Запрошую на свято книги

Поділитися

Ви знали, що колись у стінах нашої Тернопільської міської центральної бібліотеки діяла підпільна читальня для вояків УПА? Під покровом ночі, кажуть, ризикуючи життям, юні відчайдухи тамували там спрагу українського слова. І воно додавало їм сил, мужності, впевненості, вчило терпінню та мудрості на нелегкій стежині боротьби за правду, за незалежність України. «Книга ─ це могутня зброя», ─ писав Василь Сухомлинський.

На жаль, нині цією зброєю користується усе менше й менше людей. Хоча боротьба за українське в Україні — в розпалі. Дослідження компанії GfK Ukraine вражають, засмучують, пригнічують. Середньостатистичний українець читає одну книжку на три роки! Кожен четвертий — не читає взагалі! Найстрашніше те, що інтересу до книги зазвичай не виявляють молоді люди. За статистикою, тільки 7 відсотків із них щоденно читають художню літературу! Скажете, наслідки комп’ютеризації, вплив інтернету? Ніяка віртуальність не замінить друкованого слова, не принесе тієї радості й насолоди пізнання світу письменника, не торкнеться глибин вашої душі…

«Читання для розуму ─ те ж саме, що фізичні вправи для тіла», — переконаний англійський письменник Джозеф Аддісон. Нинішній владі, схоже, вигідно, аби українці «втрачали форму». Тому вона й плюндрує українську мову, «душить» українське книговидання. «У підготовленому проекті змін до Податкового кодексу передбачено ліквідацію з 1 січня 2013 року податкових пільг для української книги і друкованих ЗМІ», — б’є на сполох президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. Це знищить українську книгу. Нині й так 60% співвітчизників не купують книжок узагалі!

«Для чого це владі?» – спитаєте. «Люди перестають мислити, коли перестають читати», — відповів би французький філософ Дені Дідро. Нацією, яка не думає, легше керувати. Їй легше накинути на шию ярмо та, цьвохнувши економічним батогом, змусити гнути спину на старшого, російськомовного брата… Ви цього хочете? Я — ні. Тому закликаю: поверніть до української книжки, читайте, думайте, аналізуйте, перш ніж зробити вибір. Не розмінюйтеся на чужоземні перекладені ламаною українською детективи й любовні романи. Обирайте інтелектуальні книги, перечитуйте українських класиків, пірнайте з головою в незвідану глибину сучасної української літератури, і повірте, перли, що знайдете на її дні, вразять і зачарують вас!

Частіше навідуйтеся до храму книги — бібліотеки. Вона давно стала місцем зустрічі близьких за духом і поглядами людей, де можна знайти відповіді на питання, що тривожать душу.  Так, фонди наших бібліотек, особливо сільських, нині бідні. Фінансувати їх нікому. Державі до них байдуже. Державі, але, впевнена, не нам з вами. Тому прошу ─ долучіться до просвітницької акції політичної партії «УДАР Віталія Кличка» «Подаруй книжку». Якщо маєте вдома старі журнали, книги — принесіть їх до агітнаметів «УДАРу». 28 вересня зібрану літературу буде передано за призначенням ─ у геріатричні, дитячі будинки, сільські бібліотеки тощо — і хто знає, скільком людям вона допоможе зробити життя цікавішим та яскравішим!

Розфарбуйте й свої будні, нагодившись на Бібліофест, що розпочнеться 26 вересня. У Тернополі він відбуватиметься вдруге. Програма, що озвучив начальник управління культури Тернопільської міської ради Олександр Смик, інтригує. На шанувальників книги чекає парад казкових героїв, який прийматиме сам Сашко Лірник, читальні-шпаківні під відкритим небом, репрезентація книги-велетня та реєстрація її у Книзі рекордів Гіннесса, відкриття інформаційного центру, виставка артбуків і ще дуже-дуже багато цікавих несподіванок. «Бібліофест — це свято всіх книг, які в нас живуть», — зазначив пан Олександр. Гріх буде пропустити його. Тож ─ до зустрічі на Бібліофесті.

Ваша Наталка МИХНО,

письменниця, голова виконавчого комітету Тернопільської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка».

 

Тернопільських “земельників” покладуть під Наташу

У Тернополі відбудеться презентація книги Олексія Волкова «Емісар»