Як працює комп’ютеризована система обліку деревини, нам показали у Суразькому лісництві

Поділитися

З 1 липня ц.р. ДП «Кременецьке лісове господарство» перейшло на комп’ютеризовану систему обліку деревини. За словами головного лісничого Кременецького лісгоспу Сергія Колінчука, з яким ми побували у Суразькому лісництві, у кварталі 139 якого проходило відвантаження деревини після санітарної рубки, це дало значні переваги всім десятьом лісництвам, які входять до даного держпідприємства.

Кожне лісництво має у наявності кишеньковий КПК та принтер і вся інформація по деревині (параметри кожної колоди – їх порода сорт і діаметр) спочатку заноситься на кишеньковий персональний комп’ютер, а звідти уже на центральний сервер лісгоспу. Якщо ж деревина відвантажується на нижній склад підприємства, то окрім специфікації на принтер виводять ще й товарно-транспортну накладну.

Сергій Колінчук, головний лісничий ДП «Кременецьке лісове господарство»: «Наше підприємство визнано Тернопільським обласним управлінням лісового та мисливського господарства і Держлісагентством України пілотним із запровадження електронного обліку деревини. Всі десять лісництв, які входять до складу Кременецького лісгоспу, забезпечені кишеньковими КПК та принтерами, а також спеціальними приладами для нанесення бирок на деревину. Вся інформація про реалізацію деревини надходить на центральний сервер підприємства і кожен день ми можемо бачити якому клієнтові скільки і якої лісопродукції відвантажено».

Лісничий Суразького лісництва Степан Ладан розповів про роботу електронного обліку, а також наочно показав як відбувається биркування деревини та виведення на принтер товарно-транспортної накладної, оскільки наступним пунктом дубової техсировини був нижній склад підприємства.

Лісничий Суразького лісництва Степан Ладан: «Електронний облік деревини безпосередньо розпочинається з прийомки на лісосіці. На даний момент приймається продукція техсировини дубової, яка буде відправлятися на нижній склад лісгоспу. Спочатку наносимо бирку, тоді скануємо її і заносимо діаметр, довжину і сортимент. Роздруковуємо специфікацію. Коли лісопродукція відвантажується на нижній склад, то роздруковуємо до неї ще товарно-транспортну накладну, відправляємо на нижній склад, а дані скидаємо на сервер у лісгосп».

Прес-служба Тернопільського облуправління ЛМГ

Тернопільщина перерахувала до державного бюджету майже 32 млн. грн акцизного податку

Як джип губернатора Тернопільщини “чемно” стояв у черзі на шиномонтажі