Відкати на Євро-2012 – це приблизно 60 бюджетів Тернопільської області

Поділитися

У ході підготовки до проведення в Україні фіналу чемпіонату Європи з футболу Євро-2012 було вкрадено 30 мільярдів гривень, повідомив депутат від «Батьківщини», член бюджетного комітету Верховної Ради Остап Семерак, перебуваючи з візитом у Тернопільській області.

Депутат зазначив, що в державну цільову програму Євро-2012 було включено «всілякі речі, які не мають ніякого стосунку до Євро-2012».

Як приклад він навів будівництво гелікоптерного майданчика на відстані 20 кілометрів від Національного музею Тараса Шевченка в Каневі.

Зазначимо, що на тлі корупції витрати на нові стадіони для чемпіонату Європи з футболу в Україні вдвічі перевищують аналогічний показник для Польщі.

Проте представники влади запевняють, що підготовка до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року обійшлася Україні в 5 млрд. доларів, тоді як Польщі – 34 млрд., а на будівництво доріг до Євро-2012 Україні витратила 2 млрд. дол., а Польща – у 10 разів більше.

Однак навіть іноземні ЗМІ пишуть, що відкати на більшості проектів сягають до 40% – корупція в Україні розквітла буйним цвітом, зокрема під час підготовки до турніру.

Тож не дивно, що, за словами Остапа Семерака, у 2012 році за оцінками Ernst & Young Україна опинилася в одіозному списку найкорумпованіших держав світу.

– Схема корупційних діянь зводилася до триходівки, – пояснив Семерак. – Відмінили тендер – усі роботи з підготовки Євро-2012 проводилися без тендерних процедур, мотивуючи це тим, що це – занадто тривалий процес. (Хоча за 2 роки підготовки можна було провести тендерні процедури, які тривають не більше 45 днів). Далі відсторонили усі приватні кампанії, у тому числі й міжнародні, натомість поставивши свої. І останнє – утворили агентство, керівник якого – екс-директор донецького стадіону – розчерком пера скеровував мільярдні суми.

На підготовку до Євро, каже політик, витратили понад 80 млрд. грн. Таким чином, за приблизними підрахунками, за чемпіонат кожен громадянин заплатив зі своєї кишені 2000 грн., з яких 800 грн. з кожного – це вже згаданий 30-мільярдний відкат. До речі, 30 млрд. гривень – це приблизно 60 бюджетів Тернопільської області (!).

Депутат повідомив, що підготував звернення до Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (ФАТФ) за підписом Юлії Тимошенко для відповідних об’єктивних перевірок корупційних фактів в Україні.

Проте футбол – не єдиний інструмент викачування грошей з бюджету. За рекламу Партії регіонів також платять пересічні українці.

– Зверніть увагу: на телебаченні крутиться ролик «Чемпіонати завершуються – досягнення залишаються». На ньому немає логотипу Партії регіонів, тож він (ролик) фінансується з державного бюджету. А на біг-бордах та сама картинка, але ще є логотип Партії регіонів. Тобто за ті ж таки кошти платників податків провладна партія рекламує себе напередодні виборів, – обурюється депутат.

Також Остап Семерак сподівається, що до кінця липня на представників нинішньої української влади США накладуть персональні санкції. Він наголосив, що наразі Штати розробляють законопроект (т.зв. список Магнітського), за яким, за певними критеріями, проти посадовців не тільки з Росії, а й з України, можна буде вводити персональні санкції.

Тому багато представників нинішньої влади насправді бояться тих персональних санкцій. Адже вони загрожують не тільки невидачею візи, а й торкаються фінансових активів посадовця, членів його сім’ї, їх бізнесу та бізнесових партнерів.

Наостанок Остап Михайлович торкнувся питань бюджетного характеру, зокрема, розміру субвенцій з Державного бюджету, які виділяються щорічно місцевим бюджетам. Так от, за його словами, цьогоріч Тернопільська область отримала аж цілий нуль коштів з держбюджету. Натомість Донеччина – 32% від загальної суми по Україні. Чим зумовлений такий дисбаланс? Вочевидь, напередодні виборів партія влади робить ставку на свій традиційний електорат. А інші… Інші нехай зачекають.

 

P.S. На прес-конференції мали бути присутніми представники державних ЗМІ Тернопільщини, але останньої миті деякі з них повідомили, що їм надійшла вказівка «згори» не зустрічатися з Остапом Семераком. Яка причина такого демаршу? Напевно, свій злий жарт зіграло анонсування сьогоднішнього заходу прес-службою обласної організації «Батьківщини»: в анонсі якраз зазначалося, що основною темою прес-конференції буде владна корупція, відкати і недофінансування області. А навіщо тернополянам знати, що все так погано, якщо «покращення життя» відчувається ледь не у кожному слові очільників краю?

УДАРівець Олег Ваврик нагадав жителям Чорткова про найважливіше у житті

Як губернатор Тернопільщини зганьбився через Януковича у Зарваниці (відео)