Товариство лісівників прозвітувало за п’ятирічку

Поділитися

21 вересня ц.р. відбулася звітно-виборча конференція Тернопільської обласної організації Товариства лісівників, на якій було прозвітовано за п’ятирічний період діяльності організації, а також обговорено ряд питань, які назріли за цей період та потребують конструктивного підходу та результативного вирішення.

Із 30 делегатів на зібрання прибули 28 осіб та один запрошений – голова Спілки науково-інженерних об’єднань Михайло Чурсін. Михайло Володимирович, зокрема, сказав, що йому приємно, що такі зустрічі стали традиційними, а ще побажав присутнім плідної праці, яка б приносила не лише моральне задоволення, а й фінансовий стимул, аби різноманітні конкурси конкурси, які проводить Тернопільська обласна організація Товариства лісівників популяризувала лісову галузь на Тернопіллі та залучала молоде покоління любити та хотіти здобувати почесну професію лісівника.

На засіданні було переобрано чинного голову Тернопільської обласної організації Товариства лісівників, першого заступника начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігоря Гуменюка. Ігор Романович зупинився на тому, чого досягнуто за п’ятирічний відрізок роботи, а також висловив своє бачення подальшої роботи та зробив головні акценти діяльності на наступну п’ятирічку.

Обласна організація Товариства лісівників, президія обласної організації мобілізували первинні організації для участі в обласних та всеукраїнських конкурсах на кращу публікацію з питань примноження лісових багатств, кращий лісовий розсадник, на краще учнівське лісництво, на кращий теленарис, присвячений роботі лісівників, конкурсі-змаганні вальників лісу та інших.

З метою виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, роз’яснення важливості для суспільства професії лісівника, в рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» проведено конкурси серед учнів шкіл на кращий дитячий малюнок та твір на тему «Людина і ліс». Конкурс проведений двома етапами: 1-й етап – на рівні державних лісогосподарських підприємств; 2-й етап – на рівні обласного управління лісового та мисливського господарства. Обласною конкурсною комісією визнано та нагороджено дипломами та подарунками переможців обласного конкурсу на кращий твір та малюнок на тему «Людина і ліс». Роботи, що перемогли в обласному конкурсі, були направлені для участі у Всеукраїнському конкурсі на кращий твір та малюнок на тему «Людина і ліс». Твір переможниці обласного конкурсу Ірини Турчин (учениці 8 класу Бережанської ЗОШ І-ІІІ ст. ДП «Бережанське лісомисливське господарство») було визнано кращим на Всеукраїнському конкурсі. Обласною організацією Товариства лісівників підготовлено сюжет на обласному телебаченні про переможця Всеукраїнського конкурсу на кращий твір на тему «Людина і ліс».

Відповідно до постанови №17 від 10.09.2010 р. президії всеукраїнської ради Товариства лісівників України за актуальність тематики в рамках Всеукраїнського конкурсу на кращий теленарис, присвячений роботі лісівників України, заохочувальною винагородою відзначено завідувача редакції мистецьких і розважальних програм Тернопільської обласної ТРК Світлану Шведу за теленариси «Зі святом лісівники» та «Земне тяжіння».

В рамках проведення акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» для школярів проводилися культурно-пізнавальні заходи: проходження по екологічній стежці, участь у вимірюванні діаметру, висоти та віку дерева, ознайомлення з типовими представниками флори і фауни регіону, розведення вогнища, догляд за насадженнями, День профорієнтації, День відкритих дверей в Кременецькому коледжі, лекції та виступи представників лісгоспів у школах, перегляд науково-популярних фільмів про ліси та лісове господарство, тощо.

Первинні організації Тернопільської обласної організації Товариства лісівників України брали участь:

  • у проведенні в рамках Всеукраїнської естафети пам’яті, згідно Постанови ВРУ «Про відзначення 65-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні та звільнення України від фашистських загарбників», заходів з упорядкування військових кладовищ, братських могил та меморіальних комплексів. Впорядковано та облаштовано місця, пов’язані з історією та культурою українського народу: штаб УПА, що у селі Антонівці (ДП «Кременецьке лісове господарство» Волинське лісництво); курінь вояків ОУН-УПА, що у селі Слов’ятин (ДП «Бережанське лісомисливське господарство» Литвинівське лісництво); козацька могила, що у селі Товстолуг (ДП «Тернопільське лісове господарство» Микулинецьке лісництво);
  • у вивченні умов побуту пенсіонерів-ветеранів галузі, учасників Великої Вітчизняної війни та ініціюванні, в разі необхідності, перед місцевими органами влади питань поліпшення їхніх житлово-комунальних та соціальних умов життя;
  • у підготовці і проведенні обласної науково-виробничої наради на тему «Лісове господарство області. Підсумки діяльності управління та головні завдання»;
  • у підготовці й проведенні акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» та «Дня довкілля»;
  • в роботі нарад, семінарів, наукових конференцій та інших заходах облуправління;
  • у заходах в трудових колективах з нагоди свят «Дня працівника лісу» та «Дня знань».

За сприяння обласної організації Товариства лісівників видано книжку «Лісове господарство Тернопільщини», в якій висвітлено історію становлення лісового та мисливського господарства Тернопільщини, його структуру, функції, пріоритети діяльності та розвитку, розповідає про традиції і новаторство в лісівничій справі, про ветеранів і тих, хто сьогодні продовжує їх благородну справу. Книга присвячена 70-літтю створення підприємств лісової галузі краю.

Президія обласної організації Товариства лісівників заслухала також звіти первинної організації ДП «Кременецьке лісове господарство» про участь лісівничої громадськості в пропаганді пожежної безпеки в лісах (звітував головний лісничий ДП «Кременецьке ЛГ» Сергій Колінчук) первинної організації ДП «Тернопільське лісове господарство» про лісівничу просвітницьку роботу серед громадськості (заслухали звіт головного лісничого ДП «Тернопільське ЛГ» Тараса Криси); первинної організації ДП «Чортківське лісове господарство» про посилення державного контролю за станом дотримання лісового та природоохоронного законодавства всіма лісокористувачами в зоні діяльності підприємства, з якого доповідач начальник відділу лісового господарства Чортківського лісгоспу Володимир Ралько.

Протягом року Тернопільською обласною організацією Товариства лісівників України проведено засідання з наступних питань: шляхів сприяння розвитку туризму та рекреації в лісах; удосконалення лісової інфраструктури; ведення лісового господарства на засадах збалансованого розвитку; про хід виконання рішень з’їзду Товариства лісівників України.

Приділялося більше уваги залученню до лісівництва шкільної молоді, активізації роботи шкільних лісництв. Проведено обласний конкурс на краще учнівське лісництво, переможцем визнано Вікнянське учнівське лісництво (ПЗ «Медобори»). За сприяння обласної організації товариства лісівників команда юних лісівників Зборівського районного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді прийняла активну участь у Всеукраїнському зльоті юних лісівників.

Первинними та обласною організаціями забезпечено системні виступи членів Товариства у пресі, на радіо телебаченні з метою інформування громадськості про внесок працівників лісового господарства у збереження та примноження лісових багатств.

У кінці зустрічі обрано делегатів на Всеукраїнський з’їзд Товариства лісівників України.

Прес-служба Тернопільського облуправління ЛМГ

Представники опозиційних сил захистили дільничні комісії в Теребовлянському окрузі від свавілля регіоналів

25 вересня гостями “Межі правди” будуть кандидати у народні депутати України по 166 виборчому округу – Михайло Апостол та Андрій Давиденко