Кожне десяте немовля страждає від запалення слізного мішка

Поділитися

Дакріоцистит новонароджених є однією з найактуальніших проблем дитячої офтальмології. Захворювання зустрічається у 6-9% новонароджених.

Дакріоцистит – запалення слізного мішка, яке виникає в перший місяць життя дитини внаслідок порушення відтоку слізної рідини через носослізний канал. Як відомо, наші очі омиваються сльозою, яка запобігає їхньому висиханню та перешкоджає розмноженню хвороботворних мікробів. Сльоза продукується основною та додатковими слізними залозами, омиває очне яблуко та через систему сльозовідвідних шляхів потрапляє в порожнину носа.

Перші ознаки дакріоциститу з’являються вже в перші дні та тижні життя і проявляються у вигляді сльозотечі при відсутності плачу, стояння сльози, слизових або слизово-гнійних виділень, гіперемії кон’юнктиви. Захворювання найчастіше є одностороннім. Головна ознака – це поява слизово-гнійних виділень при натискуванні на ділянку слізного мішка (у внутрішньому кутку ока). Дакріоцистит, у свою чергу, є причиною вторинного бактеріального кон’юнктивіту.

При наявності дакріоциститу новонароджених потрібно відновити прохідність носослізної протоки. Для цього спочатку протягом перших 2-3 днів проводять масаж в проекції слізного мішка. Вважається, що при цьому рідкий вміст слізного мішка та сльозо-носової протоки зf рахунок створеного підвищеного тиску розірве існуючу ембріональну плівку. Якщо одужання не настало, необхідно провести зондування слізної протоки.

Дана маніпуляція виконується лише в лікувальному закладі дитячим лікарем-офтальмологом. Під час проведення масажу, а також після зондування призначають медикаментозне лікування у вигляді закрапування дезінфікуючих та антибактеріальних крапель. Підбір ліків здійснює лікар після огляду дитини. Нелікований дакріоцистит новонароджених може призвести до хронічних кон’юнктивітів з залученням до запального процесу навколишніх тканин.
Вчасно проведене якісне та ефективне лікування є запорукою успішного одужання малюка. Тому при появі перших симптомів покажіть свою дитину дитячому офтальмологу. Тільки лікар здатний адекватно оцінити об’єктивність скарг, поставити правильний діагноз і надати необхідні малюку рекомендації.

Матеріал підготувала дитячий лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус

Оксана Хомишин

На носі – Тернопільські дні моди

Скільки грошей треба, щоб стати депутатом на Тернопільщині?