За дотацію не потрібно подавати декларацію

Поділитися

Моя мати в селі утримує худобу і сказала, що за неї будуть виплачувати  дотацію  грішми та оподатковувати. Чи правда, що потрібно  буде подавати декларацію та сплачувати податки з цього?

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа

Напевно, йдеться про бюджетну дотацію за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби відповідно до Порядку № 246, яким передбачено спрямування бюджетних коштів на державну підтримку галузі тваринництва шляхом здійснення виплати спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби. Також цим Порядком визначено розмір дотації за молодняк, що виплачується фізичним особам за утримання молодняку великої рогатої худоби, який народився у їхніх господарствах та збереження його до певного віку на дату подання відповідних документів до сільських, селищних чи міських рад. Порядком передбачено, зокрема виплати у сумах:

250 гривень за голову – за молодняк віком від 3 до 6 місяців;

500 гривень за голову – за молодняк віком від 6 до 9 місяців;

750 гривень за голову – за молодняк віком від 9 до 12 місяців;

1000 гривень за голову – за молодняк віком від 12 до 15 місяців.

У подальшому бюджетна дотація за молодняк, що народився в господарствах фізичних осіб, виплачується фізичним особам за збереження молодняку у розмірі 250 гривень за кожні наступні три місяці його утримання до досягнення ним п’ятнадцятимісячного віку.

А тепер,  щодо оподаткування таких сум та подання декларацій.

Відповідно до п.165.1 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг згідно із законом, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій, винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів.

Таким чином, сума даних дотацій, яку  буде отримувати Ваша мати з бюджету за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби оподатковуватись не буде і, відповідно подавати декларацію не потрібно.

Більшість тіньової продукції на Тернопільщині – алкогольні вироби

Як вчора Тернопіль затопило (відео)