Електоральні настрої населення України та Тернопілля

Поділитися

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня 2012 року, то 50% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 31% – скоріше взяли б участь. Найвищий рівень мобілізації фіксується в Центрі, на Сході та Заході країни. Серед прихильників партій найбільшу готовність брати участь у виборах висловили симпатики Партії регіонів та Свободи. Найнижча готовність – серед «невизначених» та прихильників партії Н.Королевської «Україна – Вперед!».

РЕЗУЛЬТАТИ:

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня 2012 року перемогу здобула б Партія регіонів, яку підтримують 23% опитаних, які мають намір брати участь у виборах. Приблизно рівна кількість виборців підтримують партію УДАР (17,9%) та Батьківщину (16,5%).

12,8% виборців проголосували б за Комуністичну партію, 6% – за Свободу. Ще 3,1% підтримали б партію Н.Королевської «Україна – Вперед!». Близько 1% виборців підтримали б Нашу Україну. Решту партій – понад 2%, не визначились – 17,2%.

 

Серед всіх опитаних

Серед тих, хто має намір взяти участь у виборах

Партія регіонів

19,2

23,0

УДАР

15,2

17,9

Батьківщина

13,9

16,5

КПУ

10,8

12,8

Свобода

4,9

6,0

Україна – Вперед

2,6

3,1

Наша Україна

0,9

1,0

Радикальна партія

0,4

0,5

Руський блок

0,4

0,5

Партія пенсіонерів України

0,4

0,5

Зелена планета

0,3

0,3

СПУ

0,2

0,3

Інші

0,5

0,5

Не братимуть участі у виборах

11,7

Важко відповісти

18,6

17,2

 

ТЕНДЕНЦІЇ:

  • За останній місяць дещо зменшилась підтримка Партії регіонів (з 26 до 23%), натомість виросла у КПУ (з 11 до 13%). Партія регіонів має найбільшу підтримку на Донбасі (майже 50%) та Півдні – майже 40%), КПУ  – на Півдні та Сході. Цікаво, що за останній місяць практично не змінився президентський рейтинг В.Януковича (25%).
  • Найбільше додала в рейтингах партія УДАР (з 12 до 18%), паралельно зменшилась підтримка Батьківщини (з 23 до 17%).
  • Варто відзначити, що УДАР одночасно зі збільшенням рейтингів на Заході і в Центрі, розширив підтримку на Сході, Півдні та Донбасі. Батьківщина, попри значні втрати, зберігає лідерство на Заході, проте в Центрі та на Півночі її наздогнав УДАР і навіть подекуди випередив у рейтингах.
  • Додала також і Свобода, в результаті чого партія долає прохідний бар’єр з результатом 6%. Партія додала на Заході і Півночі, зокрема, у Києві.

Варто зазначити, що сукупно партії УДАР, Батьківщина та Свобода підтримують понад 40% виборців, Партію регіонів та КПУ – 36%. Враховуючи, що всі зазначені партії станом на початок жовтня долають прохідний бар’єр, проопозиційні партії отримали б 119 мандантів у новій Верховній Раді, а партії, які сьогодні є учасниками коаліції – 106.

Варто відзначити також тенденцію, що протягом останніх кількох місяців сумарна підтримка провладних і проопозиційних партій майже не змінюється, зміни відбуваються лише всередині групи. Так, одночасно з падінням підтримки Батьківщини, виросли рейтинги УДАРу і Свободи. Аналогічно, падіння рейтингів Партії регіонів супроводжувалося зростанням підтримки комуністів. Разом з тим, якщо брати довший період, то на тлі стабільної сумарної підтримки проопозиціних сил (близько 40%), рейтинги провладних партій укріпилися (з 25-28% на початку року до 36% у жовтні).

Понад 50% опитаних приймаючи рішення, за яку партію голосувати на парламентських виборах 2012 року, швидше голосуватимуть проти курсу Президента В.Януковича, чверть – на підтримку курсу Президента і ще чверть – не визначилися. Цікаво, що ці показники не змінні протягом усього останнього року. Проти курсу Президента мають намір голосувати понад половина прихильників КПУ та майже 40% «невизначених».

Попри це, лише 37% опитаних вірять, що після виборів 2012 року парламентську більшість сформують опозиційні до Президента України політичні сили, стільки ж (36%) – вірять, що більшість сформують пропрезидентські партії.

Стабільним залишається число «невизначених» (17%). Найбільше їх на Сході, Центрі, Півночі та Півдні країни. Донбас поступово мобілізується, в першу чергу, на користь Партії регіонів.

Варто зазначити, що близько 13% «невизначених» вважають, що саме УДАР має найбільше шансів поборотися за їх вибір, 12% – Партія регіонів, 9% – Батьківщина, 7% – КПУ. Водночас половина «невизначених» не бачать поки жодної партії, яка може боротися за їх голос.

Разом з тим, 22% «невизначених» не підтримають за жодних обставин Партію регіонів, 19% – Нашу Україну, 18% – КПУ, 17% – Батьківщину, по 13% – Радикальну партію О.Ляшка та Свободу, 9% – партію «Україна – Вперед!». Лише 3% «невизначених» не підтримають за жодних обставин партію УДАР. Разом з тим, майже половина «невизначених» не мають антипатій до жодної з партій.

Майже 40% виборців вже зробили свій остаточний вибір, ще 27% – вважають, що їх вибір швидше за все не зміниться.

Натомість майже чверть допускають, що їх вибір може змінитися. Найбільш впевнені у своєму виборі мешканці Донбасу, Сходу та Півдня.

Серед виборців найбільш впевнені у своєму виборі прихильники Партії регіонів, Свободи, Батьківщини та КПУ, натомість менше впевнені прихильники УДАРу та партії Н.Королевської «Україна – Вперед!», майже 30% з яких допускають, що можуть змінити симпатії.

Цікавим було дослідити вплив на симпатії виборців відсутності у списках Батьківщини Ю.Тимошенко. Отже, чверть опитаних швидше за все проголосували б партію Батьківщина якби Ю.Тимошенко була на свободі і очолила список партії, що значно більше, ніж сьогоднішній рейтинг партії.

Цікаво, що за таких умов лише близько 3% прихильників об’єднаної опозиції передумали б голосувати за партію, натомість могли б проголосували б Батьківщину третина прихильників Свободи, понад чверть прихильників УДАРу та партії «Україна – Вперед!», а також кожен десятий «невизначений».

Варто додати, що кожен десятий виборець Ю.Тимошенко підтримує на парламентських виборах партію УДАР і тільки 2% виборців В.Кличка – підтримують Батьківщину.

56% опитаних очікують, що у результатi виборiв Верховної Ради 28 жовтня 2012 року відбудуться змiни на краще, не очікують змін на краще  – 34%. Варто додати, що два роки тому позитивних змін у результаті місцевих виборів 2010 очікували  49%.

52% опитаних очікують, що у результатi виборiв Верховної Ради 28 жовтня 2012 року суттєво оновиться депутатський корпус, не очікують – 35%. Варто додати, що два роки тому аналогічних змін у результаті місцевих виборів 2010 очікували 41%.

37% опитаних очікують, що у результатi виборiв Верховної Ради 28 жовтня 2012 року депутати стануть бiльш пiдзвiтнi виборцям, не очікують – 48%. Варто додати, що два роки тому аналогічних змін у результаті місцевих виборів 2010 очікували 29%.

Найбільші очікування та надії покладають на вибори мешканці Півночі та Заходу країни.

Разом з тим, 36% очікують значних фальсифікацій на виборах до Верховної Ради, які істотно впливатимуть на результати. Ще 29% – очікують незначних фальсифікацій, які загалом не впливатимуть на результати волевиявлення. Лише 17% не очікують фальсифікацій на виборах.

Варто додати, що два роки тому значних фальсифікацій на місцевих виборах 2010 очікували 31%, незначних – 29%.

Найбільше бояться фальсифікацій виборці Батьківщини та Свободи, найменше – Партії регіонів. Відповідно, більше половини з тих, хто очікують фальсифікацій на виборах, переконані, що найбільше вдаватиметься до них саме Партія регіонів. У питанні значна емоційна складова: половина виборців Партії регіонів очікують фальсифікацій від Батьківщини, водночас 84% виборців самої Батьківщини – від Партії регіонів.

Лише чверть опитах готові брати участь в акціях протесту, якщо на виборах Верховної Ради 28 жовтня 2012 року відбудуться значні фальсифікації (з них однозначно готові – лише 6%). Водночас майже 70% до таких дій не готові.

Майже половина виборців Свободи і Батьківщини, близько 40% – партії «Україна – Вперед!» та третина УДАРу готові до таких акцій протесту.

 

 

 

Варто зазначити, що протягом 2011-2012 років майже половина опитаних (від 43 до 46%) стабільно відчувають згортання свободи слова в Україні. Разом з тим порівняно з попереднім дослідженням, проведеним у листопаді минулого року, кількість опитаних, які не відчувають погіршення у цій сфері, зросла з 35 до 39%.

Понад 60% опитаних на Заході, половина на Півночі, понад 40% – в Центрі та Сході відчувають згортання свободи слова в Україні. Натомість понад 50% опитаних на Донбасі, понад 40% – на Півдні і Сході, третина на Півночі і в Центрі не відчувають погіршення у цій сфері.

Понад 70% прихильників Свободи та Об’єднаної опозиції, а також майже 60% прихильників УДАРу відчувають згортання свободи слова в Україні. Разом з тим,  майже 70% прихильників Партії регіонів, трохи менше половини прихильників КПУ та «невизначених» такої загрози не відчувають.

 

 

 

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 25 вересня – 5 жовтня 2012 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Вся правда про грип на Тернопільщині: які смертельні віруси йдуть до нашого краю і як з ними боротися? (відео)

Новини від Турклубу: Новий рік і осінь