Давиденко зареєстрував законопроект про люстрацію

Поділитися

Народний депутат разом з колегами з УНП вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону «Про люстрацію». 

 На думку депутата, настав час проведення очищення та оновлення державного апарату. Відсутність зміни еліт зумовлює слабкий поступ у реформуванні української економіки. Зокрема, відбуваються постійні спроби збереження радянської системи економіки з неефективним виробництвом, роздутою бюрократією, що паразитує коштом народу України, його добробуту.

Варто зазначити, що через процедуру люстрації пройшли більшість країн Східної Європи, а також Прибалтики. У більшості випадків така практика мала позитивні наслідки, що призвели до зміни еліт, сприяли економічним та політичним реформам, пришвидшували процес трансформації країн від радянської системи до демократії.
Законопроектом передбачено для осіб, які співпрацювали з оперативними працівниками колишнього КДБ СРСР до 1991 р. як агенти, резиденти або інші негласні нештатні співробітники, або співпрацювали зі спецслужбами інших держав як таємні інформатори чи помічники в оперативному отриманні інформації, обмеження терміном на п’ять років права обіймати керівні посади в органах законодавчої, виконавчої та судової влади, правоохоронних органах України.
Депутати також запропонували провести обов’язкове опитування серед держслужбовців на предмет співпраці зі спецслужбами. Причому, згідно із законопроектом, приховування факту такого співробітництва може стати приводом для звільнення. Перевіряти інформацію, викладену у люстраційних заявах (визнаннях), буде спеціально створена комісія у складі семи осіб – голови, його заступника і п’яти членів комісії. Комісії утворюються при Верховній Раді України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим, обласних радах, Київській та Севастопольській міських радах. Діяльність комісій забезпечується відповідно апаратами або виконавчими органами зазначених органів місцевого самоврядування, органу влади Автономної Республіки Крим, органів державної влади, повідомляє УНІАН.
Серед суб’єктів люстрації у законопроекті названі депутати міських, обласних рад і Верховної Ради, військовослужбовці ЗС України, судді, працівники прокуратури, редактори (заступники редакторів, відповідальні секретарі) засобів масової інформації державної чи комунальної форми власності, керівники вищих навчальних закладів державної або комунальної форми власності тощо.
Нагадаємо, що проведення люстрації є одним з основних пунктів виборчої програми Андрія Давиденка та ВО «Свобода».

Збаразькі депутати розповіли як насправді крали кукурудзу і як за цим стоїть велика політика (аудіо)

Михайло Головко у Збаражі на гербі (фото)