У Тернополі журналісти ще можуть спитати кандидатів у депутати все, що забажають. У столиці вже б’ють за “не ті” питання

Поділитися


Вчора, 21 вересня, біля однієї з київських шкіл стався скандал. Виконуюча обов’язки мера столиці Галина Герега вирішила трохи попіаритись і влаштувала закриті батьківські збори, куди не допустили журналістів. Коли молода дівчина Онися Гарай, свободівська журналістка, спробувала задати чиновниці незручне питання, на дівчину брутально напали охоронці Гереги. Пізніше і охоронці, і сама Герега пояснювали, що дівчина нібито збиралася вчинити на неї замах, ще й спробувала зарізати і пограбувати охоронця. Як неважко здогадатися, все це спростовується доступним в Інтернеті відеозаписом події.

«Це безпрецедентно брутальні методи ведення кампанії -Галину Герегу журналісти «застукали» на використанні адмінресурсу, а вона, замість того, щоби визнати свою провину, нацькувала на представників ЗМІ «братків», – прокоментував ситуацію голова Київської міської організації ВО «Свобода», єдиний кандидат від опозиції у виборчому окрузі №215 Андрій Іллєнко.

Очевидець і учасник події, Євген Карась, не без гумору описав все, що відбувалося того вечора. Нижче – його стаття.

Ніщо не передвіщало різанини та убивства мера Києва в стінах школи в тихий осінній вечір.

Звичайна виконуюча обов’язки мера Києва Галина Герега. Звичайний чиновник, що балотується до Верховної Ради. І звичайно саме в ці дні чиновниця зачастила до шкіл Києва на збори батьківських комітетів.

Чому державний чиновник зачастив до шкіл перед виборами батьки розуміють чудово. А тому запросили публічно задати це запитання журналістів з ВО “Свобода”. Але журналістів до залу не пустили. Виключно на ці батьківські збори на вимогу директора допускали лише батьків. Брат чи сестра – ні в якому разі. Це схоже було на вимогу охорони Галини Гереги. Тому на диктофон переданий журналістами промову Гереги записали самі батьки. Диктофон удалося передати, хоча школа №39 на Лісовому масиві була буквально очеплена кількома десятками кремезних чоловіків. Мабуть так дбали про безпеку пані кандидата від незручних запитань. Настільки передбали, що ще й викликали “Беркут”.

Близько 18:30 Євген Карась, журналіст партійної газети ВО “Свобода” сидів в дворі будинку напроти школи №39. Зненацька прямо з кущів біля будинку вивалилося два працівника “Беркуту” з автоматом Калашникова.

– Доброго дня! Нам тут позвонили, що відбуваються несанкціоновані масові збори людей!
– Це загалом-то не масові заворушення. Це батьківські збори в школі.
– Ну… Нам позвонили і… он бачу стоять..
– Так то ж троє жінок з дітьми. І вони просто гуляють біля школи.
– А можна Ваші документи?
– Можна, – Євген простягнув журналістське посвідчення партійної газети.
– Ага, а це що за газета?
– Газета. У мене є ще 2 посвідчення журналістських. Може Вам якесь інше дати?
– Та ні. Не треба! Але ж Ви тут зараз по робочому завданню?
– Так, збираємося задати кілька запитань чиновнику, який зараз перебуває в школі.
– А Вам дозволили?
– Діяльність чиновника публічна і гласна. Пані мер цілком спроможна відмовитися від відповіді. Наша справа – спитати.
– А чому у Вас 2 рюкзаки? Що в них?
– Це мій, а цей – мого оператора. В ньому ноутбук. Оператор зараз з журналісткою в школі чекають пані Герегу.
– Ну, добре.

Спецназівці розвернулися і пішли. Євгену стало цікаво що відбудеться далі і він подивився куди саме попрямували міліціянти. На подив хлопця працівники міліції просто пішли до машини і вже більш нікого не розпитували про “масові заворушення” через приїзд пані Гереги.

Онися Гарай
Але вже за 15 хвилин, близько 18:45 зателефонувала журналістка Онися:
– Допоможи!!! На нас напали!!!
– Хто???
– Охорона Гереги, їх тут багато!!!
– А за що??? Ви у школі?
– Ні, ми були біля виходу! Батьки виходили зі зборів і віддали нам диктофон. Потім вийшла Герега!
– І вас відразу виштовхали?
– Я пішла питати Герегу, а тоді нас виштовхали! І виривали камеру, хотіли стерти запис! Ми не дали і вони почали штовхатися! Ми побігли звідти!
– Де ви зараз?
– В дворику! Ще прибіг “Беркут”!
– Вас там били?
– Охоронець намагався ударити, але я присіла. І прибігли “Беркутівці”!
– То вас вже не б’ють??
– Нас тримають! Кажуть, що ми хотіли пограбувати охоронця Гереги. Ми стоїмо і чекаємо слідчо-оперативну групу. Нас не випускають.

Євген зателефонував керівнику районного штабу ВО “Свобода” і вони разом прийшли на місце затримання журналістів. Це було за півкілометру від школи. Саме стільки змогла утікати дівчина журналістка від грубих охоронців. На той момент на місці перебувало лише двоє представників охорони Галини Гереги. Один, кремезний 40-річний чоловік, запевняв міліцію, що молода дівчина намагалася його зарізати і пограбувати. Інший охоронець дуже знітився появи нової відеокамери і запевнив, що просто тут гуляє. І швидко утік.

Абсурдності звинуваченню додавало те, що на крики Онисі і оператора “Допоможіть!!!”, що лунали на весь квартал, збіглося багато людей. Але коли свідки почали руйнувати фантастичну заяву охоронця про пограбування, то він вийшов з положення специфічно. Охоронець Гереги заявив:”Ось бачите! Вони всі разом! Це банда!”

На разі пані Герега прокоментувала те, що сталося газеті “Комсомольская правда”:

– После окончания родительских собраний, куда меня пригласил педагогический коллектив заведения, я направлялась к машине. Вдруг я увидела как ко мне бежит девушка. Она выкрикивала что-то обидное. На площадке перед школой были дети и родители. Некоторые из них пытались ее остановить, на что она начала очень агрессивно реагировать, размахивать руками, прорывалась ко мне. Я поняла, что девушка имеет нехорошие намерения и вместе со своими помощниками быстрее уехала. В то же время мои помощники сообщили райотдел милиции об этом инциденте. Как мне стало потом известно, девушку задержали, у нее обнаружили нож, и удостоверение журналиста от” Свободы”.

Як виглядав “напад”. Що “обидного” сказала журналіст. А також подивитися на те як “дети и родители” зупиняли дівчину на цьому відео:

Кандидата Герегу охороняє цілий взвод. Але вони так і не навчилися нормально видаляти відео. Після перегляду даного ролика якось геть незручно згадувати коментар Галини Гереги.

Коли тендітна дівчина журналіст намагається задати запитання державному службовцеві, а у відповідь отримує звинувачення у спробі убивства… Що очікує наше суспільство та журналістику прийняття закону про наклеп?

Євген Карась,
член ВО “Свобода”, громадський активіст, журналіст.

http://www.bilozerska.info

Анатолій Кучеренко: «Головні переваги Максимова – його чесніcть і порядність. Це ЄДИНИЙ КАНДИДАТ, якого я підтримую»

Чи маєте хоч одне таке героїчне пацятко “король свинарства” Тернопільщини Чайківський?