Контактні лінзи для дітей – можливість жити вільно та активно

Поділитися

У минулому випуску «Номер один» дитячий офтальмолог поліклініки Медікус Оксана Хомишин розпочала бесіду про переваги та можливості, які отримує дитина при використанні контактних лінз. Сьогодні ми продовжуємо розмову з Оксаною Хомишин для того, щоб більш детально дізнатися про правила користування контактними лінзами і якому матеріалу краще віддати перевагу при їх виборі.

Чи можуть діти самі правильно користуватися контактними лінзами?

Лікар навчить вашу дитину правильно користуватися і доглядати за контактними лінзами. Якщо діти відчувають довіру і повагу до лікаря, то вони будуть чітко дотримуватись отриманих рекомендацій, інколи навіть краще, ніж дорослі.

Тим не менше, маленькі діти повинні знаходитись під контролем батьків, щоб звести до мінімуму ризик неправильного використання контактних лінз.

Діти легко адаптуються до всього нового, і прищеплені у дитинстві гарні звички зберігаються впродовж життя. Тому при виборі контактних лінз для вашої дитини необхідно дотримуватись принципу «чим коротший термін заміни одної пари лінз, тим краще для здоров′я очей». Найбільш зручним, гігієнічним і здоровим способом носіння контактних лінз є використання  одноденних лінз. Кожен ранок на очі одягається свіжа нова пара лінз, а ввечері її просто знімають і викидають.

Чи потребують дитячі очі більше кисню?

Існує хибна думка про те, що дитячим очам треба більше кисню, ніж дорослим. Фізіологічно процеси у рогівці дитячого ока такі ж, як  і у дорослих.

Багатьом дітям лінзи потрібні тільки час від часу, наприклад, під час занять спортом. Для таких дітей  оптимальним вибором є одноденні контактні лінзи. Навіть при регулярному носінні вони навряд чи нанесуть шкоду очам дитини. При плануванні носіння одної пари лінз протягом довгого часу, особливо впродовж 12 годин і довше, слід віддати перевагу лінзам із силікон-гідрогелевих матеріалів, так як вони забезпечують достатнє поступлення кисню до рогівки, що важливо для здоров′я очей. Спати в лінзах дітям не рекомендується.

Чи необхідний дитячим очам кращий захист від ультрафіолетового випромінювання?

На відміну від дорослих у дітей ширші зіниці і прозоріший кришталик, тому в око дитини може проникнути більше шкідливих ультрафіолетових променів (УФ-променів). Крім цього, діти проводять більше часу на відкритому повітрі. Більшість батьків знають про необхідність захищати від ультрафіолету дитячу шкіру за допомогою сонцезахисних засобів. Однак лише деякі піклуються про захист очей від УФ-променів, які можуть нанести непоправиму шкоду здоров′ю дитячих очей. Додатковий захист від УФ-променів допоможуть забезпечити контактні лінзи з УФ-фільтром.

Яким лінзам слід надати перевагу?

Сьогодні в оптиках представлений широкий асортимент контактних лінз, і підібрати лінзи, які б найбільш підходили вашій дитині, для лікаря не буде складно. Звичайно, у кожного типу лінз є свої переваги, тому при виборі слід прислухатися до відчуттів дитини і придивитися до її способу життя, визначити, як часто планується використовувати контактні лінзи і скільки годин впродовж дня.

Якому матеріалу слід віддати перевагу при виборі контактних лінз?

Це питання можна вирішити тільки зі спеціалістом. Однак з точки зору здоров′я очей найкращим вибором для дітей є одноденні лінзи із силікон-гідрогелевих матеріалів. Щоденний режим заміни одної пари контактних лінз на нову зменшує вірогідність накопичення відкладень  на лінзі і є найбільш гігієнічним способом носіння контактних лінз,  в той час як силікон-гідрогелевий матеріал лінзи пропускає до ока достатню кількість кисню.

Контактні лінзи – це  дороге задоволення для корекції зору?

Насправді вартість контактних лінз  набагато нижча, ніж ви думаєте. Завдяки розвитку нових технологій сьогодні в оптиці Медікус представлено широкий асортимент контактних лінз, серед яких ви напевне найдете підходящі за ціною. Наприклад,  вартість одного дня носіння контактних лінз ACUVUE (фірми Джонсон-Джонсон) в середньому не дорожча горнятка кави. Під час спілкування з лікарем чи консультантом в салоні оптики Медікус поряд з іншими запитаннями ви зможете також обговорити і вартість контактних лінз. Однак вибір контактних лінз для вашої дитини варто базувати в першу чергу на рекомендаціях лікаря і турботі про здоров′я очей.

У Поліклініці Медікус можна пройти обстеження та підібрати контактні лінзи чи окуляри. В асортименті оправи та контактні лінзи різних виробників, брендові сонцезахисні окуляри, корегуючі окуляри, розчини, аксесуари.

За детальнішою інформацією звертайтесяу  Поліклініку Медікус за адресою:

м. Тернопіль, вул. Живова, 28

Головний лікар – лікар вищої категорії, кандидат мед.наук Швед А.М.

Запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57; 40-05-17.

Комітет опору диктатурі підтримує Олексія Кайду як єдиного кандидата від опозиції по Тернополю

Новий витязь України – звичайний пенсіонер з Чернігівщини, який дав збройну відсіч вдирникам до його дому