Основна тривога людей – відсутність впевненості у завтрашньому дні

Поділитися

 Цього тижня кандидат по мажоритарному округу №163 (м. Тернопіль) від партії «УДАР» Віталій Максимов провів чергові зустрічі із трудовими колективами підприємств та установ нашого міста. Серед них – школи, дитячі садочки, медичний університет, будівельні організації. Дуже зворушливою і напруженою була зустріч із дольовиками, які свого часу вклали кошти в об’єкти, що споруджували фірми З. Щепановського, – ці люди втратили віру у справедливість і допомогу влади у вирішенні їхньої біди. Цікаво було почути Віталію Максимову і запитання від молодіжних організацій – зустріч із ними організував Інтернет-сайт «Погляд» у відео-режимі.

 

– Основна тривога тернополян – відсутність впевненості у завтрашньому дні, – ділиться враженнями після проведених зустрічей Віталій Вікторович. – Найбільше люди потерпають від безробіття, мізерної заробітної плати і напруги на валютному ринку, адже бояться тримати свої заощадження у гривні. Нещодавно такі ж питання я ставив екс-міністру фінансів, котрий іде під сьомим номером у виборчому списку партії «УДАР», Віктору Пинзенику. Він пояснив, що тривога українців зумовлена двома сильними стресовими періодами девальвації гривні. Перший – у 1998-1999 роках, коли курс долара виріс майже втричі, другий – зовсім нещодавно, у 2008 році, з ростом курсу долара з 5 до 8 гривень. Причина обох девальвацій одна: борги. Але якщо першого разу це були державні борги, то у другій хвилі кризи – загальні зовнішні, які включають як державні, так і борги українських банків та підприємств.

Рік тому резерви НБУ складали 38,5 мільярда доларів, цьогоріч – майже на 10 млрд. менше. Зрозуміло, що ці кошти пішли на утримання курсу гривні. Це не що інше, як прихована девальвація. І дуже важко щось спрогнозувати в умовах непрогнозованої політичної ситуації.

Якщо попередню влада та ж Партія регіонів звинувачувала в тому, що вона набрала боргів МВФ, то зараз ми бачимо, що прийшовши до влади, вона сама активно користується цими позиками. Чи потрібні країні нові борги? Звичайно, ні. Але для цього потрібно навчитися жити без дефіциту і витрачати стільки, скільки заробляємо. На сьогоднішній день загальний борг країни складає 500 мільярдів доларів, що перевищує річний бюджет. Якщо практика запозичень продовжиться, ми дійсно можемо опинитися на грані дефолту.

Тривожить ситуація із заробітною платою. Попри те, що уряд щоквартально збільшує її мінімальний розмір, ціни на товари зростають значно швидше, відтак підвищена зарплата відразу ж знецінюється. То ж якою має бути зарплата українців, щоби їм вистачало на нормальне життя? Партія «УДАР» у своїй програмі ставить перед собою конкретне завдання: кожен працюючий, не економлячи на харчах та одязі, на місячну зарплату повинен мати можливість купити холодильник або пральну машину; пересічна сім’я протягом 3 років повинна мати змогу придбати автомобіль, протягом 10 – житло у місцевості проживання. Поряд із цим ми працюватимемо над завданням здійснити державне квотування робочих місць для молоді, адже випускники вузів сьогодні складають левову частку безробітних.

 

У Тернополі знову відбулися Всеукраїнські дитячі велоперегони «Дивогонка»

28 вересня мешканців вулиці Вояків Дивізії “Галичина” у Тернополі обмежать прислужники олігархів