За дорученням прокуратури Тернопільської області природоохоронними контролюючими органами проведено перевірку за фактом забруднення річки Іква

Поділитися

За дорученням прокуратури Тернопільської області природоохоронними контролюючими органами проведено перевірку дотримання комунальним підприємством «Міськводгосп» Кременецької міської ради вимог природоохоронного законодавства під час експлуатації каналізаційних  очисних споруд. 

 Упродовж кількох останніх років, як засвідчили матеріали перевірок контролюючих органів, має місце забруднення річки Іква стічними водами комунального підприємства Кременецької міської ради «Міськводгосп». Про це свідчать лабораторні дослідження, проведені працівниками СЕС та Державної екологічної інспекції в області, згідно з якими неочищені зворотні води комунального підприємства потрапляють в річку з високими концентраціями органічних речовин.

У зв`язку з цим, у вересні минулого року Державною екологічною інспекцією в області прийнято рішення про заборону скидання комунальним підприємством неочищених зворотних вод в річку Іква.

На даний час вказане рішення не виконується і неочищені зворотні води надалі потрапляють у річку.

23 січня 2012 року Тернопільським міжрайонним природоохоронним прокурором за результатами проведеної перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства в діяльності КП «Міськводгосп» Кременецької міської ради порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 367 КК України відносно в.о. директора цього підприємства.

Керівник вищезазначеного підприємства не забезпечив належну охорону навколишнього природного середовища, допустив наднормативне скидання забруднюючих речовин в річку Іква із зворотними водами та перевищенням встановлених нормативних гранично допустимих скидів, чим спричинено охоронюваним законом державним інтересам та інтересам громадян матеріальну шкоду в розмірі 148 973 грн.

Кримінальну справу судом розглянуто, заподіяні злочином збитки відшкодовано в повному обсязі.

Разом з тим, на усунення порушень закону під час експлуатації каналізаційних очисних споруд прокуратурою внесено подання Кременецькому міському голові, за наслідками розгляду якого вжито ряд заходів щодо покращення ситуації. Зокрема, прийнято рішення щодо виділення земельної ділянки на території загальноміських каналізаційних очисних споруд для будівництва передочисних споруд ТОВ «Кременецьке молоко». Будівництво планується за рахунок власних коштів підприємства. Здійснюється розчищення резервуарів та ставів біологічної очистки існуючих каналізаційних очисних споруд.

На даний час очисні споруди м. Кременець проводять механічну  очистку стічних вод. ТОВ «Кременецьке молоко» за угодою з підприємством «Аква-U» вносить біоензими у промислові стічні води та суттєво поліпшує ефективність роботи загальноміських каналізаційних очисних споруд і ліквідує  неприємний запах.

Однак, порушення природоохоронного законодавства з боку посадових осіб КП «Міськводгосп» продовжують мати місце і неналежно очищені зворотні води з каналізаційних очисних споруд продовжують потрапляти в річку Іква.

Для проведення реконструкції каналізаційних очисних споруд Кременця на 2012 рік виділено кошти у сумі 2 млн. 120 тис. грн. з фонду регіонального розвитку Державного бюджету. Ці гроші будуть використані до кінця року на будівництво колекторів від насосної станції до каналізаційних очисних споруд. У наступному році одним із пріоритетних об’єктів області визначено будівництво нових каналізаційних споруд, цей захід включено до переліку для фінансування з фонду регіонального розвитку.

На даний час за дорученням прокуратури області контролюючими органами проводиться перевірка стану експлуатації вказаних каналізаційних очисних споруд, під час якої буде здійснено лабораторний аналіз води в річці Іква та вжито відповідні заходи реагування.

 

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

З районної конференції вчителів у Монастириськах: було нудно і гидко

Про що мовчить міліцейський генерал Володимир Бедриківський?