Прокуратура Тернопільської області відреагувала на порушення прав дітей у будинку дитини

Поділитися

Прокуратурою області проведено перевірку стану дотримання прав і свобод вихованців у одному із спеціалізованих будинків дитини комунальної форми власності міста Тернополя, під час якої виявлено непоодинокі порушення у діяльності закладу.

Зокрема, встановлено, що посадові особи органу охорони здоров’я облдержадміністрації допускають порушення встановленого законом порядку влаштування дітей до будинку дитини, а також – не здійснюють контроль за правомірністю перебування у ньому вихованців. Як наслідок, порушено право дітей на батьківське піклування та проживання в сім’ї разом з батьками.
Більшість малолітніх у закладі перебувають у зв’язку з хворобою батьків,
тяжкими матеріально-побутовими умовами тощо. Проте, заяви про їхнє тимчасове влаштування або
відсутні взагалі, або написані без дотримання вимог нормативних актів, внаслідок чого батькам 8-ох дітей не
роз’яснено вимоги законодавства щодо можливості усиновлення дітей без їх згоди, якщо вони понад 6-ть місяців без
 поважних причин не проявляють щодо них батьківської турботи та піклування.
Крім того, встановлено, що батьки можуть залишити на виховання своїх дітей не більше як на 6 місяців, проте, у 13-ти заявах зазначені терміни від 1 до 4 років.
Таким чином, ГУ охорони здоров’я облдержадміністрації та керівництво закладу сприяють неповерненню дітей до родин.
При цьому адміністрація будинку дитини не вживає заходів задля позбавлення батьків батьківських прав та влаштування
дітей до сімейних форм виховання.
Більше того, керівництвом дитячого закладу не забезпечено своєчасного оформлення та подання документів, необхідних для призначення допомоги при народженні дитини, її виплати, контролю за станом поповнення коштів на рахунках дітей.

Для прикладу, 5-місячна дівчинка, яка перебуває у закладі з 25 травня, станом на 20 серпня на рахунку має лише біля 2 тис. гривень допомоги при народженні, тоді як повинна була отримати не менше 10 тис. гривень.

Також, законом визначено, що діти з вадами фізичного та психічного розвитку можуть знаходитись у будинку дитини до досягнення 4-річного віку.
Водночас, прокуратурою області в ході перевірки виявлено 8 вихованців, максимальні строки перебування яких у закладі минули. Однак, адміністрацією не вжито заходи для їх переведення у інші установи задля продовження навчання та забезпечення умов розвитку відповідно до віку, фізичного та розумового розвитку.

Так, 6-річні близнята з глибокими ураженнями центральної нервової системи, які потребують спеціальних умов лікування та навчання, до цього часу не переведені до закладу соціального захисту.

На момент проведення перевірки вже минуло чотири роки ще 5 вихованцям дитячого закладу, проте адміністрація не здійснює ніяких заходів з метою з’ясування їх фізичного та розумового розвитку для визначення подальшого місця перебування, що залишається без відповідальності винних посадових осіб, прокуратурою області голові облдержадміністрації внесено належного реагування органів охорони здоров’я та служби у справах дітей облдержадміністрації.

З метою усунення порушень законодавства в діяльності спеціалізованого будинку дитини та притягнення до подання.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

У Тернополі журналісти прийдуть на акцію протесту на захист телеканалу ТВі

Рівненський окружний адміністративний суд відмовився задовольнити позов щодо підкупу виборців у селі Орв’яниця Дубровицького району