І постане в Залужжі незвичайний музей

Поділитися

Минулої суботи в селі Залужжя Збаразького району Тернопільщини відбулася знакова для духовного життя нашого краю (і не тільки) подія. В присутності представників сільської громади там було підписано історичну угоду між Залужанською церковною парафією та представником Тернопільського обласного благодійного фонду «Мрії збуваються» Віталієм Ломаковичем. Згідно з цим документом у селі Залужжя, на Чернечій горі поруч із давньою 400-літньою кам’яною церквою Преображення Господнього, впродовж наступних трьох років постане незвичайний музей під відкритим небом. Це буде цілий ансамбль  дерев’яних храмів – пам»яток сакрального мистецтва, які необхідно реставрувати і зберегти.

За словами ініціатора проекту, настоятеля храму села Залужжя отця Михайла Найка, ідея створення такого музею виношувалася кілька років, проте нерозуміння місцевої влади та брак коштів не давали можливості реалізувати проект. «Навіть коли вже було перевезено першу дерев’яну церкву із села Горинка Кременецького району, ми зіткнулися з масою проблем та бюрократичної тяганини», – розповів отець Михайло.

Все змінилося після того, як Чернечу гору у Залужжі відвідав наш земляк, відомий економіст, представник благодійного фонду «Мрії збуваються» Віталій Ломакович. Після огляду святого місця та розмови з отцем Михайлом пан Віталій вирішив допомогти створенню сакрального музею під відкритим небом. А коли влітку цього року партія «УДАР Віталія Кличка» висунула Віталія Ломаковича кандидатом у народні депутати до Верховної Ради України, створення музею у Залужжі увійшло окремим пунктом до його передвиборчої програми. «Є речі минущі, а є вічні, які ми залишаємо для наступних поколінь, – каже пан Віталій. – Саме до останніх належить створення музею сакральної архітектури у селі Залужжя, яке дасть змогу зберегти унікальні пам’ятки сакрального мистецтва. Я маю за велику честь брати участь у такій благородній справі. І впевнений, що у майбутньому це місце стане одним з найцікавіших туристичних об’єктів нашого краю, а, отже, послужить і його розвитку».

Підписання угоди в Залужжі також довело, що Віталій Ломакович є людиною слова, яка виконує свої обіцянки ще до виборів.

 Андрій Олександрів

На фото – Віталій Ломакович та отець Михайло Найко у храмі села Залужжя; під час підписання угоди про створення сакрального музею

«Бібліотекарі спілкувалися та навчалися…»

Виборці у Тернополі заплуталися в опозиції