедії були пов’язані з дорогою і водою. Я тоді запитав людей,  в чім  справа. Вони розповіли про джерело  явлення було Божої Матері. І ми одразу  почали шукати.

Як тільки джерело, розкопали,  у селі закінчилися всі біди.  Вода допомагає людям дотепер. Зеновій Горощук співає в церковному хорі.  Силу води випробував на собі – вона його вилікувала.  До джерела ходив півроку, молився і мився водою щоранку.

– У мене була  епілепсія, – ділиться чоловік. – Я її лікував 18 років. Не помогло нічого.  У  лікарні  лікувався, їздив по жіночках –  не вилікувався. Один чоловік з Доброводів порадив мені  піти до каплички, помолися, помитися. Запевнив, що буду здоровим.  Я так і ходив.  Недовго,  всього-на-всього  півроку.  З 2005 року я маю спокій по нинішній день.  Про  властивості  цієї води переконався на собі.

Про цілюще джерело дізналися у фонді «Галичина-Волинь» Володимира Клименка.  До 100-річчя відкриття церкви і посвячення води біля каплички подарували церковній громаді сертифікат. Цим документом підтверджують фінансову допомогу.

–  Ми знайшли можливість відзначити матеріально сторіччя церкви. – каже  Валерій Губерський, представник фонду «Галичина-Волинь» Володимира Клименка. –   Люди матимуть кошти на потреби цієї каплички. Суть не в тому, яка сума.  Не це головне. Головне те, що це здійснюється фондом «Галичина-Волинь» постійно. Принципова позиція Володимира Олександровича Клименка допомагати тим, хто цієї допомоги потребує. А до цього джерела приходять ті, хто відчуває потребу підтримки.  Духовність  і віра – це найсильніше, що є  сьогодні в українців.

Архиєпископ Тернопільський і Бучацький Нестор  зазначив, що  Україна і, зокрема,   Тернопільщина  обдарована багатьма явленнями Пресвятої Богородиці.

–         Це село теж перебуває під  благодаттю Божою, – каже  владика.  – Я вірю, що  по благословенню пресвятої Богородиці вже ніякі  біди, про які ми всі знаємо,  ніколи  не будуть повторюватися. Завжди перебуватиме добро і покров Пресвятої Богородиці.

Наталка Ружевич

Дякуємо за мандрівку до Зарваниці

Як подякують тернопільські студенти у жовтні Азарову?