Скільки грошей треба, щоб стати депутатом на Тернопільщині?

Поділитися


Кандидатів у народні депутати по Тернополю оцінили за шістьма критеріями. До парламентських виборів, які відбудуться 28-го жовтня, громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу діючих обранців Верховної Ради, діяльність існуючих сьогодні партій та їхніх претендентів на мандати. Якщо діючі нардепи в основному пропускають засідання, віддають свою картку для голосування колегам, то кандидати порушують правила вже під час передвиборчої кампанії. Незаконні дії претендентів у Верховну Раду ЧЕСНО виявляв через матеріали ЗМІ та інтернет-ресурсів. До уваги брали як офіційні документи про кандидатів, так і повідомлення, які громадяни залишали на сайті Руху. Проте й це не гарантує 100-відсоткового ознайомлення з життям політика.

Ігор Процик, координатор Руху «ЧЕСНО» в Тернополі: «Перш за все, бралася інформація так само з Інтернету. По-друге, це були статті, публікації в газетах. Тобто друкованих і електронних ЗМІ і, відповідно, так само офіційних документів. Кожен, до речі, хочу сказати, є кнопочка «Повідом», якщо хтось має якісь факти, які стосуються того чи іншого критерію, того чи іншого з кандидатів. Ви можете ввести і так само повідомити про порушення того чи іншого кандидата».

Олег Рибачук, співініціатор Руху «ЧЕСНО»: «Найбільша критика, яка зараз є, що дуже на багатьох кандидатів, де місцева громада впевнена, що там, мовляв, нема куди клеймо ставити, у нас відсутня інформація. Юристи наші дуже прискіпливо відносяться до таких підходів. Тобто ми кажемо всій громаді, всій Україні: якщо у вас є аргументи, дайте нам, будь ласка, ці аргументи. З іншого боку ми звернули увагу на те, що пішла дивна тенденція зачищати інтернет-простір. Коли раніше інформація була в певних надійних джерелах, була на сайтах, потім інформація по певних кандидатах раптово зникла».

При оцінці кампанії кандидатів брали до уваги заклики до ненависті, посягання на життя і здоровя людини, обмеження свободи слова та права на інформацію, порушення права і свободи людини, непричетність до корупційних дій, зміна політичної позиції, непрозорість задекларованих доходів і майна. Найбільше по п’яти округах Тернопільщини потенційні нардепи не відповідають вимогам прозорості задекларованих доходів і майна та їх відповідності способу життя. На другому місці серед претензій до кандидатів регіону – їхня причетність до корупційних дій. Але такі заяви, запевняють члени громадського руху, всього лише судження на основі того, що їм вдалося розслідувати.

Олег Рибачук, співініціатор Руху «ЧЕСНО»: «Ми коли говоримо про причетність чи непричетність до корупційних дій, ми не стверджуємо, ми не посилаємося там, ми не є судом, ми не є прокуратурою. Ми кажемо і ми пояснюємо, на основі якої інформації, у нас є підстави вважати, що така і така особа може бути причетна. Просто для короткості ми пишемо саме формулювання. Це є припущення. Це є оціночне судження».

У дослідженні чесності потенційних народних депутатів Рух брав до уваги лише кандидатів, що ведуть активну виборчу кампанію. На сателітів, які працюють на відбивку голосів, члени організації часу не витрачали.

ІНТБ

Кожне десяте немовля страждає від запалення слізного мішка

Як Тернопільська область буде туризм розвивати