Орест Муц: «Земляки, разом відродимо наш батьківський край!»

Поділитися

Кандидата в народні депутати України у виборчому окрузі № 164 Ореста Павловича Муца громада нашого краю добре знає як активного громадсько-політичного діяча, народного депутата України, а от як лідера об’єднання «Представництво Тернопільщини» тільки пізнає.

– Оресте Павловичу, що представляє собою «Представництво Тернопільщини»?

 

– За останні роки на Тернопільщині накопичилося дуже багато проблем. У багатьох селах на грані закриття опинилися школи, клуби, амбулаторії і навіть поштові відділення. На межі вимирання виявилися цілі села. Бездіяльність місцевої влади, голови облдержадміністрації, колишнього першого секретаря Хмельницького обкому комсомолу Хоптяна, його заступника, колишнього першого секретаря Тернопільського обкому комсомолу Желіховського та їхньої комсомольської команди, призвела до втрати у людей віри в те, що ситуацію можна виправити. Суспільну свідомість почала роз’їдати іржа розчарування.

Щоб виправити цю ситуацію, допомогти громадам міст і сіл впливати на стан справ у своїй місцевості, відродити в людей почуття господаря на власній землі, і було створено  «Представництво Тернопільщини». Ми об’єднуємо людей, яким не байдужа доля нашого краю, залучаємо жителів та вихідців з Тернопільщини до її відродження та розбудови.  Ключовий момент у діяльності об’єднання – розуміння того, що, крім нас, ніхто інший  не змінить ситуацію на краще. Адже держава починається з села та хутра, і як налагодимо життя в себе вдома, таким воно буде і в  державі.

Спільно ми можемо сміливо нагадати будь-якому чиновнику, який виріс серед нас, що громада села, району чи області найняла його за свої ж власні гроші обслуговувати її інтереси. І цей чиновник повинен бути залежним тільки від громади, усвідомлювати, що коли не буде справлятися з покладеними на нього обов’язками, громада його замінить іншим.

 

– Щоб взяти на себе таку відповідальність, очевидно довелося від чогось відмовитися?

 

– Однією з умов була моя позапартійність. Адже «Представництво» об’єднує представників різних громадських організацій і політичних партій, тому очолювати його повинна людина позапартійна. Тож і на вибори я іду як позапартійний кандидат, шляхом самовисувнення, щоб представляти в парламенті не якусь окрему політичну силу, а виключно наш край – Тернопільщину, і зокрема, Збаразький, Кременецький, Лановецький, Підволочиський та Шумський райони.

 

– Вперше як кандидат у народні депутати на своєму окрузі Ви з’явилися у Кременці під час урочистого відкриття міжнародних змагань з санного спорту, і відразу привернуло увагу те, що люди Вас дуже тепло сприйняли. Чи пов’язуєте це з діяльністю «Представництва»?

 

– Не тільки. Адже виступав я там найперше як діючий народний депутат України, передав вітання від усього депутатського корпусу, який представляє Тернопільщину, подякував усім, хто долучився до організації цього красивого відкриття міжнародних змагань, побажав гостям, щоб вони надовго запам’ятали наш гостинний край, який їм завжди радий, наголосивши, що ми гордимося тим, що живемо на такій славній землі, яка називається Тернопільщина. Минуло два роки, як я представляю її у Верховній Раді України. Це велика честь та відповідальність бути посланцем такого краю, який має багату історію і традиції, зробив вагомий вклад у відновлення сучасної Української держави. Своєю працелюбністю та щирістю наші земляки здобули повагу та визнання у світі.

– Водночас у період виборчої кампанії інколи можна почути, а що для свого краю зробив Орест Муц?

 

– Я гордий тим, що, дивлячись чесно в очі землякам, можу сказати, що зробив свій особистий внесок у розвиток нашої області. Щоб залучити додаткові державні кошти, які йдуть на ремонт доріг, шкіл, будинків культури, відкриття дитячих садочків, щоб почала діяти програма розвитку малих міст та сіл, за якою міняють вікна в школах та соціальних закладах, я неодноразово звертався до Президента, Прем’єр-Міністра до Верховної Ради України. Тільки до Державного бюджету на 2012 рік я вніс 21 пропозицію стосовно фінансування  важливих соціальних об’єктів області на загальну суму 267 млн. 234 тис. грн. І бачите – Президент і Уряд мене почули.

 

– Як відома, жителі Тернопільщини живуть не хлібом єдиним, багатьох схвилювала  принципова позиція Ореста Муца в парламенті щодо української мови…

– Мовою, батьками, вірою не торгують, не прикриваються. Тим, що Муц  проголосував проти антиукраїнського мовного закону, він підтвердив свою принципову позицію: проголосувати за такий закон – те саме, що зрадити батька і матір, адже він відкриває дорогу для російської мови як фактично другої державної. Наприклад, Одеська міська рада вже ввела російську мову як офіційну. До речі, у Верховній Раді я не тільки відстоював українську мову, а й голосував за таких наших героїв як Клим Савур, Шухевич, Бандера… Вони справді герої для нашої громади, для мого краю – і я це завжди підтримував і буду підтримувати.

– За попередні роки роботи у Верховній Раді Ви набралися досвіду, більше знаєте, більше можете зробити.  З чим ідете на ці вибори ?

– Як народний депутат України можу впевнено сказати:  депутат – це не професія, це найперше почуття обов’язку перед своїми співвітчизниками, здатність жити їхніми болями та радощами, допомогти у потрібний час, зробити внесок у розвиток краю та підвищення добробуту краян. Не маю наміру агітувати за себе словами. Нехай про мене говорять мої справи, тому на словах лише скажу: «Земляки, за довіру відпрацюю і ніколи не зраджу!»

Я справді знаю як це можна зробити. Крок за кроком, щоденною працею, спільно з кожною громадою, у якій діє «Представництво Тернопільщини», ми зможемо зробити багато доброго для нашої області. А тому переконаний: разом відродимо наш батьківський край.

 

Розмову провів Іван БЕСКИД.

Розпочала роботу 43-я сесія Тернопільської обласної ради. 6-е пленарне засідання (пряма трансляція)

Керівників держказначейства і МНС сьогодні пропісочать на сесії облради о 15 годині