«Ми оприлюднимо всі офшорні рахунки олігархів і членів їхніх сімей»

Поділитися

Валентин Наливайченко, наш сьогоднішній співрозмовник, ще не був народним обранцем. Проте третє місце в списку партії «УДАР» дають йому всі шанси. Раніше прокладати собі шлях у вищий законодавчий орган країни Наливайченко планував через мажоритарний округ на Тернопільщині. Але плани змінилися. Чому? Із цього ми почали нашу розмову тепер вже з членом партії «УДАР» Валентином НАЛИВАЙЧЕНКОМ.

«УДАР» БУДЕ БОРОТИСЯ ЗА ЗВІЛЬНЕННЯ ТИМОШЕНКО, ЛУЦЕНКА»

— Пане Валентине, ви неодноразово заявляли про бажання балотуватися на виборах по мажоритарному окрузі в Тернопільській області — від Комітету опорі диктатурі. Сьогодні ви третій номер в списках «УДАРу». Як поясните?

— До змін можуть привести тільки нова сила і нові політики. Такою силою є «УДАР», ця команда формує політику нових стандартів. Основою такої політики є орієнтація на народну підтримку, саме це було і є для мене головним під час політичної кампанії у Зборівському окрузі. Моя команда взяла участь у праймеріз, у публічному формуванні програми та виступала за відкриті переговори між опозиційними кандидатами. Віталій Кличко є прихильником всіх цих позицій. Ми однодумці. Я вважаю, що серед сил опозиції — «УДАР» є найдинамічнішою і найперспективнішою силою.

— Ви домовлялися і з Об’єднаною опозицією. Не вдалося?

— «УДАР» і Об’єднана опозиція — це команди, які протистоять нинішньому режиму. На з’їзді «УДАРу» ви почули чітку програму: п’ять пунктів (п’ять ударів). Я рішуче налаштований і підтримую цю програму. Що стосується співпраці з Об’єднаною опозицією. Вони наші політичні партнери. Я переконаний, «УДАР» точно буде боротися за звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, наші сили будуть співпрацювати в майбутньому парламенті. Наприклад, для того, щоб ухвалювати законопроекти, які вже готові і які будуть розроблятися, спочатку потрібна буде проста більшість, а потім і конституційна. Скажімо, у нас є гострі положення щодо недопущення до влади злодіїв і людей, які мали або мають офшорні рахунки. Це серйозні законопроекти, які потребуватимуть співпраці і чесного голосування кожного опозиційного депутата. Крім того, вже сьогодні треба точно об’єднуватися в питаннях захисту виборів, волевиявлення, спостереження за виборами. Це та діяльність, яка потребуватиме від кожної політичної сили, кандидата на мажоритарних округах — максимуму зусиль та співпраці з громадою. І останнє — сьогодні треба об’єднуватися в захисті місцевих громад від несправедливості, свавілля влади, порушення прав людей.

— Вступити в команду «УДАРу» — чия ініціатива?

— До речі, дякуючи газеті «День», все починалося з вашого круглого столу у березні цього року за участю громадських організацій і політиків, які хотіли бути чесними, відкритися для такого руху як ЧЕСНО, співпрацювати з моральними авторитетами. Мета — дати можливість прийти в політику новим достойним людям, які не були у Верховній Раді. Єдиний політик, який виконував ці умови, це Віталій Кличко. Тому, долучився до його команди. Ніяких умов не було: ні з його, ні з мого боку, які б стосувалися місця в списку, якими часто-густо переймаються так звані політики в нашій державі. Були розмови про зовсім інше — що і як можна зробити для країни. Цей шлях і привів мене спочатку до вступу в партію, потім на з’їзд, а тепер буде праця в команді УДАРу.

— Тобто ви є член партії?

— Так. Я працював готував програмні документи щодо міжнародної політики, європейської інтеграції. Зараз на розвиток програми представляємо серйозні напрацювання, які стосуватимуться скасування віз для наших громадян, відкриття європейського простору освіти та науки. Для бізнесу пропонуємо спрощення процедур реєстрації і ведення торгівлі з членами Європейського Союзу, з Росією.

«ВИБОРЦІ ЗБОРІВСЬКОГО ОКРУГУ МАТИМУТЬ У ПАРЛАМЕНТІ ДВОХ ДЕПУТАТІВ…»

— Хто замість вас висуватиметься по округу на Тернопільщині, чи у вас є домовленості з Об’єднаною опозицією?

— Віталій Кличко давно зробив пропозицію — узгодити і не допустити взаємопоборення кандидатів від опозиційних сил. Від нашої партії в 165 окрузі балотуватиметься Володимир Петровський. Це дієвий патріот, за якого я можу поручитися особисто і якого точно підтримає місцева громада.

— Тут питання відповідальності. Ті, хто планував за вас голосувати, тепер не знайдуть прізвище Наливайченка в мажоритарному списку №165.

— Я в ніякому разі не кидаю округ. Сьогодні я знову буду на окрузі, зустрічатимуся з людьми, продовжуватиму раніше розпочаті справи. Наприклад, щоб серед села олігархи не будували свинарники чи індичатники, які підривають життя людей і псують екологію місцевості. Також я пропонуватиму людям підтримати партійну платформу «УДАРу». Таким чином виборці Зборівського округу отримають у парламенті двох депутатів, які представлятимуть їхні інтереси.

— Здається від Об’єднаної опозиції основним конкурентом по цьому окрузі буде Володимир Бойко?

— Я не сприймаю його як конкурента, тому що це наші партнери по опозиції. До початку виборчої кампанії до кожного з представників опозиційних сил, які представлені на окрузі, була пропозиція взяти учать у праймеріз і показати, хто дійсно користується підтримкою людей, а не дурити виборців. Треба мати в собі сміливість і визнати, що якщо перемагає наш колега, то ми маємо його підтримати. Гра в піддавки, роздрібленість — це гра в поразку на користь владі.

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

 

«СМІТТЯ» В УКРАЇНСЬКОМУ ПАРЛАМЕНТАРИЗМІ ПОКИ ЩО ДУЖЕ БАГАТО

— Якщо подивитися, наприклад, на першу десятку списку «УДАРу», то бачимо абсолютно різних людей: нагадує своєрідну «солянку». Яким був принцип формування списку?

— Перший принцип — відкритість, другий — внутрішня партійна демократія, третій — перевірка громадськими організаціями на непричетність до корупції або будь-яких інших незаконних дій. До речі, якщо вже згадувати першу п’ятірку або десятку, то багато хто говорив про моральних авторитетів. Навіть Юлія Тимошенко закликала брати в списки достойних. Наскільки я знаю, тільки Віталій Кличко запросив до списку авторитетну українську письменницю Марію Матіос.

— До речі, Юлія Тимошенко ще кілька місяців тому закликала своїх однопартійців відкрити списки. Але прізвища стали відомі тільки після старту виборчої кампанії. В результаті, як і прогнозувалося, було багато незадоволених. В чому була проблема?

— Потрібно пропонувати нову політику. Партія регіонів, наприклад, навіть не допустила журналістів до зали, де відбувався з’їзд, а їх список виявився закритим акціонерним товариством купки людей. Перша п’ятірка, за виключенням співачки Повалій, — це представники провального уряду. Такі речі підривають довіру людей. У кожної політичної сили був шанс по-іншому сформувати списки. «УДАР» свій шанс реалізував : хто не пройшов народний фільтр, той не потрапив до списку. Що стосується з’їзду наших партнерів — Об’єднаної опозиції, то зараз не час для критики. Відбулося так, як відбулося: оцінки дадуть журналісти, експерти. Моя оцінка така: тепер треба думати про виборчий процес і майбутні законопроекти — як за них проголосувати. Я переконаний, що від «УДАРу» ми однозначно будемо пропонувати і просувати ті законопроекти, які були озвучені. Віталія Кличка питали, — з ким буде, а з ким не буде голосувати «УДАР»? Так от, я б поставив питання по-іншому — хто буде голосувати з «УДАРом». Бо це з нами мають голосувати за ті законопроекти, які ми вносимо. Головне — це добиватися власних обіцянок перед людьми.

— Як це зробити? Опозиція заявляє про демократичну більшість в майбутньому парламенті, але вже сьогодні не може домовитися по багатьох питаннях.

— До виборів ще виникатимуть ситуації, коли можна буде випробовувати один одного на щирість. Головне сьогодні — це захист результатів голосування. Що стосується майбутнього, то домовлятися однозначно будемо, тому що інтереси держави та громадян понад усе.

«НІ ВНОЧІ ПЕРЕД З’ЇЗДОМ, НІ ЗА ДЕНЬ ДО НЬОГО У ВІТАЛІЯ КЛИЧКА НЕ БУЛО ЖОДНИХ ЧЕРГ АБО ЗАКРИТИХ КАБІНЕТІВ»

— Як би ви прокоментували присутність в списках таких відомих політиків як Гурвіц та Куніцин?

— Що стосується пана Гурвіца. В Одесі я був неодноразово, ми з командою «Оновлення країни» працювали — захищали одеські ЗМІ, наприклад телеканал «Круг», який обстоює інтереси місцевої громади, газету «Чорноморські новини», соціальні їдальні «Ветеран». Протягом 2011-го року вони зазнавали численних утисків з боку Партії регіонів та КПУ. Я знаю, що у Гурвіца достойна команда. Сам він чітко розуміє інтереси свого міста і одеського регіону. На всеукраїнському рівні він є досвідченим політиком. Його досвід і знання проблем місцевого самоуправління, економіки будуть корисні нашій політичній силі.

Куніцина я знаю менше, але добре знайомий з людьми, які пройшли Афганістан. Як колишні силовик, який керував спецслужбою, можу сказати, що в антитерористичних підрозділах і інших аналогічних структурах, які дійсно ризикують життям під час служби, є люди, які проходили Афганістан. Вони мають високі моральні принципи. Сьогодні «афганці» незадоволені ситуацією в країні, вони не сприймають політики цього уряду.

— Ваше третє місце в списку — це умова домовленостей?

— Тим і відрізняється «УДАР», що не було жодних домовленостей. Другий приємний сюрприз був в тому, що ані вночі перед з’їздом, ані за день до нього не було жодних черг, закритих кабінетів у Віталія Кличка. Ніхто не стояв і не виторговував собі місце. Кличко це не сприймає в принципі. Тому ані я, ані пані Матіос не знали, хто яким номером йде. Ми тільки знали в якій команді ми знаходимося і які завдання ми маємо виконувати. Моя сфера — це міжнародна політика, національна безпека, боротьба з корупцією, підготовка законопроектів з цих питань. І так кожен, хто увійшов в партію «УДАР», розуміє, за що він відповідає.

— Коли ви говорити про закриті кабінети, це натяк на Об’єднану опозицію?

— Можу сказати точно, що у Кличка цього не було, як і немає кумівства, непотизму. «УДАР» цього уникнув. Кожен, хто йде на вибори від партії, несе особисту відповідальність.

— На яких принципах відбувається фінансування партії?

— Це принцип партійних внесків тих, хто приєднується до команди і є в політичній раді партії. Кожний, хто наразі працює в партії, займається своєю політичною діяльністю безкоштовно, тому що є самодостатньою людиною.

— А гроші олігархів?

— Жоден олігарх не хоче і не буде нас фінансувати з однієї головної причини. Перший наш законопроект буде про боротьбу з корупцією і люстрацію всіх тих, хто зараз сидить на зарплатах олігархів, використовуючи державні посади — від керівників уряду до місцевих органів влади. Люди живуть у злиднях, тому що корумповані чиновники просувають інтереси олігархів. Друге — це оприлюднення всіх офшорних рахунків олігархів і членів їх сімей. Оприлюднені вони будуть для того, щоб за результатами міжнародного розслідування повернути розкрадені з бюджету гроші. Якщо виведення грошей відбувалося з порушенням законодавства, корупціонери будуть притягнуті до відповідальності. Тому сумніваюся, що хтось з першої сотні найбагатших людей України зголосився би зараз до нас. Ми їх і не чекаємо.

— Віталій Кличко спрогнозував приблизно 70 народних депутатів від «УДАРу» в майбутньому парламенті. Ваш прогноз.

— Не моя справа робити прогнози, треба працювати. Підхід один — здобути довіру людей, всіляко роз’яснюючи програму «УДАРу». Зараз ми всі роз’їдемося в міста і села для того, щоб спілкуватися з людьми, почути їх і запропонувати наш рецепт змін. Переконаний, — ми знайдемо підтримку.

Іван КАПСАМУН, «День»

Чим займається тернопільський губернатор між першою і другою чаркою?

Речі сакрального мистецтва, створені для храмів, повинні бути в храмах. Так є в усій Європі