Чотирилапі помічники міліціонерів забавляли дітей

Поділитися
У Тернополі співробітники кінологічного центру та військовослужбовці батальйону військової частини внутрішніх військ запросили у гості вихованців дитячого будинку «Вифлеєм». Саме у цьому закладі доглядають та виховують дітей, позбавлених батьківського піклування.
    Першим маленьких гостей зустрічав начальник кінологічного центру майор міліції Петро Бружина. Він розповів підліткам про своїх чотирьохлапих вихованців та провів екскурсію центром. За словами Петра Євгеновича, не кожна собака може стати службовою. Перед тим, як бути зарахованими у ряди правоохоронців, тварини проходять ретельний відбір, перевіряють їх фізичні можливості, вивчають характер. Виявляється, у собак буває різна спеціалізація, яка залежить від їхнього темпераменту. Наприклад, «Мухтарів»-холериків, запальних та активних, залучають до патрульної служби та затримання злочинців, флегматики – спокійні та виважені – незамінні при пошуку зброї чи вибухівки, а сангвініки – грайливі та орієнтовані на спілкування з людиною, найкраще виконують завдання із пошуку наркотиків.
    Сьогодні в обласному кінологічному центрі живуть і віддано несуть службу 15 собак. Усі тварини дуже досвідчені, на їх рахунку не один затриманий злочинець. Так, нещодавно один із вихованців центру допоміг затримати трьох злодіїв у Підволочиському районі. По сліду крадіїв тварина йшла п’ять кілометрів непрохідними хащами аж поки не вивела правоохоронців до схованки зловмисників. Ще один хвостатий допоміг у пошуках шестирічного хлопчика.
    Собаки з Тернопільського кінологічного центру несуть службу не тільки на території області, двоє з них брали участь в миротворчій місії в Косово. Про свого напарника і відданого друга Лорда розповів гостям заступник начальника кінологічного центру, майор міліції Сергій Крамар. Саме їм у 2008 році довелося нести службу у гарячій точці. Під час однієї із спецоперацій собака показав себе справжнім профі, чим врятував життя військовослужбовцям. Того дня Лорд першим заходив на подвір’я, уже біля самої хвіртки поведінка пса різко змінилася, він притих та прийняв стійку – так вівчарка попереджала військових про небезпеку. Саме в цьому місці зловмисники заклали розтяжку гранати, яка могла вибухнути від найменшого руху. На щастя, службовий собака виявив небезпечний предмет та попередив трагедію.
Діти були вражені від почутого, адже навіть не могли собі уявити, які складні завдання виконують міліцейські собаки, а кінологи продовжили дивувати маленьких гостей.
    Для дітлахів того дня підготували ще й показові виступи. Вищий клас дресирування продемонстрував школярам пес Барон. Розумний та відданий собака чітко виконував команди тренера, впевнено долав перешкоди та перестрибував через двохметрову огорожу. І людина, і вівчарка, безпомилково розуміли один одного – це й не дивно, адже вони – напарники, які побували уже не на одному бойовому завданні. Своїми вміннями перед дітлахами похвалився ще один чотирьохлапий «міліціонер» Кім. Він – собака-антитерорист, сильний та сміливий, готовий будь-якої миті зустрітись один на один із злочинцем і вийти переможцем із небезпечного двобою. Після показових виступів, школярі із задоволенням фотографувалися на пам’ять із вусатими героями.
    Пізніше підполковник військової частини внутрішніх військ Віктор Шершун запросив дітлахів на екскурсію. Тут ретельно підготувалися до зустрічі маленьких гостей, зробили все, щоб школярам було цікаво.
    Вихованцям дитячого будинку показали спецтехніку, зброю та засоби індивідуального захисту. Під пильним наглядом дорослих дітлахи роздивлялися гвинтівки, автомати та каски. Очі малюків сяяли, адже солдати кожному приділили увагу, відповіли на запитання.

Втомлених, але задоволених дітей військовослужбовці запросили на вечерю. Пригощали гостей справжньою солдатською кашею, яка надзвичайно їм смакувала.
Цікавий день підійшов до завершення, школярі повернулися до дитячого будинку і взялись за виконання домашніх завдань, але згадки про час проведений з військовими, кінологами та їхніми хвостатими вихованцями, маємо надію, ще довго грітимуть дитячі серця.

У Тернополі студенти-араби потрапили в психіатричну лікарню через жартівника-косметолога

За ноутбук – 6 років тюрми!