Тернопільщина: Адмінресурс та агітація за партію влади

Поділитися

Заліщики є найвіддаленішим райцентром Тернопільської області, відтак районна влада може дозволити собі тут більше ніж в інших регіонах області. Свідченням цьому – факти агітації чиновниками (а по-суті, адмінресурсу та непрямого підкупу виборців), зафіксовані на початку жовтня спостерігачами ОПОРИ.

Якщо оцінити округ № 167, Чортків, з точки зору застосування адмінресурсу, то в загальному він не відзначатиметься особливо на фоні інших округів Тернопільщини. Натомість, окремо взятий Заліщицький район округу вирізняється досить відкритим застосуванням адмінресурсу та агітацією чиновників за партію влади. Цьому неодноразово знаходили підтвердження спостерігачі ОПОРИ.

Свіжі приклади-підтвердження цієї тези були виявлені у жовтні з абсолютно відкритих джерел, що додатково свідчить про адмінресурс.

Так, районна газета «Колос», що фінансується з держбюджету в номері №82-83 за 5 жовтня опублікувала матеріал «Свято – завжди з турботою», в якому йдеться про День людей похилого віку та відвідини головою райдержадміністрації Олегом Барчуком геріатричного будинку в с.Товсте. Районна газета подала перелік товарів, подарованих керівником району, а основним фото на першій шпальті стали пенсіонери з паном Барчуком й з прапорцями та брошурами Партії регіонів у руках. Тут уже мова може йти не лише про застосування адмінресурсу, але й відповідно до статті 74 (п.13) – «непрямий підкуп виборців».

Заліщики

Перша шпальта газети

Додаткове питання виникає й до редакції «Колосу», яка поширює такого роду агітацію.

Але, оскільки на сайті «Колоса» є заувага, що «При використанні інформації посилання на джерело – обов’язкове», то дозволимо собі процитувати й окремі речення із репортажу: «Від імені обласної, районної влади, як голова районної організації Партії регіонів керівник району привітав мешканців цього закладу, де поважають старість». З контексту стає зрозуміло, що саме як голова районної організації ПР пан Барчук  вітав від імені обласної та районної влади.

Про те, що це фото є невипадкове свідчить приймальня голови Заліщицької РДА. Саме тут, для відвідувачів держчиновника розташований куточок в якому можна познайомитися із свіжою пресою, щоправда не «Колосом», а номерами партійної газети ПР «ЧАС РЕГІОНІВ». Між іншим ОПОРА уже звертала на цей факт увагу, проте, за 2 місяці спостереження лише змінилися номери газети. Очевидно, що на «свіжіші».

Приймальня голови Заліщицької РДА

За коментарями звертайтесь:

Святослав Липовецький,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області

opora.ternopil@gmail.com, 097 548 34 08

Три казки …Знову!

Тернопільщина: Проблеми в списках ДВК перешкоджають праці комісій