Микола Люшняк презентував фільм про депортацію лемків

Поділитися

Кандидат у народні депутати Микола Люшняк залишив спогад в історії про депортацію лемків. За його фінансової підтримки було створено фільм-спогад про примусове переселення цілого народу «Вирвані з коренем». Дата презентації фільму співпала з трагічною датою для всіх лемків. А саме, 68 років тому, 9-того вересня совєцька влада та промосковський Польський комітет національного визволення підписали договір про обмін населенням. «Людей вигнали з їх будинків, змусили покинути ліси, поля, намолені церкви. – каже кандидат у народні депутати України по одномандатному виборчому округу №166 Микола Люшняк. – Вони покинули могили своїх предків, більшість з яких сьогодні знищені і забуті. Цей злочин не може бути забутим. Саме тому ми створили цей фільм-спогад. Наступні покоління мають знати про велике горе, про цей біль, який пережили їх рідні».

На презентацію стрічки приїхали тисячі лемківських родин. Чи не кожен дивився фільм зі сльозами на очах. «Нехай люди знають, що ми не йшли з своєї землі добровільно. – каже лемкиня Ольга Гавриляк зі сльозами на очах. – Нас залякували, що вивезуть на Сибір, якщо опиратимемося виселенню. Ми дуже вдячні Миколі Люшняку за підтримку, бо тепер люди знатимуть правду».

Вразили зафільмовані спогади очевидців і Польську делегацію. Депортація не минула безболісно і для їх народу. «Сьогодні у нашому місті є багато переселенців з України. – зауважив бурмістр Любоміжа Вєслав Зєлковський. – Тому я добре розумію проблему наших народів. Сьогодні молоде покоління повинне знати історію, але жити новим життям, життям дружнім. Ми маємо розуміти, що не можемо змінити хід історії. Але в наших силах зробити так, щоб колишні помилки ніколи не повторилися. Після перегляду фільму-спогаду я мрію, щоб наші народи не розділяли кордони».

На сьогодні нереалізованою мрією лемківського народу є надання їм статусу депортованих. Лемки зізнаються, що з роками все більше хочеться побувати на землі своїх предків, побачити, де зароджувалася їх культура. Кандидат у народні депутати Микола Люшняк вважає, слід зробити все можливе для того, щоб депортовані змогли без перешкод відвідувати рідні терени. «Законопроект про надання лемкам статусу депортованих неодноразово ставили на голосування у стінах Верховної Ради України, але його завжди блокувала Комуністична партія. Прийшовши до влади ми зробимо все можливе для того, щоб лемки знову стали бажаними гостями на своїй етнічній території» – вважає Микола Люшняк.

 

Найпатріотичніший міністр закордонних справ України розповів про побрехеньки влади і “реєстрової” опозиції (відео)

Брати Капранови розкритикували свої виступи на Тернопільщині через хвилювання, самовпененість і втому