Як тернопільські школярі обирали своє майбутнє

Поділитися

На інформаційно-просвітницький профорієнтаційний захід «Обирай своє майбутнє», який організували в Українському домі «Перемога» обласний, Тернопільський міськрайонний центри зайнятості та управління освіти і науки облдержадміністрації, завітало чимало учнів загальноосвітніх шкіл Тернополя й Тернопільського району. І не дивно, бо тут відбувалися презентації 11 професійно-технічних навчальних закладів міста, майстер-класи їх представників, експрес-діагностика професійних нахилів, тематичні тренінги та професіографічні ігри, слайд-шоу про послуги служби зайнятості.

Так, дев’ятикласницю Соломію Мужів вразило те, як вправно вихованці Тернопільського професійного ліцею моделювання одягу та перукарського мистецтва роблять модельні зачіски.

– Мене настільки захопило вміння дівчат, – каже учениця, – що сама замислилася: чи не стати й мені перукарем-модельєром?

Старшокласницям Олександрі та Анні зі школи № 3 м. Тернополя сподобалася робота візажистів Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола.

– Це мистецтво, – в один голос заявили юнки. А Аня зауважила, що на цьому заході вона зрозуміла: можна і без вищої освіти отримати хорошу професію і утвердитися в житті.

А подивитися і повчитися на заході було чому. Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі представило кондитерські вироби своїх учнів: диво-картини із солоного тіста, торт «Квітуча моя Україна», тістечка «Сюрприз». Випічкою і тістечками порадував й кооперативний торговельно-економічний коледж.

Вабила квітково-овочева фантазія з городини, яку витворили руки вихованців коледжу харчових технологій і торгівлі. Учні цього навчального закладу розповіли й як правильно і красиво сервірувати стіл.

Представники вищого професійного училища технологій та дизайну пропонували відвідувачам заходу самим спробувати свої сили у вирізанні квітів на кабачках, гарбузах, демонстрували художні процеси створення малюнків, різьблень на дереві та гіпсі.

Всім, хто бажав, учениці обласного комунального навчально-курсового центру  робили манікюр із нанесенням художнього розпису.

А біля стенду центру професійно-технічної освіти № 1 можна було освоїти ази нанесення на стіну різних видів сучасних штукатурок.

– Я навчаюся на четвертому курсі технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені І. Пулюя, – мовила Роксолана Раєвська. – Здобуваю професію соціальний працівник-гувернер. Для того, щоб бути добрим вихователем дітям, треба їх чимось зацікавити. Отож, мушу сама вміти малювати,  створювати орігамі, виплітати вироби з бісеру.

Дівчина на кілька хвилин схилилася над аркушем білого паперу, орудуючи пензликом, – і ось різнобарв’ям кольорів розцвів сонячний пейзаж.

– Крім фахівців гуманітарної сфери, – приєдналася до розмови майстер виробничого навчання технічного коледжу Віра Губка, – ми готуємо операторів комп’ютерного набору, слюсарів з ремонту автомобілів, електрогазозварників, агентів з організації туризму. В питаннях підготовки необхідних ринку праці працівників тісно співпрацюємо і з обласною службою зайнятості.

– Нині українська економіка відчуває дефіцит кваліфікованих робітничих кадрів, – зауважила перший заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська. – Роботодавці потребують, наприклад, висококваліфікованих електромонтерів, електрогазозварників, кухарів, ковалів, робітників різних будівельних, сільськогосподарських професій. Отож, обласна служба зайнятості з метою орієнтації молоді саме на робітничі професії проводить у школах «Уроки реального трудового життя», «Дні професійного самовизначення», тренінгові заняття, масові інформаційно-просвітницькі заходи з презентації професій та послуг служби зайнятості, професіографічні екскурсії школярів на ринкоутворюючі підприємства, у професійно-технічні навчальні заклади. Юнаки і дівчата знайомлять з професіограмами, вимогами до того чи іншого фаху. В кожному базовому центрі зайнятості області створені профінформаційні кутки для молоді. В Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості працює консультаційний центр для школярів. 366 шкіл забезпечені профінформаційними стендами та «Барометрами професій». А 576 ЗОШ – програмно-апаратними комплексами «Профорієнтаційний термінал» – своєрідними електронними порадниками щодо вибору юними свого фахового майбутнього. Діють і 11 мобільних центрів про­фесійної орієнтації та 6 мобільних центрів зайнятості. Щоліта фахівці базових центрів зайнятості профорієнтують також учнів, які оздоровлюються у таборах відпочинку Тернопілля. Що ж стосується  підготовки робітничих кадрів, то її служба зайнятості здійснює через професійне навчання на базі вищих навчальних закладів, ПТУ, навчально-курсових комбінатів та шляхом стажування на робочих місцях підприємств, організацій, установ. Завдяки профнавчанню переважно молоді безробітні одержують першу в житті чи іншу професію, що користується попитом на ринку праці. Якщо торік на Тернопіллі профнавчання пройшли 5327 безробітних, то лише за 10 місяців цього року – вже понад 5 тисяч осіб за 303 напрямками та спеціальностями.

Допомагають учнівській молоді правильно зорієнтуватися з вибором професійного майбутнього і різні профорієнтаційні ігри, серед яких чільне місце належить грі «Час професіонала», яку обласна служба зайнятості проводить спільно з управлінням освіти та науки облдержадміністрації. До речі, в рамках заходу «Обирай своє майбутнє» відбувся і обласний фінал цієї цікавої гри. До цьогорічного фіналу потрапили п’ять команд: «Профі» Жуківської ЗОШ (Бережанщина), «Майстер-шеф» Бучацької школи № 3, «Адреналін» Великоберезовицької ЗОШ (Тернопільський район), «Універ» Теребовлянської школи № 3 та «Профі» Білобожницької ЗОШ (Чортківщина). Фінал складався із трьох конкурсів: візитка «Ми на професійному старті!», реклама професії і музичний конкурс «Гімн професії». Журі оцінювало знання професіографії, артистизм і оригінальність виконання номерів, гумор, авторство жартів, сценічна культура, якість музичного оформлення.

Дотепно і жартівливо, з перчинкою та іскринкою команди зобразили на сцені Українського дому «Перемога» професії вчителя, провідника пасажирського вагона, вантажника, маляра, пожежного, кухаря.

Зокрема, «майстер-шефи» з Бучача заінтригували глядачів цікавою розповіддю про особливості приготування яєчні представниками різних національностей. «Адреналінники» з Тернопільського району заспівали пісню про веселих малярів. А учасник команди «Універ» із запалом «працював» під Вєрку Сердючку…

Гра була настільки напруженою, що визначити переможця одразу не вдалося. Лише додатковий бліц-конкурс, суть якого полягала у тому, хто зуміє написати за короткий час найбільше професій, що починалися на задану букву алфавіту, і вивів на перше місце бучацьку команду «Майстер-шеф». Слова їхньої конкурсної пісні «Майстер-шеф покаже клас!» і справді виявилися пророчими.

На друге місце вийшла команда «Адреналін». Третіми стали – теребовлянські «універівці». Переможці були відзначені кубками та цінними подарунками обласної служби зайнятості.

 

Чим Тернопіль цікавий?

На тернопільському ринку продають особливі «фрукти»