На прийомі у народного депутата Івана Стойка

Поділитися

Гарячою порою серпень місяць цього року став не лише для хліборобів краю, але й для кандидатів у народні депутати, серед яких Іван Михайлович Стойко. Він став єдиним висуванцем від об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» по 167 Чортківському виборчому округу. І хоча розпочався виборчий процес, та необхідно донести до виборця  основні тези програми команди в складі якої йде до Верховної Ради Іван Михайлович, зосередитись лише на цьому , він не може. Адже , звик добросовісно виконувати свої депутатські повноваження стосовно кожного виборця, тому й поряд із кандидатською роботою, виконує свою звичну, депутатську. Як завжди, кожного місяця, здійснюючи прийом громадян , Іван Стойко побував минулого тижня у 17 селах та селищах Чортківського, Заліщицького та Борщівського районів.

Мимоволі, Івану Михайловичу довелось порівняти ті проблеми, які є характерними для південних районів області, та ті, з якими досконало знайомий у Бучацькому окрузі у якому обирався раніше.

Насамперед, народного депутата , вразила проблема бездоріжжя, особливо у Борщівському та Заліщицькому районах. Подекуди, як от у с. Іване Золоте , аварійні ділянки дороги  суттєво перешкоджають повноцінному функціонуванню сільських закладів, та розвитку села. Селяни колективно скаржилися на те, що немає  жодних автобусних рейсів , які б дозволяли безперешкодно їм добиратися до районного центру. А, враховуючи те , що у селі немає аптечного пункту, спеціалізованої лікарської допомоги, то , звісно у селян виникає необхідність звернутися у райцентр. Негайного ремонту потребують також дороги у селах Більче – Золоте, Шупарці , Бедриківцях, та ін.

Недопустимим , на думку Івана Стойка, є також те, що майже всі населені пункти Мельниці-Подільської зони Борщівського району не газифіковані. Окрім цього, тут відсутня якісна питтєва вода, так як більшість свердловин заповнені поверхневими водами. Подібна проблема з водою виникла і у жителів Озерян та Констанції  Борщівського району. Тут  від аномальної спеки попересихали озера та криниці. Жителям цих сіл терміново потрібно пробурити глибоку свердловину та поставити водонапірну башту, яка б гарантувала забезпечення їх водою. Адже без води поряд з людьми  страждають також і тварини.

Загальною проблемою всіх сіл у яких побував І.Стойко є відсутність поблизу заготівельних пунктів  у яких селянин міг би здати вирощені овочі – помідори, огірки, картоплю, перець, яблука та ін. Хіба допустимим є псування  цих плодів важкої селянської праці в умовах тотальної української бідності та безробіття.

«Обдирає сьогодні держава українського селянина з усіх боків. Скажіть, будь-ласка, чи достатньою є копійчана ціна закупівельних цін на молоко та м’ясо ?» – запитує народний депутат, переймаючись бідами виборців.

«Сьогодні , реформування сільського господарства, потребує докорінних змін, аби закони запрацювали на селянина, а не проти нього.» – переконаний він.

 

Саме через недолугі реформи уряду , з сіл , в яких побував минулого тижня Іван Стойко масово виїжджають люди на заробітки за кордон.  По де-яких селах понад 300 чоловік шукають кращої долі у Італії, Іспанії, Португалії, Аргентині та інших країнах, забезпечуючи платне навчання своїм дітям  тут, в Україні . Прослідковується сумна тенденція виїзду за кордон цілими сім’ями.

Загальними проблемами для сіл Чортківського, Борщівського та Заліщицького районів є  повільна заміна старих, аварійних – електроопор, недофінансування потреб дитячих садочків та шкіл, будинків культури та сільських бібліотек для правильного збереження книжкового фонду.

Безробіття, безгрошів’я, а від цього – тотальна бідність, призводять до того, що більшість селян та їхніх дітей позбавлені можливості отримати кваліфіковану медичну допомогу, відповідну освіту.

Селяни скаржились на порушення їхніх прав  судами, прокуратурою та  правоохоронними органами.

Багато невирішених питань сьогодні залишається і в житлово-комунальній сфері. Так, зокрема в смт.Заводському Чортківського району потребують негайного ремонту ряд будинків, які подекуди підтоплюються дощовими водами, а у смт. Мельниця- Подільська по вул. Садовій та Коцюбинського люди проживають у аварійних з глибокими тріщинами  будинках, які виникли внаслідок зсуву грунту.

Були також окремі звернення громадян з приводу перерахування пенсій, соціальних виплат чорнобильцям ,  дітям війни та іншим категоріям малозабезпечених.

Загальною проблемою є також складність процедури  оформлення та значні матеріальні затрати  для старших людей при переоформленні спадщини, земельних паїв, та ділянок. Виборці просять спростити та здешевити цю процедуру на державному рівні.

Спільною проблемою сіл є також питання вуличного освітлення. Жоден сільський бюджет не в змозі фінансувати щомісячні витрати за світло на вулицях, щоб жителям сіл було зручно  переміщуватися в темний період доби.

Та поряд з цим, громадськість районів цікавила і політична ситуація в країні. Вони вкрай стривожені підписанням так званого «мовного закону», іншими антиукраїнськими діями чинної влади, та чітко налаштовані її змінити у жовтні цього року.

На сьогоднішній день, усі звернення громадян Іваном Михайловичом Стойком  розглянуті, та зроблені відповідні  депутатські запити у різні державні інстанції та установи . Як завжди, народний депутат намагається допомогти у кожному конкретному випадку.

Кандидат від об’єднаної опозиції Іван Стойко розпочав роботу в 167 Чортківському окрузі з благословення

24-26 серпня на Тернопільському ставі заборонено плавання усіх суден