Віталій Максимов: «Чи можна вірити тому, хто вже одного разу зрадив?»

Поділитися

Містична кількість кандидатів балотується цьогоріч по мажоритарному округу Тернополя – тринадцять. Однак вже зараз проміжні соціологічні опитування виділяють двох лідерів: Віталія Максимова від партії «УДАР» та «свободівця» Олексія Кайду, котрі за вподобаннями виборців залишають далеко позаду своїх опонентів. Як обрати тернополянам найдостойнішого свого представника у майбутньому парламенті? – про це ми запитали Віталія Максимова.

– Дійсно, сьогодні ЦВК зареєструвала 13 мажоритарників, які балотуватимуться по Тернополю, – каже Віталій Вікторович. – Однак більшість прізвищ взагалі невідомі жителям міста, навіть якщо ці кандидати є висуванцями відомих політичних брендів. Цікаво й інше: до парламенту балотуються люди, які ніколи не приховували своєї партійної приналежності, але зараз чомусь позиціонують себе не кандидатами, а посадовими особами своїх підприємств. До прикладу, один із них усе місто завішав своїми біг-бордами, де підписується виключно як керівник місцевої пивоварні, але насправді представляє Українську народну партію (її представники входять до списку «Нашої України» Ющенка). Інший (самовисуванець) теж всюди вказаний як представник торгової марки – вже іншого пива. Що це: виборча кампанія чи реклама алкоголю? І для чого мажоритарники приховують від виборця свою партійну приналежність? Бояться чи соромляться? А один із кандидатів взагалі назвав себе у своїй програмі пророком!

– На Інтернет-сторінці ЦВК розміщені й політичні програми, з якими кандидати йдуть на вибори. Що можете сказати про своїх опонентів?

– Я вперше йду на вибори до Верховної Ради, тому свою програму писав не один день, ретельно обдумуючи кожне слово. Адже розумію, що як людина, як чоловік і як офіцер з честю виконуватиму її до останньої коми та крапки. Минулого тижня я оприлюднив свою програму у пресі з роз’ясненнями по всіх пунктах і сьогодні маю змогу почути думку про неї від пересічних тернополян. На жаль, жоден із решти 12-ти кандидатів досі не оприлюднив через місцеві ЗМІ свою програму. Чому? Більше того, незважаючи на мій заклик включити пункт про захист Тернопільщини від знищення внаслідок адміністративно-територіальної реформи, усі без винятку кандидати проігнорували його. То скажіть, для чого тоді взагалі декларувати розвиток міста, яке завтра може перетворитися у велике село?

Окремо хочу зупинитися на програмі кандидата від об’єднаної опозиції, діючого голови обласної ради Олексія Кайди. У його програмі, яка міститься на офційному сайті ЦВК, Тернопіль навіть не згадується! З одного боку, і не варто розраховувати, що людина, яка мешкає тут всього четвертий рік, буде дбати про тернополян у парламенті, адже  досі прописана у Львові і донині не перевезла сюди свою сім’ю, що свідчить про одне: Кайда взагалі не пов’язує своє майбутнє із нашим містом. З іншого боку, він займає другу по значенню посаду в області – голови облради. І тому мав би показати хоч якусь турботу про наше завтра.

– Нещодавно в інтерв’ю на місцевому телеканалі Олексій Кайда заперечив той факт, що нам загрожує адміністративно-територіальна реформа.

– Тоді він або не володіє ситуацією, або просто цинічно вводить в оману тернополян. «Адміністративно-територіальна реформа швидше за все почнеться в 2013 р., і вже в бюджеті наступного року будуть закладені відповідні параметри», – про це кілька тижнів тому повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». Один із розробників законопроекту №9590 Анатолій Ткачук повідомив, що кількість територіальних громад після проведення реформи має скоротитися з 31 тис. до 1,8 тис., а число районів — з 490 до 150. Адміністративно-територіальні одиниці будуть сформовані за кількісним принципом: більше 2,5 тис. жителів — селище, не менше 50 тис. – місто-район, не менше 750 тис. – місто-регіон (в Тернополі нині проживають близько 240 тис. людей). Менші населені пункти передбачається приєднати до більших. Відтак у нашій області передбачається залишити тільки три райони – Тернопільський, Кременецький і Чортківський. Це все – офіційна інформація, і ви хочете сказати, що голова облради про неї не знає?

– Тим не менше, саме Кайда сьогодні є Вашим основним опонентом…

– На користь Кайди і його нинішнього рейтингу працюють лише два фактори: позиціонування як єдиного кандидата від об’єднаної опозиції та вплив провладної на Тернопіллі партії «Свобода». І зовсім інші чинники впливають на мій показник популярності: знання проблематики Тернополя (адже живу і працюю тут уже 15 років), зростаюча кількість прихильників партії «УДАР», яка ніколи не була при владі і не несе відповідальності за те, у якому стані сьогодні знаходиться і Тернопільщина, і вся країна, а також глибоке розчарування виборців як у партії влади, так і в тій же об’єднаній опозиції, котра свого часу не змогла дати ради державі й допустила регоналів до керма України. Які фактори переможуть у свідомості виборця – побачимо уже за два місяці.

– Тернополяни сьогодні можуть вірити Вам лише на слово, а от Олексій Кайда і його партія уже певний час керують областю…

– Так, тому виборці можуть оцінити його діяльність і спрогнозувати, яку користь він принесе нам у парламенті. Не з позиції кандидата, а з погляду звичайного тернополянина я вивчив програму, з якою «Свобода» на чолі з Кайдою прийшли до влади. Тут і створення сільськогосподарського гуртового ринку, і відновлення роботи нашого аеропорту, і впровадження програми будівництва доріг коштами відрахувань з видобутку щебеню в кар’єрах області… На фоні цих простих завдань, які «Свобода» за понад три роки правління не спромоглася втілити в життя, вже зовсім утопічно виглядає їхня обіцянка створити енергокомплекс на базі Малашівського сміттєзаводу. Тим більше, що й заводу немає, – тільки те саме проблемне сміттєзвалище. Обмежити продаж алкоголю та тютюну поблизу навчальних, виховних, медичних закладів і церков дійсно потрібно, натомість «Свобода» заборонила продаж алкоголю вночі, коли ті самі школярі вже давно сплять. А що завадило реалізувати таку просту обіцянку як привіз ліків додому окремим категоріям хворих? Чи заснування іменних стипендій обласної ради сільській обдарованій молоді? І взагалі, хто із вас, шановні виборці, пам’ятає ці повітряні замки, за які ви голосували у 2009-ому? А каденція обласної ради вже добігає кінця, і ніхто не ставав на заваді «Свободі» виконати обіцяне. Якщо маленький занедбаний аеропорт за стільки часу не змогли відновити, то що ж вони зможуть зробити у парламенті?

– Пам’ятається, Олексій Кайда чимало говорив про те, що запустить на Тернопіллі сміттєсортувальну лінію. Чи виконав обіцяне?

– Введення в експлуатацію за межами міста сміттєсортувальної лінії, про що обіцяв ще 3 роки тому Олексій Кайда, врешті стало непотрібним, бо на Теребовлянщині запустили приватну лінію, здатну обслуговувати всю область. Та, про яку говорив голова обласної ради, куплена за бюджетні кошти три роки тому і донині в розукомплектованому вигляді зберігається у Буську на Львівщині, а на її утримання щороку виділяється чимала сума. Цікаво, що для «державної» лінії в області не знайшлося місця, а приватна запрацювала в дуже стислі терміни. За моєю інформацією, правоохоронні органи мали намір навіть порушити кримінальну справу за фактом нецільового використання бюджетних коштів. Як насправді – наразі невідомо, але я буду вивчати це питання, адже йдеться про фактичне розбазарювання бюджетних коштів. Дивує й інше. Наскільки мені відомо, на купівлю цієї лінії обласна рада витратила не один мільйон гривень. Як тепер уже зрозуміло – бюджетні кошти пішли на вітер. У той же час в області закривають цілі відділення у лікарнях, бо не в змозі їх профінансувати. Це і є турбота про людей «по-свободівськи»?

– Уже зараз Україна вступила в офіційну фазу передвиборчої підготовки. А робота голови обласної ради може бути подана виборцю і як прихована політична реклама. Хіба закон не забороняє кандидатам використовувати своє службове становище?

– На жаль, закон лише дозволяє кандидатам піти у відпустку перед виборами, але не наполягає на цьому. І ця прогалина у законодавстві дозволяє сьогодні Олексію Кайді використовувати і свою роботу на посаді, і службовий транспорт, і навіть працю своїх підлеглих на користь власній передвиборчій агітації. Було б чесно, якби за таких обставин він би пішов у відпустку. Та й не така вже результативна його робота в обласній раді, щоб депутати два місяці не обійшлися без його присутності.

– Один із ваших принципів, з якими ви йдете до виборця, говорить: «Сила «УДАРу» – довіра людей». Та чим можна розраховувати на довіру людей, якщо після перемоги на виборах всі забувають про свої обіцянки?

– Я ніколи не був у жодній партій, лише раз був депутатом обласної ради, щоб мати ще більше повноважень для подолання корупції і злочинності на Тернопільщині. Все життя я служив народу України, а найбільше – жителям нашого краю. І поняття офіцерської честі для мене – це якраз вміння нести відповідальність і за свої слова, і за свої вчинки. Я хочу сьогодні попросити усіх тернополян заздалегідь готуватися до дня виборів. Уважно вивчайте біографії кандидатів, цікавтеся їхньою репутацією, здобутками, читайте програми і аналізуйте, наскільки вони реальні. Вчіться розуміти, де правда і де брехня. Бо саме брехні, бруду і підкупу на цих виборах буде достатньо. Вже сьогодні партія «УДАР» зазнає і шаленого утиску з боку партії влади, і безпідставних звинувачень від лідерів об’єднаної опозиції. А у сформованих 225 окружних комісіях на території України жодного представника партії Віталія Кличка взагалі немає!

Зараз я щодня зустрічаюся із тернополянами – на їхніх робочих місцях та в їхніх домівках. Не для того, щоб розказати, який я хороший, а щоб зібрати їх накази для моєї майбутньої роботи у парламенті. Довіра людей з виборами не закінчується – її треба постійно виправдовувати. Щоб ніколи не було соромно дивитися в очі своєму виборцю і нести відповідальність перед ним за кожну свою обіцянку.

www.maksymov.com.ua

Основні пункти передвиборчої програми ВО «Свобода»
на виборах до обласної ради у 2009 році

 Пункт програми

 

 Виконання
Створити енергокомплекс на базі Малашівського сміттєзаводу. Не виконано
Відновити роботу Тернопільського аеропорту. Не виконано
Заснувати обласну біржу аґрарної продукції та сировини. Створити обласний сільськогосподарський гуртовий ринок. Не виконано
Перевести заклади освіти, охорони здоров’я, культури та інші комунальні установи на енергозберігаючі технології, а житловий фонд – на індивідуальне опалення. Не виконано
Обмежити продаж алкоголю та тютюну поблизу навчальних, виховних, медичних закладів і церков. Не виконано
Заснувати Знак якості “Чистий продукт з Тернопілля” для промоції екологічно чистої продукції. Не виконано

 

Проблеми зі сміттям на Тернопільщині

UKRAINE – BEREZHANY TROPHY 2012