Контактні лінзи для дітей – можливість жити вільно та активно

Поділитися

Кожна друга людина має ті чи інші порушення зору. Проблеми із зором можуть виникнути в будь-якому віці, але найчастіше перші проблеми із зором виникають  у шкільні роки. Якщо ви запідозрили, що у вашої дитини погіршився зір, то необхідно відразу звернутися до лікаря-офтальмолога для повного обстеження очей, а при необхідності – лікування  і правильного підбору окулярів чи контактних лінз. У ряді випадків використання дитиною окулярів або контактних лінз дозволить не тільки сповільнити подальше погіршення зору, а й не відстати від однолітків у навчанні, спорті та інших областях.

 

Багато дітей відмовляються носити окуляри, боячись глузувань однолітків, або тому що окуляри їм незручні. Ми розповімо вам про переваги використання контактних лінз дітьми і підлітками, а також відповімо на основні питання  про безпеку і комфорт при носінні контактних лінз. Важливо пам’ятати, що підібрати відповідні саме вашій дитині контактні лінзи може тільки лікар-офтальмолог.

Чи можуть діти носити контактні лінзи?

Контактні лінзи відмінно підходять дітям, які мають проблеми із зором. Для маленьких непосид, які проводять більшу частину часу в русі, окуляри некомфортні. Багато дітей воліють носити саме контактні лінзи і тому старанно слідують усім рекомендаціям фахівця, а також готові самостійно доглядати за ними. Діти і підлітки вважають контактні лінзи більш практичними, ніж окуляри. При цьому діти молодшого віку так само впевнено, як і підлітки, поводяться з контактними лінзами і носять їх.

Які переваги дають контактні лінзи дітям?

Крім чіткого зору, контактні лінзи забезпечують дітям і підліткам також й інші переваги. Свобода руху. Діти і підлітки дуже активні. Вони грають у рухливі ігри, займаються спортом і в цілому набагато більше рухаються, ніж дорослі. На відміну від окулярів, контактні лінзи не обмежують  свободу дій, так як їх не потрібно знімати під час активних занять через острах пошкодити або розбити. Крім того, контактні лінзи не обмежують периферичного зору.

Психологічний комфорт. Носіння контактних лінз  має позитивний   психологічний ефект, так як в лінзах дитина почувається впевненіше, ніж в окулярах. Багато дітей неохоче носять окуляри або взагалі відмовляються їх носити, побоюючись, що їх будуть дражнити у школі. Недавні дослідження показали, що в цілому як діти, так і підлітки отримують більше задоволення від використання контактних лінз, ніж від носіння окулярів. Таким чином, дитина більш охоче погодиться носити контактні лінзи і займатися активними заняттями, не боячись втратити, пошкодити або розбити їх, на відміну від окулярів.

У результаті дослідження, в рамках якого протягом 3 років спостерігалися 500 дітей з короткозорістю, було зазначено, що діти, які мали контактні лінзи, стали більш задоволені своїм зовнішнім виглядом, почали більше спілкуватися з однолітками і частіше займатися активними видами спорту у порівнянні з тими, хто носив окуляри. Діти, яким не подобалося носити окуляри, також почувалися впевненіше в школі після того, як почали носити контактні лінзи.

З якого віку діти можуть носити контактні лінзи?

Лікарі пропонують не розглядати вік в якості основного критерію готовності дитини почати носити контактні лінзи. Якщо дитина вже здатна засвоїти правила поводження з контактними лінзами і усвідомлює ризик, пов’язаний з недотриманням цих норм, тоді вона, безумовно, може починати носити контактні лінзи.

Одним із ключових чинників в ухваленні рішення про готовність дитини до носіння контактних лінз є підтримка батьків та їх бажання допомогти дитині освоїти навики поводження з контактними лінзами. Іншим визначальним фактором є мотивація дитини. Дівчатка, як правило, раніше хлопчиків проявляють зацікавлення до контактних лінз, так як їх більше турбує те, як вони виглядають. Зацікавленість же хлопчика в контактних лінзах часто основана на прагненні займатися активними видами спорту і не мати при цьому незручностей, пов’язаних з носінням окулярів.

З урахуванням цих факторів можна зробити висновок про готовність дитини носити контактні лінзи незалежно від її віку. Так, у проведених дослідженнях наочно показано, що діти у віці 8 років цілком можуть користуватися контактними лінзами, якщо є необхідність.

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог дитячий Поліклініки Медікус

Оксана Хомишин

За детальнішою інформацією звертайтеся Поліклініка Медікус за адресою: м. Тернопіль, вул. Живова, 28. Головний лікар – лікар вищої категорії, кандидат мед. наук Швед А.М. Запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57; 40-05-17

 

Платникам Тернопільщини відшкодовано майже 93 млн. грн. ПДВ

Найманці одіозного олігарха Дмитра Фірташа змушують його земляків працювати у велике християнське свято